IZIPu zřejmě odzvonila hrana definitivně. Boj VZP a Protonového centra ale asi ještě potrvá

25.05.2015 14:41

V pondělí se sešla správní rada VZP ČR. Výsledky jednání, které oznámila, se dají pokládat za pozitivní hned v několika bodech. Týkaly se totiž nejen vrácení půjčky od státu, cílené (biologické léčby), Protonového centra, transformace psychiatrické péče či definitivnímu uzavření IZIP.

IZIPu zřejmě odzvonila hrana definitivně. Boj VZP a Protonového centra ale asi ještě potrvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Zůstatek na účtu této největší zdravotní pojišťovny v zemi je podle předložených hospodářských výsledků 3,9 miliardy korun, žádné závazky nejsou podle místopředsedy Správní rady Jiřího Skalického (TOP 09) ani po lhůtě splatnosti. S půjčky, kterou VZP obdržela (v předloňském roce ve výši 1,5 miliardy korun), zbývá vrátit 750 milionů korun, s tím, že ještě v průběhu letošního roku plánuje Všeobecná zdravotní pojišťovna návratnost 250 milionů.

„Za první čtyři měsíce tohoto roku byly výdaje pojišťovny 48 miliard korun, zdravotně pojistný plán se nám daří plnit – včetně toho, že obsahuje navýšení mezd,“ dodal ještě Skalický.

Pozitivní zprávy zazněly i z oblasti biologické, jinde ve světě nazývané spíše cílové léčby. Tu v loňském roce podstoupilo v České republice 23 tisíc pacientů-klientů VZP., což obnášelo výdaje ve výši 7,2 miliardy korun (pro srovnání – v roce 2010 to bylo 5 miliard). Jelikož léčba umožňuje celkově delší dobu přežití i záruku lepší kvality života, dá se očekávat, že i nadále bude třeba ji mezi léčebné postupy zařazovat. Podle VZP je tak též úkolem zajišťovat v dalších letech i lepší dostupnost této léčby. Samotná léčba se totiž rok od roku zdokonaluje, takže například VZP mohla oznámit, že za uplynulé období byl zaznamenán pokles výdajů za léky u nemocných, kteří tuto léčbu potřebují.

Blýská se na zažehnání napětí s Protonovým centrem?

Jelikož dlouhodobě panuje napětí mezi VZP a pražským Protonovým centrem ohledně úhrad za léčbu pacientů, dalo se očekávat, že se Správní rada bude zabývat i touto problematikou a že též oznámí výsledky tohoto jednání. „Ano, naplánovali jsme si schůzku s vedením Protonového centra, při které bychom rádi ověřili parametry smluvního vztahu. Ty předložíme Správní radě k dalšímu uvážení a srovnání s náklady na léčbu pacientů, kteří jsou odesíláni se léčit do protonového centra v Mnichově,“ uvedl šéf Správní rady Jiří Běhounek.   

Zde je třeba uvést, že právě v pondělí, tedy dnes, se objevila v médiích informace, že za připravovanou smlouvu s protonovým centrem v Praze půjde před soud bývalý nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonín Pečenka. Smlouvu o smlouvě budoucí měl prý podle obžaloby uzavřít bez výběrového řízení a navíc bez vědomí ministerstva. Státní zástupce na něj podal obžalobu pro pokus o zneužití pravomoci veřejného činitele, Pečenka však odkazuje mimo jiné na audit, kterým smlouva prošla. Protonové centrum navíc poukázalo, že prý žádnou smlouvu s VZP nemá.

Pečenka, který byl v roce 2006 náměstkem ministra zdravotnictví a současně ho tehdejší ministr David Rath ustavil nuceným správcem VZP, připravoval se společností Proton Therapy Centre Czech smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče. Výsledkem byla zmiňovaná smlouva o smlouvě budoucí. Právě za ni nyní žádá státní zástupce pro nuceného správce trest. Podle připravovaného kontraktu mělo Protonové centrum v Praze každoročně dostávat miliardu korun za léčení celkem 1600 klientů VZP. Takový počet klientů VZP však dosud nikdy v centru ročně léčen nebyl – ještě nedávno bylo spíše v důsledku okolností, doménou zahraničních pacientů, kteří si léčbu hradili sami.

Definitivní labutí píseň IZIPu?

Dalším sledovaným bodem jednání Správní rady VZP bylo ukončení poslední platné smlouvy se společností IZIP. Ta se týká portálu, přes který se odehrává mimo jiné i elektronická komunikace s pojišťovnou. Ten si bude od příštího roku VZP zajišťovat sama.

Dosud za to, že mohla elektronicky komunikovat s klienty a nemocnicemi, platila už třetí rok astronomickou sumu - šest milionů korun měsíčně. Tyto prostředky šly do soukromé společnosti IZIP, přestože jiné firmy dokážou prý podobnou službu nabídnout za cenu až pětsetkrát nižší.

I proto výsledek jednání Správní rady asi nebyl překvapivý - v pondělí se usnesla, že tato nevýhodná smlouva skončí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…