Hrozí rozpad vlády. ODS zradí Nečase, udeřil kníže s dýmkou

22.08.2011 10:29

Šéf diplomacie a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg překvapil. V rozhovoru pro časopis Týden totiž se svým pověstným nadhledem kritizoval Ladislava Bátoru. Toho úředníka z ministerstva školství, za nímž stojí nejen ministr Josef Dobeš, ale i lidé z Hradu. „Opravdu nejde jen o šprochy pana Bátory,“ podotkl mimo jiné ke kauze Schwarzenberg.

Hrozí rozpad vlády. ODS zradí Nečase, udeřil kníže s dýmkou
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl v minulých dnech na zdravotní dovolené. Přesně v době, kdy se ostřilo v případu, nad nímž se lze v určitých momentech pousmát. Jenže ministři TOP 09 nechtějí kvůli tomu chodit na zasedání vlády. „Dokud ministr Dobeš pana Bátoru z postu neodvolá," tvrdí k tomu jako jeden muž svorně ministři topky. Za sebe chtějí na příští jednání kabinetu dokonce poslat své náměstky. Mezitím však zapnula svůj diktafon redaktorka Týdne, která šéfa diplomacie navštívila v rakouském sanatoriu v korutanském městečku Maria Wörth.  

„Popravdě ne," odvětil Schwarzenberg na první dotaz ohledně toho, zda se urazil, když jej Bátora nazval prskajícím starým chudáčkem.

„Jsou lidé, kteří mne s odpuštěním urazit nemohou. Zajímavé na tom je, že nikomu neprozradil, co jsou to ty tři důvody, kvůli kterým mne nemůže vyzvat na souboj. Že bychom šest hodin proti sobě stáli ve Stromovce a on mi chtěl říci: Ctihodný kmete, vystřelte!" podotkl kníže.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora
Bobošíková: Kníže, sbal se, odjeď na Orlík a dej si do znaku krtečka
Bátora: Chudáček starej Karel Schwarzenberg
Kníže mluví jako kanál a noviny mu nadržují, říká Bátorův syn
Fischer: Demokratická společnost by Bátorovy názory neměla tolerovat

Na financích by mi nevadil

Když se mu ale omluvil ministr Dobeš, Schwarzenberg to sice přijal, ale podle něj to bylo neúčinné. „Já jsem Dobešovi odpověděl, že zde opravdu nejde o šprochy pana Bátory. Člověk, který zastává názory jako pan Bátora, je na ministerstvu školství nemožný. Kdyby byl hlavní vrátný na zemědělství, tak prosím. I kdyby byl účetní - Kalousku, promiň - na financích, taky by mi nevadil. Ale na ministerstvu školství je to nemožné. A vysoce postavený státní úředník by měl znát své meze. Proto zdvořilou omluvu zdvořile přijímám, ale ztrácí smysl, dokud se meritum věci nevyřeší," řekl dále ministr zahraničí.

Na přímou odpověď, zad vůbec stojí o omluvu Bátory řekl: „Ne".

„Řekl jsem, že se tam (na ministerstvo školství) hodí jako pazdeří. Ale ona je to pravda! Mně opravdu nevadí, co o mně říká. Ale jeho další výroky jsou takové, že proti nim musíme něco udělat," zmínil dále Schwarzenberg.

Pro něj jsou důležité Bátorovy rasistické výroky a chvála antisemitské knihy. „A spolupráce s Národní stranou. To mi vadí," zdůraznil kníže.

Topka by mohla odejít z vlády, zavěštil

Prý ale nevylučuje, že celá záležitost může nakonec skončit odchodem topky z vlády. „Ano a nevylučuji, že to takhle dopadne. Podívejte, pan Bátora je nedůležitá figurka. Ale my zde chceme demokratickou republiku, která stojí na jistých zásadách. Celé naše angažmá v politice by nemělo smysl, kdybychom budovali bezzásadový stát. Proto je to tak důležité."

