I běžný úraz může přijít lyžaře na statisíce

25.02.2018 0:00

Pojistná služba v souvislosti s aktuální vážnou nehodou české lyžařky v rakouských Alpách varuje, že samotnou nešťastnou událostí podobné nehody nekončí.

I běžný úraz může přijít lyžaře na statisíce
Foto: Playn et - Thinkstock
Popisek: lyže

Nemalé náklady na zásah záchranářů bývají po zahraničních turistech následně vymáhány.

Vážné zranění české lyžařky opět vyvolává otázku, kolik stojí záchranná operace a kdo nese její náklady. Zjednodušeně lze říci, že náklady jdou na vrub poškozeného, v případě, že je dotyčný pojištěn, tak za danou pojišťovnou. Pokud dojde k největší tragédii, tedy ke smrtelnému úrazu, potom pokud dotyčný nebyl pojištěn, mohou být náklady spojené se záchranou vymáhány v rámci dědického řízení.

Ceny zásahu horské služby, stejně jako s tím spojený transport, se nijak zásadně neliší, ať už se český turista zraní v Tatrách, a nebo v rakouských Alpách. Cena transportu zraněného záleží jednak odkud a kam je zraněný přepravován a také, jak závažné je jeho poranění. Cena lehkého zranění s přepravou z Tater do Brna vyjde na zhruba 15-20 000 Kč. Je-li ale nutné při závažnějším poranění použít leteckou ambulanci či transport, pohybuje se cena zásahu kolem 250 - 300 000 Kč, tedy na více než desetinásobku! „Ceny v Rakousku se pohybují obdobně jako ve Slovensku, tj. od svozu ze sjezdovky za cca 50 €, přes vyhledávací akci v ceně kolem 2000-3000 Eur, až po využití vrtulníku za 1500-5000 €,“ říká Pavel Jechort.

Pokud je však potřeba v zahraničí řešit vážnější poranění, ceny rapidně rostou. Cena za ošetření komplikované zlomeniny se může vyšplhat na statisíce, úraz hlavy či páteře i na milion korun.

Bohužel i nejtragičtější moment, kdy dojde k nejhoršímu a zraněnému už není pomoci, je spojen s nemalými náklady. Transport ostatků z Rakouska vyjde na zhruba 60 000 Kč, ze slovenských hor pak s ohledem na vzdálenost na zhruba 90 000 Kč.

S úrazy v zahraničí jsou však často spojeny ještě náklady plynoucí z odpovědnosti za škodu, tedy třeba tím, že lyžař srazí dalšího lyžaře a způsobí mu zranění. Ze statistik vyplývá, že meziročně roste počet těchto nárokovaných odškodnění o zhruba 50 %. „Podle statistik zranění zahraničního lyžaře vychází na půl až 2,5 milionu korun,“ říká Pavel Jechort.

Na základě analýzy současného stavu se pojišťovny přizpůsobily a můžete nyní např. získat pojištění, které je šité na míru právě českým lyžařům a snowboardistům mířícím do zahraničí. Pojištění komplexně řeší nepříjemnosti českých turistů mířících v zimě do zahraničních hor a zahrnuje v sobě vysoké limity pro léčebné výlohy (až do výše 5 mil. Kč), pojištění odpovědnosti (až do výše 3 mil. Kč), ale také úhrady zásahu horské služby, zničeného či ukradeného vybavení včetně možnosti vypůjčit si na místě náhradní vybavení, odtah nepojízdného auta do České republiky a zapůjčení náhradního vozidla po dobu dovolené a k tomu všemu nepřetržité asistenční služby.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…