Jak nalákat mladé k volbám? V Liberci sázejí i na erotiku

13.09.2012 18:00

REPORTÁŽ Od Ještědu k Jizerským horám projížděla severočeským Libercem celé středeční odpoledne zvláštní tramvaj plná politiků. Akci pořádala Liberecká občanská společnost, která se snaží přiblížit politiku mladým lidem, zejména středoškolákům. Tramvaj polepili vtipnými obrázky s texty jako Volby nejsou kravina nebo mírně erotický Poprvé to chci zažít s někým, komu důvěřuji.

Jak nalákat mladé k volbám? V Liberci sázejí i na erotiku
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Plakát v liberecké tramvaji

Uvnitř vozu politici diskutovali s cestujícími a novináři. Mluvilo se hodně o Petru Nečasovi a o jeho výroku o módním dalajlamismu a adoraci ruských punkerek, což údajně škodí českému exportu. „Děsí mě, že někdo s takovými názory je premiérem České republiky,“ říká Jaromír Baxa ze Změny pro Liberecký kraj.

„Kdyby se podobně při zemi chovali západní politici v osmdesátých letech, tak žijeme stále v reálném socialismu,“ míní Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.  Řeč přišla i na daně. „Současný experiment narazil na své meze. Daňové příjmy vysychají, zvyšování daní nepomáhá, státní správa se dostává do stádia kolapsu,“ upozorňuje Baxa.

Děsí mě, kdo je premiérem České republiky

„Přijde mi, že se snad zbláznil. Nechápu, co se Petru Nečasovi seběhlo v hlavě. Je nepřijatelné, aby se takto vyjadřoval premiér země, která v nesvobodě nějaký čas fungovala. Německý prezident byl donucen rezignovat, když prohlásil, že němečtí vojáci jsou v Afghánistánu kvůli německým obchodním zájmům. Děsí mě, že někdo s takovými názory je premiérem České republiky,“ sděluje Jaromír Baxa ze Změny pro Liberecký kraj.

Nečase ponoukají ultrakonzervativci z Občanského institutu

Připojil se i jediný lidovec na liberecké radnici Kamil Jan Svoboda. Z vystoupení punkerek z Pussy Riot v pravoslavném kostele samozřejmě nadšený nebyl. „Ale myslím, že tuto věc by vyřešila pořádková pokuta,“ domnívá se. „Znám dost lidí, kteří nabádají premiéra Nečase k těmto výrokům. Jsou to ultrakonzervativci z řad Občanského institutu,“ myslí si. Neskutečné je podle něj házet do jedné kupy Pussy Riot a dalajlamu. „Co je špatného na tom, co dělá dalajlama?“ ptá se Svoboda.

Hlásím se k dalajlamismu a Pussyriotismu

Každý rok vyvěšuje v Hrádku nad Nisou, kde je starostou, Martin Půta tibetskou vlajku. Proto i on okomentoval skandální Nečasův výrok. „Jestli je český export do Ruska a Číny založen na míře servility českého premiéra, pak nám podle mého názoru už nic nepomůže. Veřejně se hlásím k dalajlamismu a Pussyriotismu. Vážený premiére, říká se tomu svoboda jednotlivce a je na tom založena západní demokracie. Dokud si mohu vybrat a Moskva nás neřídí přímo, tak tvrdím, že se v této věci opravdu hluboce mýlíte,“ popsal lídr Starostů pro Liberecký kraj. „Kdyby se podobně při zemi chovali západní politici v osmdesátých letech, tak žijeme stále v reálném socialismu,“ domnívá se.

Tramvají však zazní i nelítostná prognóza dalšího politického osudu Petra Nečase. „Podle mě utrpí ODS v krajských volbách debakl, Petr Nečas padne jako předseda strany a zhruba na jaře ODS položí i vládu,“ předpověděl budoucí vývoj jeden z cestujících, patrně amatérský politický analytik.

DPH je průšvih

Úderem čtrnácté hodiny se volební tramvaj rozjela z centra Liberce směrem k Ještědu. Sledovaly ji užaslé pohledy kolemjdoucích. Ačkoliv byla jízda zdarma, zpočátku do ní nastoupili pouze největší odvážlivci. Časem se však situace radikálně změnila a uvnitř vozu nebylo chvílemi k hnutí. Debata se stočila k daním. „DPH je průšvih, lidi už to nemůžou ustát,“ konstatuje jednička KDU-ČSL do krajských voleb Eva Směšná. Souhlasí s ní i Baxa, který má ekonomické vzdělání a za libereckého primátora Korytáře působil jako jeho náměstek pro ekonomiku.

