Jablonec hostí zahraniční studenty

20.03.2013 7:35

Jablonec se v těchto dnech hemží zahraničními studenty. Na návštěvě uměleckoprůmyslové školy je 8 studentů odborné šperkařské školy z Neu Gablonz v Kaufbeuren. Gymnázium U Balvanu zase hostí italské, španělské a polské účastníky evropského projektu Comenius - Tales for Peace.

Jablonec hostí zahraniční studenty
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Primátor Petr Beitl na jablonecké radnici přijal obě zahraniční návštěvy. Zatímco němečtí šperkaři a medailéři se vešli do dvou řad židlí v obřadní síni, 90 účastníků Tales for Peace se málem nevešlo do velkého zasedacího sálu.

Studenti německé školy se na dvoutýdenní praxi na umělecké průmyslovce blíže seznámili s medailérským řemeslem a měli i možnost vytvořit sádrové odlitky vlastních návrhů.  Kromě výtvarné činnosti ve škole, navštívili také Muzeum skla a bižuterie nebo Českou mincovnu a vydali se i do nedalekého Liberce.

Setkání čtyř partnerských škol v rámci projektu Tales for Peace se koná každý rok v jiném městě, letošní týdenní setkání se odehrává v Jablonci a Gymnázium U Balvanu připravilo pro své hosty bohatý program, ve kterém nechybí seznámení s českými velikonočními tradicemi, návštěva Prahy, Harrachova a Comenius Festival, což je komponovaný kulturní program, ve kterém se představili účastníci projektu ze všech čtyř zemí.

„Návštěvy mladých lidí ze zahraničí v Jablonci velmi vítám, těší mě, že se spolupráci, ať už v rámci partnerství mezi městy nebo v rámci Evropské unie, daří rozvíjet. V době mých studentských let byly vzájemné návštěvy tohoto typu nemyslitelné, dnes je to běžná věc a je to tak dobře,“ řekl primátor Beitl, který obě zahraniční návštěvy pozdravil a podpořil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…