Schwarzenberg ovšem nesouhlasí s myšlenkou, že se tímto krokem snaží Kalousek vrazit klín mezi Nečase a Klause. „Proč by to měl dělat? To nedává smysl. Kalousek má po léta letoucí s Klausem dobrý vztah. Klaus si Kalouska váží jako ekonoma a bez Kalouska by Klaus nikdy nebyl prezidentem," poznamenal k tomu.

Momentální vztah ke Klausovi pak označil slovy, že ho Klaus zaměstnává starostlivostí o pražské pochody, respektive ho rozčílil postoj prezidenta k výrokům Petra Hájka o homosexuálních deviantech.

„Ano, jeho poskok Hájek to za něj řekl. Prezident má na tohle své lidi. Je to populismus. Klaus samozřejmě ví, že u většiny populace a hlavně u svých voličů tím boduje. To je jasné," zmínil Schwarzenberg.

Pochody homosexuálů ale jinak kdysi viděl ve Vídni a v Německu a musí prý říci, že ho to nijak zvláště neoslovilo. Žaludek se mu ale nad tou obscénností, podobně jako Tomáši Halíkovi nezvedal. „Ne, já mám kachní žaludek. Ale prostě se mi to nelíbilo. A to jsem svého času dal v Rakousku záštitu bálu homosexuálů....Ať si mají kluby, ať mají všechno. Ale ať mi nelezou na nervy tím předváděním."

Posléze povyprávěl i příhodu o tom, jak si ho na jisté noblesní večeři vyhlédl finský velvyslanec. „Ožral se jako Fin a pak mne pronásledoval kolem stolu. Všichni se chechtali jako šílení, mne to ovšem připadalo poněkud blbé." 

Proti Paroubkovi by kandidoval rád

Schwarzenberg.se v rozhovoru nevyhnul ani otázkám kolem kandidatury na prezidenta. Do takového souboje by šel jen v případě, kdy by kandidoval Paroubek. Ovšem myslí si, že tato situace Paroubkovi nehrozí. Proti komu dalšímu by šel? „Na to si asi musím zapálit. Ještě nejsem úplně rozhodnut," odvětil pak s dýmkou v ruce.

Krátce na to vysypal i jména. Nerad by kandidoval proti Janu Fischerovi, Janu Švejnarovi a ani Přemyslu Sobotkovi. „Sobotka by byl zajisté slušné řešení. Pro mě je ale důležité, jak se budu cítit v roce 2013. Tohle bude pětiletý závazek, takže bych z toho vylezl teprve v roce 2018. To mi bude přes osmdesát - a už nikdy v životě bych neměl dovolenou," uvedl k tomu s důrazem, že bude záležet na tom, jaká bude volba, jestli přímá. „Kdyby byla přímá, pak by mne to lákalo, protože volební boje mám rád," dodal k tomu.

Schwarzenberg se dále v rozhovoru Týdne zaobíral situací v ODS. Komunisté mají totiž podle nejnovějších průzkumů téměř větší podporu veřejnosti než ODS. „Ano, Ježísi Kriste! Nevidím to dobře. ODS stojí za Nečasem, ale s dýkami v ruce. Kdyby byli v pohodě, mohlo by se o spojení s TOP 09 uvažovat, řekl k úvaze, zda by se ODS mohla v budoucnu propojit s TOP 09 a Klaus by se stal novým předsedou této strany.

Vondru má strašně rád

Co se týče Mašínů, tak by je asi nevyznamenal, ale postavil by jim rovnou pomník! Na Kalouskovo jméno však předseda TOP 09 reagoval pozitivně. Podle něj je čestný člověk. „Kdykoliv se ho snažili při něčem nechytat, nikdy nikdo k ničemu nedospěl. Vidím, jak se chová ve vládě."