„Vlády jdou už delší dobu v tomto ohledu špatným směrem. Dostali jsme se u nepřímých daní do takové fáze, že jejich zvyšování už nefunguje. Dopadá přitom na nízkopříjmové i střední vrsty. Totálně jsme odbourali daňovou progresi. Za minulý rok se vůbec nevybraly daně od živnostníků. Daňové změny by se měly vrátit k systému, který tu byl za vlády sociální demokracie a funguje i v dalších západních zemích. Současný experiment narazil na své meze. Daňové příjmy vysychají, zvyšování daní nepomáhá, státní správa se dostává do stádia kolapsu,“ zdůrazňuje Baxa. A připomíná současný průšvih s metylalkoholem. „Už před dvěma lety se vědělo, že tu hrozí problém z pančovaného alkoholu. Ale nebyly kapacity na lidi, kteří by se tomu věnovali,“ uvádí.

Politici to vedou od desíti k pěti

V jedoucí tramvaji se rozebírají i další témata, například o hrozbě znovuobnovení těžby uranu ve Stráži pod Ralskem, nedostatku lékařů v odlehlejším částech kraje či školství. „Lékařů ubývá, mnoho z nich se ocitá v blízkosti důchodového věku. A řada mladých odchází do ciziny,“ posteskla si Lenka Halamová ze Strany pro otevřenou společnost s tím, že má obavy například o budoucnost frýdlantské nemocnice.

Nastupující lidé povětšinou reagují na politiky vstřícně a berou si od nich předvolební letáčky. I výjimky se najdou. „S politikama se bavit nebudu, vedou zemi od desítí k pěti,“ utrousí nakvašeně asi třicetiletá žena. Starší muž prohlašuje, že jeho favoritem je liberecký exprimátor Korytář. „Jsem sice sociální demokrat, ale ti na kraji jsou zkorumpovaní, hlas dám Korytářovi,“ vysvětluje.

Chtějí zapojit mládež do politiky

Volební tramvaj je jednou z řady akcí, kterou pořádá Liberecká občanská společnost. „Ze začátku jsme si říkali, že jsme takové punkové hnutí, akce jsme dělali, kdy jsme chtěli. Ale poslední roky jich organizujeme strašně moc,“ objasňuje Ondřej Lochman z LOS. „Když někdo z Liberce má nějaký nápad, my mu pomůžeme ho zrealizovat,“ vysvětluje. Cílem jejich současné kampaně je více zapojit mladé lidi do politiky a zvýšit volební účast, která při minulých krajských volbách činila 38 procent.

Volby nejsou kravina

Kromě volební tramvaje letos uspořádali několik debat s politiky, ale také streetfotbal, v Doksech se s nimi plavili na parníku. Na internetu rozjíždějí takzvaný volební maják. „Vymysleli jsme obrázky, které budeme propagovat online, pivními tácky a malými letáčky,“ říká Lochman. V tramvaji rozvěsili na ukázku sedm propagačních karet typu Volby nejsou kravina, Vsaď si na dobrého koně,  Poprvé to chci zažít s někým, komu důvěřuji. „Tyto obrázky budeme rozvážet po celém kraji – deset tisíc pohlednic a devět tisíc tácků,“ upřesňuje Lochman

Dětská televize představí lídry stran

„Mně je 18 let a často se setkávám s vrstevníky, kteří říkají, že se o politiku nezajímají a nevědí, kde o ní získat informace. My jsme proto vytvořili online volebního průvodce s názvem Volební maják, který je nezávislý a žádnou stranu nezvýhodňuje,“ zdůrazňuje Adam Fogl z Liberecké občanské společnosti.

„Je založen na třech základních bodech – Proč, jak a koho volit. Na serveru Volební maják najdou lidé soupis všech 21 stran kandidujících letos do krajských voleb a jejich volební programy,“ informuje Fogl. Naleznou zde i volební studia dětské televize Liberec, kde se postupně představí všichni lídři jednotlivých stran. „Nejprve s nimi rozebereme obecná témata a potom vybereme detailně nějaké oblasti, které zajímají nejvíce mladé lidi, což je kultura, školství, zdravotnictví, korupce,“ objasňuje redaktor televize Jakub Horáček.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…