Inspekce šetří těžbu dřeva. Ne na Šumavě, ale v Českém Švýcarsku

23.11.2011 17:27

Po lesích Národního parku České Švýcarsko běhají zaměstnanci z Inspekce životního prostředí. Mají prý prošetřit, za jakých podmínek se těží dřevo v prvních zónách Národního parku. Podnět k šetření podle informací Českého rozhlasu podal aktivista, podle kterého dochází k nelegálnímu kácení stovek stromů, navíc pomocí těžké techniky.

Inspekce šetří těžbu dřeva. Ne na Šumavě, ale v Českém Švýcarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

Správa parku nechala údajně o víkendu pokácet asi 500 stromů v první zóně Národního parku. Jsou to prý především modříny a smrky. Dělníci je nařezali a dřevo nyní půjde na prodej.

Tyto smrkové a modřínové klády nařezané a naložené k odvozu pak objevil aktivista Jan Rovenský a důsledky kácení vyfotografoval. Poté snímky poslal inspektorům. Na fotografiích je podle Českého rozhlasu vidět nařezané stromy naložené k odvozu hned za cedulí s nápisem Zákaz vstupu 1. zóna Národního parku.

„Aktivista tvrdí, že stromy nebyly napadené žádným hmyzem a jediný důvod odvozu vidí v prodeji dřeva. Kritizuje také nasazení těžké techniky v první zóně," zmínilo k tomu rádio.

„Tam nemají těžké stroje co dělat. Pikantní je, že teď tam jsou a turisti tam nemůžou," řekl ve vysílání aktivista Rovenský.

Mluvčí: Těžba odpovídá schválenému plánu péče

Správa Národního parku se hájí tím, že je její postup zcela v souladu se zákonem. Mluvčí parku Tomáš Salov rozhlasu řekl, že těžba odpovídá schválenému plánu péče. Jedná se prý o jednorázovou těžbu, která v konečném důsledku povede k vytvoření plnohodnotné bezzásahové zóny. Těžba těžkými stroji je podle něj v mnoha případech ohleduplnější k přírodě než stahování dřeva koňmi.

Prodej dřeva jako důvod těžby ale park odmítl Salov ovšem připustil, že kdyby stromy zůstaly v lese, musel by národní park platit odzrnění. „Z tohoto pohledu je prodej ekonomicky výhodnější," dodal.

Mluvčí inspekce Jana Moravcová Radiožurnálu potvrdila, že se inspektoři v pondělí vydali na místo kácení. „Výsledky budeme znát tak do dvou týdnů," dodala bez dalšího vysvětlování.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…