Hrdlička a Štastný si naběhli na vidle. Konec přísavek, slaví Kalousek

24.11.2011 21:53

Dvě pravicové strany se dohodly na vedení hlavního města. Pražská TOP 09 povede Prahu společně s ODS. Dojednal to současný primátor Prahy z ODS Bohuslav Svoboda, kterého i přes kritiku mnoha straníků nakonec podpořila jednomyslně i regionální rada ODS. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek má radost.

Hrdlička a Štastný si naběhli na vidle. Konec přísavek, slaví Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Pražský primátor Bohuslav Svoboda podepsal dohodu s pražskou TOP 09 o koaliční smlouvě. Podle ní získá TOP 09 většinu v radě, ODS - tedy Svoboda - si ponechá místo primátora. Topka obsadí šest křesel, ódeska pak pět.

Že se na vládě největšího a také města s největším rozpočtem bude podílet i TOP 09, která v metropoli před rokem vyhrála volby, chválí i ministr financí a druhý muž TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek je nadšen

„Já jsem samozřejmě velmi spokojen. Pevně doufám, že vznikla koalice, která bude ku prospěchu Pražanům a která bude eliminovat přísavné a odkláňecí procesy veřejných prostředků Pražanů," uvedl ke vzniku koalice ODS a TOP 09 pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek s narážkou na takzvané kmotry usilující o zakázky z Magistrátu Hlavního města Prahy.

„Myslím si, že to byl i velmi zajímavý sportovní výkon. Že pánové Šťastný a Hrdlička by měli být vyhodnoceni jako mistři republiky ve sprintu na vidle. To se málokdy v politice vidí," dodal Kalousek s úsměvem.

Právě Boris Šťastný a zastupitel Prahy 10 Tomáš Hrdlička bývají považování za ideové odpůrce Bohuslava Svobody. Jeho postup ale ve čvtrtek večer jednomyslně schválila regionální rada ODS. "Regionální rada schvaluje koaliční smlouvu uzavřenou mezi ODS a TOP 09 a současně regionální rada podporuje primátora a členy rady," uvedl po jednání, na které přijel i šéf ODS Petr Nečas, Šťastný.

Psali jsme:
Místostarosta pražské ČSSD: Kam se poděla morálka?
Tůma bude ve výboru Pražanům platnější, vysvětuje Hudeček
Praha: Zastupitelstvo zvolilo novou Radu hlavního města Prahy
Regionální rada ODS schválila koalici s TOP 09. Jednomyslně

Kníže: Jednali jsme o tom dlouho

"Je to krok, který dlouhodobě podporuji. Je to správný krok. Komunikuji s primátorem Svobodou i šéfem ODS v Praze Borisem Šťastným. Jednal jsem i s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem," zdůraznil odpoledne na tiské konferenci premiér a šéf ODS Petr Nečas. Schwarzenberg následně potvrdil, že se o změně na největší radnici v zemi jednalo několik týdnů.

Václav Klaus se mračí

Václav Klaus tvrdí, že politice v Praze nerozumí. "Praze málo rozumím, nemyslím městu Praha, ale politice v Praze. Pondělní večerní zpráva o ukončení dosavadní koalice na magistrátě mě nesmírně překvapila, přiznám se, že jsem nic takového netušil. Nevím také, který z výroků, které se každou chvíli objevují v médiích, je relevantní nebo irelevantní, pravdivý nebo nepravdivý. Zdá se mi, že se někdo pustil do jistého projektu, který se mu vymyká z ruky a teď to vidím velmi nejasně. Rozumím, že se na to Pražané musí mračit. Já se mračím také," řekl prezident v chatu na Novinkách.

Jak nová koalice v Praze podle politologů ovlivní vztah Nečas Klaus čtěte ZDE

Prohlášení Svobody a Nečase zde:
Primátor Svoboda: Koalice ODS a TOP 09 hotova. Nečas: Souhlasím 

„Primátor Svoboda to vyjednal bez vědomí stranických orgánů ODS Praha na vlastní pěst. Předseda regionu Šťastný bude podle mě postupovat podle standardních mechanismů," řekl redakci ještě během dopoledne vysoce postavený člen pražské ODS. Že koalici vyjednal Svoboda bez vědomí vedení pražské ODS potvrdil později i šéf pražské ODS Boris Šťastný. Ten nakonec po rychlém sledu událostí koaliční smlouvu také podepsal.

Koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu měla původně skončit k 23. prosinci. Věci ale nabraly rychlý spád, pražské zastupitelstvo už ve čtvrtek odvolalo všechny radní za ČSSD.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…