Hradec Králové se proměnil v politické bitevní pole

08.09.2011 20:57

Ačkoli se zdálo, že se situace kolem náměstka Leoše Kučery uklidnila, opak je pravdou. I když oficiálně nikdo ze zastupitelů nechtěl situaci údajně zmizelých milionů z místního kina komentovat, mimo záznam byli jednotliví politici sdílnější. A mnohem drsnější.

Hradec Králové se proměnil v politické bitevní pole
Foto:
Popisek:

Celý spor v Hradci Králové vzniknul po uveřejnění informací, že se místní Artkino Centrál zadlužilo několika miliony v době, kdy mu šéfoval nynější náměstek primátora Leoš Kučera. Ze zamotané kauzy ale není zřejmé, zda jde skutečně o špatné hospodaření kina, které se jinak těší skvělé pověsti, nebo spíše o zákulisní válku politických soupeřů. ParlamentniListy.cz se situací dlouhodobě zajímají. Rozmotat klubko zájmů a averzí ovšem není snadné.

První, kdo veřejně vyzval Kučeru k odstoupení, byla ODS. Ústy svého předsedy Jana Michálka rozeslala ostré prohlášení, kde píše, že "pro ODS je nepřijatelné další setrvání Leoše Kučery ve funkci náměstka primátora a člena Rady města." O necelé dva dny později ovšem Michálek pro ParlamentníListy.cz nečekaně a překvapivě mírnil emoce a odmítl jakoukoli odpověď na písemně předem zaslané otázky.

K TÉTO KAUZE:

"Do dokončení auditu v organizaci Artkina Central se nebudeme k případu mediálně vyjadřovat," napsal Michálek. "To je typická zbabělost, neměli totiž žádný řešení a vůbec nechápou, koho by tam posadili, je to hra a Kučera to odnesl," komentoval dění v Hradci Králové jeden z místních zastupitelů. "Řeknu vám to takhle, za TOPku je tam třeba náměstek Vedlich. Mlčí, nic neříká, bojí se, kývá hlavou, asi dělá, co má, takže je všeobecná spokojenost. Kučera to zkoušel změnit a ejhle, dostal pořádně přes prsty a asi na to dlouho nezapomene," doplnil.

"Další medializaci problému považujeme za nadbytečnou a vyčkáme na výsledky auditu," řekl naší redakci šéf TOP 09 v Hradci Králové Petr Vošoust.

Stejně jako ODS a TOP 09 reagoval i primátor Zdeněk Fink. "V rámci koalice jsme se shodli na tom, že počkáme na výsledky auditu, které by měly být k dispozici v příštím týdnu," uvedl pro ParlamentniListy.cz. Na otázku, kdo by v případě rezignace Leoše Kučeru nahradil, připustil: "Pokud by skutečně k něčemu takovému došlo, není v zastupitelstvu města Hradce Králové Leoš Kučera sám za uskupení, za které v komunálních volbách kandidoval." Možného nástupce ovšem primátor neuvedl.

Prý se ho stejně zbaví

Do spletitého případu nevnesl světlo ani bývalý primátor a lídr Volby pro město Martin Dvořák. "Bohužel musím konstatovat, že považuji mediální prezentování vlastních názorů uprostřed vnitrokoaličních jednání obecně za nevkusné a nevhodné a v konkrétním případě v Hradci by to navíc bylo porušení dohod a slibů, kteří si členové koalice dali při jednání o této konkrétní věci." Dvořák, jenž stál v čele Hradce Králové v letech 1990 až 1998, byl jedním z mála oslovených politiků, který Kučeru mimo záznam neshodil.

Sdílnější byl předseda zastupitelského klubu Změny pro Hradec Adam Záruba. K ODS a TOP 09, které společně vyzvaly Kučeru k rezignaci, řekl: "Domnívám se, že TOP 09 má na výzvu k rezignaci pana náměstka Kučery v dané situaci právo, protože za sebou v Hradci zatím žádný skandál nemá. Oproti tomu v případě ODS to považuji, poté co představitelé této strany v Hradci Králové předváděli v posledních čtyřech letech, za projev mimořádného pokrytectví až drzosti. Tito lidé by si měli v prvé řadě zamést před vlastním prahem a vyřešit si svoje vlastní kauzy."

