Jak přestat kouřit v 10ti krocích

13.05.2015 0:00

Zbavit se závislostí na nikotinu vyžadujte obrovskou vůli, trpělivost, hodně síly a kolikrát i podporu ostatních. Nejedná se nikdy o jednoduchý krok, ale i tak je možné si cestu od poslední típnuté cigarety k úplnému zbavení se závislosti aspoň trochu zpříjemnit.

Jak přestat kouřit v 10ti krocích
Foto: dodavatel TZ - Kočová
Popisek: cigareta

Vyzkoušejte těchto 10 tipů. Nebo si vyberte jen pár z nich. V každém případě vydržte! Vždyť výsledek opravdu stojí za to!

Přesvědčte sami sebe

Pokud si již déle pohráváte s myšlenkou, že přestanete kouřit, ale cítíte, že ještě nejste 100% rozhodnuti, pomáhá stanovit si všechna pro a proti. Na jednu stranu papíru si v bodech napište všechna „pozitiva“, na druhou to, co vám vadí. Například vám cigareta chutná, máte ji spojenou s určitými rituály, uklidňuje vás, nedokážete si bez ní představit kávu aj, a naproti tomu vám vadí, že jsou vám cítit ruce, vlasy, nevoní vám oblečení, vadí vám, že máte z cigaret nepořádek v autě či vás nikotin zbytečně neustále tahá od rozdělané práce. Pokud máte negativ více, jste samozřejmě na dobré cestě k tomu přesvědčit sami sebe.

První krok neodkládejte

Každý, kdo kdy přestával kouřit, vám potvrdí, že nejsložitější je udělat první krok. Zde se musíte rozhodnout, jestli vám vyhovuje vázat se na určité datum, například si dát předsevzetí do nového roku, dokouřit krabičku a další si nekoupit, či se prostě rozhodnout spontánně z minuty na minutu, cigaretu típnout a zbytek vyhodit do koše. Plánovaná rozhodnutí mají jedno úskalí. Pokud nemáte dostatečnou vůli, z plánu sejde. Více šancí mají lidé, kteří první krok zbytečně neoddalují a udělají jej hned.

Rozhodněte se, jestli postupně či zcela

To, jestli přestat kouřit úplně, či zvolit tzv. substituční terapii, která spočívá v postupném nahrazování nikotinu z cigaret, je individuální. Pro někoho je lepší se cigaret vzdát hned. Platí to hlavně u kuřáků, kteří se neřadí mezi ty se silnou závislostí.  Pokud však patříte mezi silné kuřáky, je možné, že vám bude vyhovovat postupné omezování do té doby, než návyk zcela vymizí. Při substituční terapii lze používat různé podpůrné prostředky, které tělu dodávají nikotin, avšak v jiné podobě, než klasickou inhalací. Na trhu jsou volně prodejné například pásky Niuquitin (Niquitin Mint 2,5 mg rozpustné papírky, 219 Kč) na vkládání do úst, které uvolní dávku nikotinu v obdobném množství, jako ji tělo přijímá z cigarety. Některým silným kuřákům se doporučuje navštívit terapii, kde jim bude zhodnocen stav a následně předepsány léky, které se vážou na receptory v mozku a eliminují abstinenční příznaky.

Motivace - nepodceňujte ji

Člověk, který přestává kouřit, se samozřejmě musí vybavit silnou vůlí a obrovskou trpělivostí. Velmi však pomáhá motivační program. Zapojte proto své blízké, kolegy z práce či se domluvte s někým, kdo také přestává kouřit. Budete pak mít větší pocit zodpovědnosti a od zapálení cigarety vás může zachránit fakt, že nechcete zradit nejen sami sebe, ale i další „sparing“ partnery. Za každé dílčí úspěchy se také odměňte. Stanovte si cíl, že když se vám například podaří uzavřít další týden bez hřešení, něco hezkého si koupíte.

Zabavte ruce

Hodně kuřáků si také zapaluje další cigaretu, která není vyvolána ani tak potřebou nikotinu, jako tím zkrátit si například dlouhou chvíli. Všechny tyto okamžiky se proto snažte vyplnit. Často pomáhá zabavit ruce. Můžete si koupit jednoduché korálky na šňůře, se kterými si budete hrát, ve chvílích, kdy byste si jinak zapálili.

Vynechejte nikotinové zvyklosti

Kouření je návyk, který bývá spojený s ostatními činnostmi běžného dne – cestou na autobus, kouřením po jídle, ranní kávou, návštěvou baru, alkoholem, návštěvou. V prvních dnech se proto snažte všechny tyto zvyklosti eliminovat na minimum či se jich ještě lépe zcela zřekněte – aspoň tedy těch, kde vás to bude nejvíce lákat k hřešení. Zkuste kávu po ránu na čas vyměnit za zelený čaj, který vás též nabudí, po jídle si zvykněte jít na krátkou procházku, cestou na autobus poslouchejte třeba hudbu a samozřejmě od sebe zkuste co nejvíce odtáhnout jiné kuřáky, kteří vás budou svádět k tomu si zapálit.

Překonejte krizi

V prvních dnech se nejčastěji objevují silné abstinenční příznaky jako je mravenčení, nervozita, poruchy spánku, výkyvy nálad, podrážděnost, pocení. S každým dnem se však tento stav zlepšuje. Ve chvílích, kdy vás přepadne tato krize, je dobré zhluboka dýchat, hodně pít, popřípadě udělat pár dřepů, abyste se zbavili největšího napětí. Některým lidem pomáhá se zabavit jinou činností – například někomu zavolat, něco si přečíst, zkrátka zabavit „mozek“.

Najeďte na zdravější život

Zbavení se závislosti na nikotinu je poměrně velkou životní změnou. Máte proto příležitost obrátit svůj životní styl vzhůru nohama – k lepšímu. Současně s odvykáním kouření přidejte například zdravý jídelníček či sportovní aktivitu. Jednak se tak pro vás změna stane méně „bolestivá“ a pak také eliminujete riziko, že naberete kila, která jsou s odvykáním kouření často zmiňována.

Řekněte si heslo

Z psychologického hlediska pomáhá také, když si stanovíte heslo pro své odvykání. Neustále si jej připomínejte. Pamatujte, že pokaždé, když típnete cigaretu, slavíte malé vítězství.

Ujišťujte se, že jste udělali správně

Každý den, který nekouříte, se snažte shrnout všechno dobré, co vám odvykání přináší – voňavý byt, rychle udělanou práci atd. a neustále se ujišťujte, že jste udělali správné rozhodnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…