Jak se vyhnout vážným komplikacím diabetu

11.04.2011 0:00

Diabetes mellitus je civilizační nemoc, která postihuje velkou část populace zejména v rozvinutých zemích. Patří k novodobým hrozbám civilizace.

Jak se vyhnout vážným komplikacím diabetu
Foto:
Popisek:

Přesto je tato nemoc lidmi stále podceňována a také víme proč. Je to choroba, která nebolí a omezuje nás právě v tom, co máme nejraději. V dobrém jídle. Teprve, když ji podceníme, neposloucháme rady lékařů  a zanedbáváme léčbu, ohlásí se s plnou silou. To už ale může být pozdě, protože komplikace mívají následky nedozírné.

Jednou z těchto komplikací je tzv.diabetická noha. Prvními příznaky jsou špatně se hojící drobná zranění, otlaky a začínající necitlivost prstů, která signalizuje špatné prokrvení. Na kůži se objevují praskliny, plísňové postižení nehtů a různé infekce. Nohy začínají otékat, zhoršuje se pohyblivost kloubů a propadá se klenba. Nenápadné odřeniny nebo otlačená místa začnou časem mokvat a mění se v nehojící se vředy.

Konec této komplikace mívá stejný scénář. Amputace. Je to neuvěřitelné, ale ročně tak přijdou o nohy stovky i tisíce diabetiků.
Přitom je to naprosto zbytečné.

K tomu, aby se diabetik prožil kvalitní život a vyhnul se velkým problémům stačí jen  ukázněnost, dostatek informací o své chorobě  a dodržování rad lékaře. Je nutné věnovat pozornost péči o nohy, všímat si  sebemenší změny na nohách a hlavně nosit vhodnou obuv, která udržuje nohy v co největším pohodlí.

K výběru vhodné obuvi pro diabetiky a ke správné péči po nohy slouží podiatrická pracoviště, která se na péči o nohy specializují. Nejenže doporučí obuv, která by měla být kvalitní, vzdušná, měkká, podajná, dostatečně široká, aby zamezila otlakům, ale také nabízejí různé pomůcky, která již postiženou nohu šetří a změkčují došlapy. Používají také speciální metody léčení mokvajících ran a vředů.

Diabetická noha je jednou z nejvážnějších komplikací špatně léčené cukrovky. Nejedná se však o špatné léčení ze strany lékařů, ale o nezodpovědný přístup pacientů ke svému zdraví. Takové lidi máme kolem sebe všichni. Ano, být nemocný není nic přijemného, ale pokud tuto skutečnost přijmeme a snažíme se žít tak, abychom svou nemoc ještě nezhoršili, můžeme prožít dlouhý a kvalitní život na obou nohou  a ne na invalidním vozíku.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …