Jak se bránit proti lichvářům? Pomůže prý finanční arbitr či ČNB

07.08.2012 10:07

V Česku působí asi 15 organizací, jež je možné nazvat jako lichvářské. Ty půjčují peníze za nehorázné úroky. Když už si od nich člověk půjčí, bránit se pak může u finančního arbitra nebo u dozorových orgánů typu Česká národní banka a Česká obchodní inspekce. Český rozhlas na to upozornil v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Jak se bránit proti lichvářům? Pomůže prý finanční arbitr či ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Lidé netuší, kam si mohou jít stěžovat na protiprávní jednání lichvářů ani kde najít právní radu. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura GfK na popud projektu Navigátor bezpečného úvěru. Lichva je sice definována v trestním zákoníku, přesto je obtížné určit, kdy se jí poskytovatel úvěru dopouští, informuje Český rozhlas (ČRo).

Co je ale lichva? Podle pracovníka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petra Teplého – ten se na projektu Navigátor bezpečného úvěru podílí – není ale odpověď na to vůbec jednoduchá.

„Lichva je definována v paragrafu 218 trestního zákoníku. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o zneužití slabosti dlužníka ze strany věřitele a že je tento úvěr poskytnut za vysoký úrok. Jenže nikde není přesně stanoveno, kolik vlastně procent to je,“ vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas Teplý.

„V našem projektu Navigátor bezpečného úvěru je spíše používán pojem lichvář, než úvěrový predátor. Je to takový věřitel, který je zpravidla anonymní firmou a který nepodléhá žádné regulaci či dohledu,“ zmínil dále Teplý.

Jak se ale může člověk proti lichvářům bránit? Podle Teplého je nutné, abychom začali sami u sebe, to znamená si vůbec nepůjčit.

Na českém trhu jsou jich možná desetitisíce

„Když už si od nich člověk půjčí, tak je nutné dávat pozor na to, u koho následně mohou uplatnit svá práva, což lze například u finančního arbitra nebo u dozorových orgánů typu Česká národní banka a Česká obchodní inspekce. My jsme v našem projektu upozornili na 15 predátorů, ale podle expertních odhadů jsou těchto lichvářů na českém trhu možná desetitisíce,“ upozornil Teplý. 

Podle něj je v tomto případě Česká obchodní inspekce pouze dozorový orgán, a kromě spotřebitelských úvěrů se na ni mohou obrátit lidé například v případech vadného spotřebního zboží, či vadných pohonných hmot.

V případě České národní banky pak jde o trochu jinou věc.

„Od ledna 2011 existuje nově zřízený útvar ochrany spotřebitele, ale spory v oblasti spotřebitelských úvěrů řeší převážně zmíněný finanční arbitr, který je nezávislý na České národní bance. Ten loni řešil 291 podání právě v oblasti spotřebitelských úvěrů,“ upřesnil Teplý.

Existují ale prý i nestátní neziskové organizace, na které se mohou oběti lichvy s důvěrou obrátit.

„Jedná se o celou řadu organizací, které poskytují poradenství nejen občanům s finančními problémy, ale i dalšími. Mohu jmenovat například o Asociaci občanských poraden, Poradnu při finanční tísni či organizaci Člověk v tísni,“ dodal Teplý a zopakoval, že lidé by si ale měli napřed vskutku dobře rozmyslet, zda by si u těchto věřitelů měli vůbec půjčovat. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…