I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti

27.05.2013 0:00

I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti. Vznik a rozvoj nádoru souvisí s ženskými pohlavními hormony a zastavení menstruace je při léčbě nutné.

I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti
Foto:
Popisek:

Pokud se vaječníky neodstraní, ale jen se zastaví tvorba hormonů, činnost vaječníků se po léčbě obnoví a žena může úspěšně otěhotnět. Lékaři doporučují, aby z bezpečnostních důvodů s otěhotněním počkala po léčbě dva roky.
   
Z více než 6500 Češek, u kterých je rakovina prsu ročně odhalena, překročila většina 50 let, jen asi sto je mladších 35 let. Na péči o mladé pacientky s rakovinou prsu se zaměřil Projekt 35.
   
Mladé ženy si většinou myslí, že nejsou rizikovou skupinou pro vznik rakoviny prsu. A mají pravdu. Jen sedm procent zhoubných nádorů prsu vznikne u žen mladších čtyřiceti let. Oproti rakovině prsu u starších žen je výrazně agresivnější s horší odpovědí na léčbu," řekl vedoucí Komplexního onkologického centra a přednosta onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Jindřich Fínek.
   
Riziko onemocnění rakovinou prsu je vyšší u žen, které ji mají v nejbližší rodině a mají genovou mutaci BRCA1 a BRCA2. Více ohroženy jsou ženy, které začaly menstruovat před 12. rokem života, a ty, u nichž menopauza začala po padesátce. Větší riziko je u těch, které nikdy nerodily, jsou obézní, pijí alkohol a jedí červené maso.
   
Odhalení rakoviny prsu je podle Fínka u mladých žen výrazně obtížnější, souvisí to se strukturou jejich prsu. V okamžiku diagnózy bývá již onemocnění v pokročilejším stadiu. Profesor doporučil mladým ženám pravidelné každoměsíční vyšetření prsu, na webu najdou podrobný postup.
   
Všeobecná zdravotní pojišťovna ročně hradí vyšetření pro podezření na rakovinu prsu 50.000 žen, hospitalizaci 5800 žen a za léčbu vydá 1,3 miliardy korun.
   
Pokud je nutno kvůli nemoci či preventivně ženě prso odebrat, hradí zdravotní pojišťovny i jeho obnovu, včetně běžného implantátu. Na nová prsa se ale čeká i déle než dva roky. Ženy, které chtějí operaci dřív, chtějí dražší implantát, či rekonstrukci vlastním tukem, mohou požádat o příspěvek fondpomoci@asklepion.cz. Zájemci mohou přispět na tento fond na číslo účtu 107-4332740257/100.
(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …