Hutka: Bursík byl netolerantní a měl diktátorské metody

04.06.2010 16:49

Redakce serveru ParlamentníListy.cz požádala známého zpěváka a příznivce zelené politiky Jaroslava Hutku, aby okomentoval volební výsledky Strany zelených, která ho podle vlastních slov zklamala.

Hutka: Bursík byl netolerantní a měl diktátorské metody

„Dostali, co zasloužili za to, co čtyři roky dělali. Nyní jim velmi prospěje, že budou mimo parlament. Měli by toho využít, aby si udělali pořádek sami mezi sebou a měli by promyslet co dál. Tento první vstup do parlamentu byl velice nešťastný a všichni politici, které nabídli veřejnosti od Buríka po Zubovovou, zklamali," řekl PalamentnímListům.cz Jaroslav Hutka.

Zelení nedělali zelenou politiku

Politika Strany zelených podle něj nedělala zelenou politiku. „Bylo to spíše o soukromých ambicích a o soukromých iniciativách," míní písničkář. „Myslím si, že Martin Bursík použil stranu jen pro svou vlastní kariéru a žádnou politiku nedělal. Udělal množství kompromisů ve vládě a mohl tam klidně sedět za jakoukoli jinou stranu. Tím zelené poškodil," dodal Hutka, který v roce 2006 kandidoval v Praze za zelené a jen těsně se do sněmovny nedostal.

Expředseda zelených Martin Bursík s kritikou Hutky nesouhlasí. A podivuje se na tím, že Hutka vynáší soudy, ačkoliv nikdy ve straně nebyl. "Jaroslav Hutka nikdy nebyl členem Strany zelených. Proto ani nemůže vědět, jak funguje politické rozhodování v demokratických politických stranách, kde rozhodují orgány strany a ne předseda," odmítl kritiku Bursík pro ParlamentniListy.cz.

Bursík stranu poškodil

„Martin Bursík byl navíc netolerantní a řekl bych i že diktátorský. Poškodil zelené vyhazováním lidí ze strany, organizováním si svých buněk, které ho podporovaly a volily, a dalšími nedemokratickými metodami. Bursík nebral stranu na zřetel jako takovou a jel si po svém," vyjádřil se nelichotivě o bývalém stranickém šéfovi skladatel Hutka. Bursík tvrdí, že Hutka rozšiřuje pouze pomluvy.

Zelení se musí znovu naleznout

Strana zelených by si měla podle Hutky nyní ujasnit, čeho chce dosáhnout a najít osobnosti, které mají na to jít do politiky. Například Olga Zubová a Kateřina Jacques podle něj nebyly pro politiku vhodné a neuspěly. Mnoho vhodných osobností nyní Hutka ve straně nevidí, ale například Petru Kolínskou, která je zastupitelkou Hlavního města Prahy označil za solidní političku.

Sám Jaroslav Hutka svojí případnou kandidaturu do parlamentu nezvažuje a bude se zabývat vlastní tvorbou. „Do politiky se už asi nebudu pokoušet vstoupit," řekl ParlamentnimListum.cz.

Související:
Bursík: Zelení nebyli zralí na vládní angažmá

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…