Jak řeší nadité platy asistentek ve Francii? Prozradil tamní novinář

05.05.2011 18:30

Zatímco v soukromé sféře žena s praxí, ovládající slovem a písmem alespoň jeden, lépe však dva světové jazyky, ucházející se o místo asistentky managementu, může čekat plat zhruba 25 tisíc korun, ve státním sektoru je tomu jinak. A to i přesto, že se již delší čas hovoří o nutných škrtech a úsporách i na mzdách úředníků. Objevují se však případy, kdy asistentky dostaly odměny v řádech statisíců.

Jak řeší nadité platy asistentek ve Francii? Prozradil tamní novinář

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Stačí jen namátkou uvést tři jména - Nagyová, Machálková, Kovaříková. Pokud nejsou dostatečně známá, tak je na místě doplnit - Jana Nagyová - asistentka Petra Nečase (ODS), Jana Machálková - asistentka Josefa Dobeše (VV), Martina Kovaříková - asistentka Jiřího Pospíšila (ODS).

Společné mají to, že jsou asistentkami ministrů (případně šéfky kabinetů). A také to, že byly více než standardně odměněny. Poté, co to prasklo, ve všech případech se snesla na hlavy zmiňovaných ministrů ostrá kritika. Jaké z ní však vyplývají závěry, lze jen spekulovat.

Čtěte také:

Připoměňme, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dal šéfce svého sekretariátu Kovaříkové za období roku 2009 od ledna do května 338 tisíc korun. Za rok 2008, kdy pobírala plat 35 tisíc korun měsíčně, dostala návrh na odměnu 427 tisíc korun. Přitom takové odměny se v soukromé sféře vyplácejí špičkovým manažerům. 

Když se deník Blesk, který o nezvykle vysokém platu úřednice informoval jako první, Jiřího Pospíšila dotázal, proč takto štědře svoji asistentku odměnil, odpověděl, že odměny zahrnují řádné odměny, odměny za přesčasy a souhrnnou odměnu za několikaletou výbornou spolupráci. "Kovaříková je zaměstnankyní ministerstva spravedlnosti od konce 90. let. Svou práci vykonává naprosto spolehlivě, s plným nasazením a podřizuje jí veškerý svůj volný čas," vyjádřil se Blesku Pospíšil. Na dotaz ParlamentníchListů.cz nereagoval.

Personální agentury: Asistentkám se nabízí většinou plat do 25 tisíc korun

ParlamentníListy.cz proto oslovily jednu z největších personálních agentur v Česku a zeptaly se, jak vysokou částku může uchazečka o místo asistentky ve významné firmě očekávat na výplatní pásce. Navodily modelovou situaci, kdy se o místo asitentky managementu uchází žena s praxí, se znalostí minimálně jednoho světového jazyka slovem a písmem. 

"Častěji jsou v požadavcích na asistentku zaznamenány světové jazyky slovem a písmem dva. Budeme-li se držet velkých firem, které u nás momentálně mají poptávku po pozici asistentky vedení firmy, pak se dá hovořit o nabízené mzdě od 18 tisíc do 25 tisíc. Některé firmy k tomu samozřejmě nabízejí ještě některé další formy benefitů, což příjem opět o něco zvedne - nicméně benefity jsou většinou stejné pro všechny zaměstnance. Určitě by nebyly schopné navýšit příjem asistentky o statisíce - byť samozřejmě i v soukromé sféře odměny k platům mohou být také vypláceny," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Luboš Rejchrt, manažer Grafton Recruitment a prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS).

Připustil, že vzácně, v nadnárodních firmách, může po dlouhých letech praxe asistentka také pobírat plat ve výši i 50 tisíc korun - avšak většinou jde o asistentky, které mají vysokoškolské vzdělání, nejčastěji právnického zaměření.

Děje se to občas i v zahraničí

Francouzský novinář Fabrice Martin Plichta se pozastavuje nad tím, že v případě nadstandardních platů úřednic, jde ve všech případech vždy o ženy, které na sebe nikdy neupozornily nějakou významnou intelektuální prací či studií.

"Asi budou šikovné, zřejmě mohou mít i manažerské schopnosti, ale to, že o jejich jménu nejsou žádné jiné zmínky, je zvláštní. Přesto se čas od času odehrají podobné případy i ve Francii. A pak je z toho, stejně jako tady - velká aféra. Že by kvůli tomu ale někdo rezignoval ze své funkce, nepamatuji. Jen se pak holt musí jít s těmi kritizovanými odměnami dolů," řekl korenspondent francouzského deníku Le Monde ParlamentnímListům.cz.

Upozornil na to, že Francie má i pro systém odměňování státních zaměstnanců stanovené tabulky, odměny nad rámec mzdy tam nejsou vůbec běžné - a pokud ano, nejsou nijak zvlášť vysoké. "Častým problémem ve Francii je ale to, že čas od času praskne na někoho ze státní správy to, že má víc úvazků a podúvazků, než mu je povoleno," přiznal nešvar jiné evropské země Fabrice Martin Plichta. 

Státní sektor je k vybraným jedincům štědrý

Pod palbu kritiky se přitom ve středu v souvislosti s vyplácenými odměnami své podřízené, dostal při jednání Poslanecké sněmovny premiér Petr Nečas. Komunistický poslanec Miroslav Opálka při projednávání kontroverzního balíčku škrtů v sociální oblasti, který předložil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, připomněl, že někdejší asistentka Nečase Jana Nagyová  dostala od státu navíc k platu odměnu přesahující 400 tisíc korun. Tyto peníze jí měl tehdy "přihrát" právě někdejší ministr práce a nynější premiér Nečas. Ani on se však k aféře vyjadřovat nechce.

Související:

Bohaté odměny se pak rozdávaly i na ministerstvu školství. Třicetiletá Jana Machálková, studující teprve bakalářský obor na vysoké škole, dostala pod svoji správu úřad se 423 zaměstnaci. Stala se tak šéfkou kabinetu ministra školství Josefa Dobeše.

Související:

Krátce poté však portál českapozice.cz uvedl, že Machálková byla odměněna krátce po vypršení zkušební lhůty za předešlý měsíc prosinec, mzdou a odměnami ve výši 145 tisíc korun. Tedy obnosem, který pobírá premiér, a dvakrát vyšší částkou, než kterou si připisuje na účet poslanec. Informace o platu a odměnách Machálkové však ministr Dobeš popíral, přesto vysvětlit její původ nedokázal.

Ukázalo se jen, že základní plat Machálkové byl stanoven na částku 35.330 korun. Nic na tom nezměnily ani informace, že ministr Dobeš měl údajně své podřízené psát dokonce jednu ze seminárních prací pro studium na vysoké škole.


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …