Infarkt myokardu – příznaky a první pomoc

14.02.2014 7:52

Infakt myokardu je okamžité přerušení krevního zásobování srdce vlivem ucpání srdeční tepny a to nejčastěji krevní sraženinou.

Infarkt myokardu – příznaky a první pomoc
Foto:
Popisek:

Příčinou infarktu je ukládání cholesterolu do stěny tepny. Dochází k postupnému zvětšování tukového plátu a zužování tepny. Vytvoří se krevní sraženina, která se drží tukové hmoty a dráždí krevní destičky. Jde o akutní formu ischemické choroby srdeční. Bez zásobování okysličenou krví dochází k odumírání tkáně. Nejvíce jsou ohroženi muži nad 50 let a ženy nad 60 let, přičemž muže zasahuje častěji. Ročně zemře na některou z ischemických chorob statisíce lidí. Nejčastěji dochází k akutnímu infarktu myokardu v levé komoře srdce. Skoro ve všech případech předchází infarktu myokardu kornatění tepen (tzv. ateroskleróze).

 Infarkt myokardu dělíme na:

 Dle lokalizace:

  • zadní infarkt myokardu - postihuje zadní stěnu srdečního svalu
  • přední infarkt myokardu – postihuje přední stěnu srdečního svalu
  • spodní infarkt myokardu – postihuje spodní stěnu srdečního svalu

 

Dle příznaků:

  • akutní infarkt myokardu – rozsah poškození mnohem větší, pacienta ohrožuje na životě.
  • němý infarkt myokardu – neobjeví se žádné příznaky. Ve většině případů se však nějaké objeví.

 

Příznaky infarktu myokardu:

  • nadměrné pocení
  • úzkost až strach ze smrti, dušnost, bledost, drží se na hrudní kosti
  • občas se objeví bolest zad, břicha či čelisti
  • neustupující svíravá bolest v oblasti srdce a hrudní kosti vystřelující do ramene, krku, levé ruky či lopatky. Tato bolest neustupuje v žádné poloze a její délka přesahuje 10 min.
  • většinou se dostaví náhle, často v klidu či ve spánku

První pomoc: i při malém podezření na infarkt se nesmí postižený fyzicky ani psychicky namáhat (při pohybu či stresu tělo spotřebovává kyslík a toho má pacient v současné chvíli nedostatek). Je nutné uvolnit těsný oděv, otevřít okno a uložit do polosedu. Okamžitě voláme zdravotnickou záchrannou službu (číslo 155 nebo 112). Podáním půl tablety acylpyrinu, kterou postiženého necháme rozžvýkat, můžeme zastavit zvětšování sraženiny. V případě, že je postižený v bezvědomí, je nutné ihned zahájit resuscitaci a následně kontrolovat, zda postižený stále dýchá. Po příjezdu záchranné služby či v nemocnici se natočí EKG. Na křivce EKG je přítomna charakteristická křivka, kterou můžeme vidět i rok po infarktu (můžeme zpětně určit i když se jedná o infarkt bez příznaků). V nemocnici se odebírá krev a zjišťuje se zvýšená sedimentace, leukocyty (bílé krvinky) a srdeční enzymy. Pacient je bezodkladně transportován do nemocnice na koronární jednotku či jednotku intenzivní péče.

Léčba infarktu myokardu spočívá v podávání léků proti bolesti, odebrání krve a natočení EKG. Dále je pacient poslán na rentgenové vyšetření koronárních tepen (tzv. koronarografii) a jsou mu podávány léky na ředění krve, dále léky na rozpuštění sraženiny, léky na snížení krevního tlaku a léky na snížení množství cholesterolu v krvi. Podání všech léků je samozřejmě závislé nejen na stavu pacienta, ale také na již provedených testech. V případě potřeby se přistupuje k bypassu (propojení aorty s jinou srdeční tepnou), angioplastice (rozšíření neprůchodné cévy zavedením trubičky s balónkem na konci) nebo je zaveden stent (vnitřní protéza cévní stěny).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …