Interní konflikt u komunistů: Filip proti mladému soudruhovi

09.11.2011 5:21

Komunisté pod vedením Vojtěcha Filipa zpasivněli. Alespoň to tvrdí předseda Svazu mladých komunistů Československa Prostějovsko Martin Peč. „Strana za tu dobu, co ji vede Vojtěch Filip, velice zpasivněla, a to je podle mě nejkratší cesta do hrobu," řekl.¨Šéf komunistické strany to ale razantně odmítl.

Interní konflikt u komunistů: Filip proti mladému soudruhovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip v rámci volební kampaně

„Není to pravda. KSČM je velmi aktivní. Jestli o tom kritik nic neví, nejde o pohodlnost komunistické strany, ale jeho vlastní, když nezná nebo nechce znát konkrétní činnosti naší strany na veřejnosti," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda komunistů Vojtěch Filip s tím, že vedení strany činí opatření, aby KSČM aktivně vystupovala na veřejnosti, ať už jde o petice, demonstrace nebo organizaci Spojenectví práce a solidarity.

Přinesli jsme jako první:


Peč: Chce to nové vedení

Martin Peč je ale přesvědčen o tom, že by komunisté měli zvolit jiného předsedu.„Strana, pokud chce přežít, měla by na svém příštím sjezdu zvolit někoho mladšího a někoho s komunistickými názory a postoji," pokračuje ve své kritice KSČM Peč.

A kdo by měl tedy nahradit Filipa v čele strany? „Jednoznačně poslanec Stanislav Grospič. Jeho aktivita v odborech je nesporná a jeho vystupování je vysoce charakterní. Myslím si, že on by mohl vnést nový a svěží vítr do budovy, která už začíná být trochu cítit zatuchlinou," doplnil mladý soudruh pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:


Podle slov Vojtěcha Filipa je věcí delegátů, koho zvolí za předsedu. „Koho zvolí sjezd není věcí nezávislých občanských sdružení, jakým jsou mladí komunisté. KSČM také nijak nediriguje SMKČ, ani jiná sdružení. Respektujeme suverenitu občanského sektoru a spolupracujeme s těmi, kteří spolupráci chtějí a aktivně jsou schopni ke spolupráci s naší stranou přistoupit," říká Filip.

Filip: Nejsem starý na předsedu

A pokračuje: „Byl bych rád, aby sjezd předsedu ústředního výboru vybíral z více kandidátů jako vždy a byl zvolen ten, který povede KSČM dál k vyšší autoritě ve společnosti. Když to bude někdo mladší než já, budu vidět i další perspektivu strany, ale i já sám se necítím tak starý, abych nemohl akceptovat návrh naší Jihočeské krajské rady KSČM, která mne na kandidáta na funkci předsedy navrhla. Jsem komunista svým přesvědčením, jsem člověk materialistického světového názoru a opravdový dialektický a historický materialista," doplnil Filip ParlamentnímListům.cz.

Martin Peč ale Filipovi vytýká také to, že prý příliš ustupuje podnikatelskému sektoru. „Je evidentní, že pan Peč neví, o čem mluví. Neustupuji. Kdyby se zajímal o mé konkrétní návrhy a práci například s odbory, nemohl by takové věci říkat. Mou starostí je zaměstnanost, zejména v mém volebním obvodě, ale i jinde. Proto jsem navrhl zrušení zákona o zákazu vývozu do Jaderné elektrárny v Búšehru, když v případě zrušení zákona bychom mohli získat práci pro naše lidi v tomto teritoriu, dále jsem pracoval na návrhu o Šumavském národním parku, aby tam bylo možné zajistit více pracovních míst. Nejde přitom u parku o typický
podnikatelský subjekt a ani privátní. Stejně tak návrh na změnu zákona o občanských průkazech není nic ve prospěch podnikatelského sektoru, naopak, cílem bylo zabránit zneužívání těch, kteří jsou omezeni na svých právech, aby se z nich nemohli stát „bílé koně" různých podnikavců."

Související: Co John vzal, to chtějí komunisté zpátky. "Nesvéprávnost" do občanek


"A už vůbec nevím, v čem je ústup podnikatelskému sektoru u návrhu na referendum o majetku církví," hájí se Filip s tím, že je podle něj evidentní, že Pečova kritika vychází z pohodlnosti a neznalosti reálných návrhů předsedy KSČM a strany jako celku.


Volí lidé KSČM jen z nostalgie?

Martin Peč považuje za největší tragédií kromě nečinnosti a špatných výsledků strany ve volbách také to, že se KSČM vzdává pozitiv své minulosti a lidé ji dnes volí pouze jako esenci KSČ a minulého režimu, nikoliv pro to, co v současnosti dělá. „Strana je dnes dost neaktivní a vyhovuje jí to, pomalu se z ní stává druhá sociální demokracie," kritizuje Peč.

„Jde o jeho hluboký omyl, to je vidět na výsledcích ve volbách. Nostalgická
KSČ Miroslava Štěpána ve volbách neuspěla, nebo ani nedokázala postavit kandidátní
listiny v komunálních volbách, kdežto KSČM je ve volbách úspěšná. Nejúspěšnější jsme
v těch obcích, kde působí naši kvalitní a kvalifikovaní starostové, to se pak odráží i na výsledcích v konkrétní obci v krajských i parlamentních volbách. Jeho výrok nevychází z objektivní reality a jde o nepodložené tvrzení," upozorňuje ParlamentníListy.cz Filip.

Čtěte také: Komunista proti soudruhovi. Filip chce zakázat Štěpánovu KSČ


Podle něj se z KSČM nestává druhá sociální demokracie. „Nestává a nestane, nechceme se stát nepotřebnými. Už v době předsedování Miloše Zemana jsem mu řekl, že žádný druhý slučovací sjezd, ani v obráceném gardu, nebude, dokud budu ve volených funkcích v KSČM. Jeden slučovací sjezd byl a nedopadlo to úplně dobře. Nejsme tak hloupí, abychom opakovali staré chyby," řekl Vojtěch Filip.

Šaradín: Značka je víc než lídr

Politolog Pavel Šaradín z  katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci k tomu říká: „KSČM je stejně aktivní jako dříve. Respektive pokud bychom vnímali minulé vedení jako aktivnější, výsledky jsou v obou případech stejné," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj KSČM získává pouze voliče nespokojené se současným či polistopadovým režimem. „Nemá možnost oslovit širší voličstvo, protože nespokojené oslovuje ČSSD, marginálně i SPOZ, hlasy ubere i nová Paroubkova strana. Domnívám se, že je vcelku jedno, kdo KSČM vede. Pro voliče této strany je důležitější značka, nežli lídr," doplnil Šaradín.

Související rozhovor:


Psali jsme:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…