Hřbitovy nejsou jen ponurá místa. Olomouc jako důkaz

02.11.2011 21:52

Hřbitovy jsou většinou vnímány jako ponurá místa, kde se člověk zdrží jen po nezbytně dlouhou dobu. Jsou to i místa, která mají svou historickou i architektonickou hodnotu a stojí za to je prozkoumat. Možná je pro to vhodná chvíle nyní, kdy většina z nás zamíří na hřbitov, aby uctila památku zesnulých.

Hřbitovy nejsou jen ponurá místa. Olomouc jako důkaz
Foto: Martin Šimák
Popisek: Hřbitov v Brně

Jedním z hřbitovů, kde lze najít hroby mnoha významných lidí, je i olomoucký ústřední hřbitov v Neředíně. Asi nejnápadnější hrobka, kterou zde nalezneme, je hrobka podnikatelské rodiny Primavesi, která na Moravě vybudovala několik silných kapitálových společností, vlastnila bankovní dům a podílela se také na komunální politice.

Jejich hrobka byla vytvořena významným sochařem Antonem Hanakem. Anton Hanak pracoval pro rodinu Primavesi již dříve, byl například návrhářem nábytku a užitkových předmětů ve vile Primavesi v Olomouci, která je jednou z nejvýznamnějších památek vídeňské secese ve střední Evropě.

Význam tohoto původem českého sochaře dokládá i fakt, že byl jmenován profesorem sochařství na vídeňské Akademii výtvarných umění. Hrobka rodiny Primavesi je nápadná zejména sochou ženy v nadživotní velikosti, na níž sochař pracoval tři roky a která je nazvána Věčnost. Tento pomník je umělecky nejhodnotnějším dílem na tomto hřbitově, avšak není jediným dílem tohoto architekta, které zde nalezneme. Jeho skulpturu nalezneme i na hrobě rodiny Ottahalovy.

Hrobka Anderů

Jiná nápadná hrobka může být zajímavá i pro ty, kteří se zajímají spíše o sport. Patří rodině Anderů. Josef Ander byl podnikatel, mecenáš umění, ale také sportu, a to zejména fotbalu. Právě po něm je pojmenován fotbalový Andrův stadion v Olomouci. Také Josef Ander byl majitelem architektonicky hodnotné vily v Olomouci na Svatém Kopečku navržené Bohumírem F.A. Čermákem, který je také autorem této hrobky.

Pokud obdivujete budovu Státní opery Praha, či Mahelovo divadlo v Brně, které jsou dílem dvojice významných architektů Fellnera a Helmera, mohl by vás zaujmout náhrobek Ignaze Briesse seniora. Ignaz a Wilhelm Briesse byli majiteli jedné z největších a nejvýznamnějších sladoven v Olomouci.

Ateliér Fellner a Helmer zase byli majitelé nejvýznamnějšího architektonického ateliéru ve Vídni. Za svou existenci tento ateliér vyprodukoval více jak 200 staveb, z nichž většina existuje-příkladem může být Grandhotel Pupp, ale několik dalších budov v Karlových Varech. Mezi spolupracovníky těchto architektů patřil například i jeden z nejslavnějších umělců Gustav Klimt.

Plastika od Zoubka

Ne všechny pomníky a náhrobky, které mají vysokou uměleckou hodnotu však musí mít nutně i hodnotu historickou. Důkazem může být hrob MUDr. Ivety Poláchové, který je ozdoben plastikou od jednoho z našich nejvýznamnějších sochařů současnosti Olbrama Zoubka, mimo jiné autora posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na Petříně.

Uvedli jsme zde jen několik málo příkladů hrobů a pomníků, které jsou zajímavé po architektonické stránce. Ne vždy však lidé toužili po nápadnosti a náročném uměleckém zpracování, a proto, rozhodnete-li se přeci jen věnovat část svého času procházce po neředínském ústředním hřbitově, určitě zde najdete i jiná místa posledního odpočinku, která jsou hodnotná jak po stránce umělecké, tak díky těm, kteří zde spočívají, ať už byli ve svém životě slavnými a významnými, nebo ne.

Více čtěte:

Plzeň: Ústřední hřbitobv má nové pohřebiště

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…