"Kučera tam nemá co dělat, napište hlavně, že v kině chlastali a byl to děs, co se tam dělo!" glosoval dění další z volených zastupitelů východočeské metropole. Ani on si nepřál být jmenován. "Co jsem tak slyšel, ale nevím, to si raději ověřte, tak pokud se teď Kučery nezbaví, zkusí to jinak, to jsem slyšel už dost krát za poslední týden," doplnil.

Na tato slova oficiálně nikdo nereagoval.

Příliš hovorná nebyla ani místní KSČM. "Nehodlám rozebírat postoje ODS a TOP 09 vůči svému koaličnímu partnerovi. Můj koaliční partner to není. O tom, jak bude fungovat radnice, si můžeme popovídat, až ODS skutečně vystoupí z koalice (o čemž pochybuji)," řekl pro ParlamentniListy.cz komunista Lubomír Štěpán. "Problémy si musí koalice vyřešit sama," dodala za KSČM zvolená zastupitelka Lenka Fialová.

A co samotný Kučera, jehož hlavu požadovala ODS a TOP 09 ještě dřív, než mohl audit prokázat jeho případné manažerské pochybení? Dodejme, že primátor Hradce Králové pro naši redakci Kučerovy manažerské schopnosti ocenil a podle svých slov je s nimi spokojen.

Leoš Kučera poslal ParlamentnímListům.cz velice rozsáhlé prohlášení, které bez redakčních zásahů publikujeme:

"Vyjádření nebude asi moc pikantní, jak se ode mě nyní očekává. Nemám za sebou štáb lidí, kteří by mi to pilovali a seděli nad tím. Proto taky možná právě dostávám čočku za článek u vás. Všichni jsou teď hrozně spravedliví.

Trochu nechápu logickou motivaci k takovým prohlášením. Přijde mi, že místo běžné práce věnují kolegové z koalice většinu svého času takovýmto aktivitám. Dohody, že se zatím nebudou žádná prohlášení vydávat, jsou pak omlouvány tlakem členů stran na zveřejnění. Asi budou zase nějaké volby nebo se nic jiného nepovedlo a je potřeba na sebe ukázat.

Přijde mi, že tlak, který je na to, aby byl hotov audit kina, se kterým jsme souhlasili ve větším rozsahu než je běžné, je hlavně proto, aby bylo čím nabít argumenty, které pomalu docházejí. Má být udělán dobře, nebo hlavně rychle? A co když se tam nenajde, co čekáme, co pak? Bude zpochybněn? Budeme se zabývat tím, zda víc jezdíme autem pro filmy, nebo že by místo dvou lidí na směně stačil jeden? Že by se mělo hrát méně nebo se má kupovat levnější lampa do projektoru? Srovnáme to s něčím podobným, s nějakou jinou městskou organizací? Sami jsme po takové nastupovali do objektu. Měla trojnásobný rozpočet od města. Nebo třeba s provozními rozpočty politických stran? To, co se v Centrálu povedlo za těch osm let udělat, mě přivedlo do politiky, lidé křížkovali a stalo se. Teď jsem za kino pranýřován, budiž, asi to má tak být. Z výročních zpráv minulých let, které dostávali mi jiné i tehdejší zastupitelé, bylo patrné, že ztráty kumulují. O vyšší podporu jsme žádali, marně. Víc už asi nemá cenu komentovat. S většinou lidí se prostě znám pracovně již dlouho.

I přes to vše, co se kolem mě děje, se snažím dělat svou práci. Řešíme novou mateřskou školu, od loňska mám 86 nových míst a dalších 56 přibude.  Pracujeme na oživení biografu, aby nepadl. Tyhle politické šarvátky mu moc dobrou reklamu nedělají, i když je napříč deklarována podpora. Jedinou hmatatelnou je zatím nezávislý projekt Central 4ever, který chystá jakousi petici na podporu kina.  To by to totiž na rozdíl od nás politiků, byť se mně tohle mé zařazení ještě trochu příčí, mělo hlavně sloužit lidem. Ročně ho navštíví víc lidí, než má Hradec obyvatel.

Kam dál:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…