Články o Mašínech zde:

SLEDUJEME témata: Mašínové a Ctirad Mašín

Za čestného pak ještě považuje Nečase, podle něj se snaží. „Že ale někdy uhne, je jiná věc. V některých vece by měl být tvrdší," reagoval. „Jinak si vážím Hegera, naprosto. A doufám, že se Sašovi Vondrovi podaří od jeho aféry očistit. Já ho přece jen znám pětadvacet let a mám ho strašně rád," zmínil.

Ministr zahraničí svou obsáhlou zpověď zakončil slovy o tom, že se do Česka před lety vrátil strašně rád: „Byl to nejkrásnější okamžik mého života, splnění neskutečného snu. A že se mi tady navíc něco podařilo pro tuhle zemi udělat, víc jsem od života nechtěl. Ne, kdyby čert na koze jezdil, já už se z Česka nehnu."

Politolog: Kauza kolem Bátory knížeti spíše pomohla

Jak se na další politické angažmá dívá politolog? „Pan Schwarzenberg je velmi populární politik u veřejnosti, mám pocit, že je dokonce na prvním místě. Je to populární politik, ty jeho preference jsou dost vysoké, a já si myslím, že ta kauza kolem Bátory mu spíše pomohla. Protože ty útoky byly osobní, takže není pochyb, že by to všechno Schwarzenbergovi v přímé prezidentské volbě pomohlo. TOP 09 pak sbírá body tím důsledným postupem vůči Dobešovi. To totiž budí sympatie veřejnosti, neboť česká veřejnost není nakloněná vůči jakýmkoliv projevům neofašismu," řekl k rozhovoru ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš.

Co se týče samotné možné kandidatury dnešního ministra zahraničí na post prezidenta, pak Bureš tvrdí, že rozhodně by měl větší šanci v přímé volbě než v nepřímé. „I v přímé volbě by to ale měl velmi těžké, protože by záleželo na tom, koho by nasadily dvě největší strany, tedy ODS a ČSSD. Ale rozhodně by jeho šance byly větší ve volbě přímé, než nepřímé," řekl dále Bureš.

Dovede si prý těžko představit, že by celá politická elita v Parlamentu hlasovala pro něj, že by tam došlo k dohodě. „V Parlamentu by těžko sháněl podporu, aby mohl reálně pojít. Pokud by šel do přímé volby, tak minimálně má šanci projít do druhého kola. To je ale spekulace, neboť nevíme, za jakých podmínek přímá volba bude a jstli vůbec," dodal politolog.

P. Sobotka: V žádném případě nejsme nejednotní

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ale soudržnost občanských demokratů hájí. Podle Schwarzenberga totiž ODS nedrží dnes tak pohromadě, že by se mohla propojit s TOP 09, i když se o tom stále hovoří.  

„To je ale venkovní pohled pana předsedy Schwarzenberga. Já mám na to jiný názor. ODS je poměrně velkou politickou stranou a jsou v ní samozřejmě i některé směry, ale v žádném případě nejsme nejednotní. A co se týče spojení s topkou, tak v této chvíli to nepřichází v úvahu a docela bych TOP 09 a panu Schwarzenbergovi přál, aby byli také tak jednotni v topce se starosty, jako jsme my," řekl pro ParlamentníListy.cz Sobotka.

Ve výše uvedeném rozhovoru Schwarzenberg také zmínil, že nevylučuje, pokud by celá záležitost kolem úředníka resortu školství Bátory skončila odchodem topky z vlády.

„Jednak ten spor o pana Bátoru je spor Věcí veřejných a topky - ať si to tedy spolu vyřídí, ale ať nevzkazuje pan předseda TOP 09, že na základě špatně řešených problémů se rozpadne vláda. Jestli by to topka udělala a prosadila ten záměr, tak o tom musí jednat je ty dvě politické strany mezi sebou," dodal Sobotka, kterého redakce zastihla na dovolené v Alpách. „Právě se sápu na kopec," zmínil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…