Jak se dá předejít nevítané kocovině

31.01.2013 0:00

Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevuje bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolnostmi a celkovým oslabením.

Jak se dá předejít nevítané kocovině
Foto:
Popisek:

Alkoholová kocovina je způsobena především dehydratací organismu, kterou zapříčiní alkohol, ale která se naplno projeví až po odeznění jeho tlumivých účinků. Jedinou skutečně spolehlivou metodou, jak tomuto jevu předcházet je omezit množství požívaného alkoholu. Před jeho konzumací se doporučuje dobře se najíst a v průběhu konzumace nemíchat druhy alkoholických nápojů.

Jako pomoc při už propuklé kocovině je třeba především pít vodu. Proti žaludeční nevolnosti pak cukry nebo léky snižující žaludeční kyselost. Hranice mezi kocovinou a alkoholovou intoxikaci není přesná, protože kocovina se objevuje ještě v době, kdy je alkohol v krvi.

K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. To připomíná obtíže při chřipce. Kombinace zbytkového alkoholu v krvi, nevyspání a výše kocoviny může člověka ohrozit v dopravě, v zaměstnání atd.

Proto je třeba se zdržovat v bezpečném prostředí, nahradit spánkový dluh a počkat, až se organismus zotaví. Důležité je doplnit tekutiny a minerály. S ohledem na stav žaludeční sliznice se ale nedoporučují kyselé ovocné džusy nebo šťávy ani jiné příliš kyselé potraviny.

Naprosto nevhodný je přirozeně alkohol.

Dále je třeba doplnit lehce stravitelné glycidy a minerály. Z tohoto hlediska je např. vhodná nějaká vlažná a lehce stravitelná polévka. Neměla by ale být příliš tučná, aby se nezatěžovala játra.

Vzhledem k tomu, že alkohol působí jako antivitamin thiaminu a že thiamin je důležitý pro fungování jater i nervové tkáně, je vhodné ho doplnit spolu s dalšími vitaminy skupiny B. Určitou logiku má i podávání hepatoprotektiv. Z důvodů zmíněných v předchozí části mohou být prospěšné i různé remineralizační a nutriční přípravky za předpokladu, že nebudou dráždit žaludeční sliznici. Z volně prodejných přípravků lze zmírnit následky kocoviny požíváním přípravku Prevento.

Příčinou kocoviny jsou tzv. kongenery. Jedná se o vedlejší produkty kvašení, které dává alkoholickým nápojům jejich barvu a chuť. Když kongenery vstoupí do krevního oběhu, imunitní systém je eliminuje tím, že uvolní cytokiny a tím způsobí příznaky kocoviny. Prevento ale přitahuje a vstřebává kongenery ještě před tím, než stihnout způsobit škodu, a proto vstanete čerství. Proto první dvě tablety je nutno užít nejpozději do 30 minut od doby, kdy začnete pít alkohol, nejlépe těsně před požitím prvního drinku.

celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …