Hypotéku ne, raději do nájmu. Lidé se bojí budoucnosti

22.12.2011 11:17

České realitní kanceláře zaznamenaly vzrůst zájmu lidí o nájemní bydlení. Touha po vlastním bydlení za cenu dlouholetého splácení hypotéky pomalu klesá, píše server lidovky.cz.

Hypotéku ne, raději do nájmu. Lidé se bojí budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Čím dál víc lidí raději volí nájem než zadlužení hypotékou. V příštím roce se tento trend nejspíš prohloubí. Navíc ceny tržních nájmů stále klesají v celé České republice.

Mladým lidem vyhovuje, že se nemusí vázat v jednom bytě

Zájem o pronájmy letos meziročně stoupl o 17,4 procenta,“ řekl serveru lidovky.cz Milan Zavadil, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality. „V poslední době je zvýšený zájem o nájemní bydlení zejména ze strany mladých lidí. A bude to pokračovat,“ souhlasí Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding, která pronajímá stovky bytů.

Hlavním důvodem pro vzrůstající oblibu nájemného je neochota lidí se v době ekonomické nejistoty zadlužovat na desítky let. Mladým lidem navíc vyhovuje, že se nemusí vázat v jednom bytě na jednom místě, když netuší, co bude za pět let.

Dalším důvodem může být to, že řada lidí na hypotéku nedosáhne, i když jsou úrokové sazby letos velmi nízké.

Banky zpřísní podmínky na hypotéky. Zájem o nájem tedy dál vzroste

Pokud přijde druhá vlna krize, banky budou zpřísňovat podmínky a navyšovat si rizikovou přirážku, kterou promítnou do úroků. Už nyní koncem roku některé z nich utahují kohoutky, hlavně co se týče ochoty poskytovat hypotéku do sta procent hodnoty nemovitosti,“ myslí si Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance sdružující hypoteční makléře.

V letošním roce poskytly banky hypoteční úvěry v celkové hodnotě přes 120 miliard korun. To se v úspěšnosti blíží úrovni rekordního roku 2007. Bylo to díky nízké úrokové sazbě, příznivým cenám bydlení i reklamním kampaním bank a developerů. Ke koupi domu se proto odhodlali i lidé, kteří s tím dlouho váhali, píše server lidovky.cz.

Ostatek ale tvrdí, že v příštím roce dojde k propadu zájmu o vlastní bydlení, a tak i k poklesu poskytnutých hypoték. Pokud se bude ekonomika vyvíjet nepříznivě, může to být i o 20 procent.

Cena nájmů bude klesat nebo stagnovat

A nájmy budou nadále klesat nebo stagnovat v závislosti na lokalitě nehledě na zvyšující se zájem lidí. Rostoucí poptávku vyrovnává neustále se zvyšující nabídka. Nájemních bytů je více, stále je tu převis nabídky nad poptávkou,“ řekl Pácal lidovkám.cz. Prý je to kvůli tomu, že se na trh neustále dostávají byty s dříve regulovaným nájemným.

Podle generálního ředitele sítě realitních kanceláří Century 21 Aleše Mazgaje se ceny pronájmů snížily hlavně u méně atraktivních panelákových bytů. V některých lokalitách až o 20 procent.

Majitelé domů by sice rádi zdražili, ale zatím nemohou. „Smluvní nájmy půjdou nahoru, až půjdou nahoru příjmy domácností. To bude jediný signál,“ tvrdí Pácal z Central Europe Holding na serveru lidovky.cz.

 

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…