Jak se žije s duševním postižením

29.11.2012 0:00

Jsou všude kolem nás a přece jejich potřeby nevnímáme vždy s dostatečnou empatií. Nevíme totiž, jak je těžké žít se zdravotním postižením.

Jak se žije s duševním postižením
Foto:
Popisek:

Zvládnout integraci do zdravé populace totiž vyžaduje mnoho fyzických i psychických sil, které každý nemá. A když je má, zdravá populace nemusí jeho snahu správně pochopit. Začlenění závisí  na stupni  postižení, schopnostech se  s ním vyrovnat, vzdělání, lokalitě a způsobu bydlení a hlavně na dobré péči a rodinném a sociálním zázemí. Čím méně schopností zůstalo člověku zachováno a čím více jej jeho postižení omezuje, tím je jeho situace horší a tím větší pomoc potřebuje.

V případech, kdy je zdravotní postižení viditelné by se dalo říci, že komunikace mezi těmito dvěma světy je jednodušší. Lidé se nebrání pomoci vozíčkáři nebo osobě s bílou holí.

V mnohem složitější situaci jsou ti, jejichž postižení není vidět. Své by to tom mohli vyprávět osoby se sluchovým postižením a ještě hůře jsou na tom duševně nemocní. Bohužel, díky civilizačním vlivům právě těchto oosb stále přibývá, avšak zdá se, že společnost není na tento nárůst stále připravena.

Problémem osob s duševním postižením je, že jsou fyzicky v pořádku, dokonce jsou schopni se o sebe postarat  a za určitých okolností vykonávat i další činnosti. Chování, které jejich onemocnění charakterizuje však ve zdravé populaci vzbuzuje rozpaky, obavy a další rozporuplné reakce, které zapřičiňují sociální izolaci.
 
Právě tyto projevy vyžadují ovšem specifické formy péče, zvýšený dohled, kontrolu a pomoc  zdravých lidí. Problémy duševně nemocných lidí by vyřešil dostatek denních center, bytů s chráněným bydlením, větší počet osobních asistentů  nebo neziskových subjektů, které by o ně pečovaly a pomáhaly jim jejich onemocnění zvládnout. Tyto podmínky však u nás chybí a proto velká část těchto lidí často zbytečně končí v ústavních zařízeních.

Bohužel, ani ta nejsou uzpůsobena pro péči o takto nemocné. Rozdíl mezi člověkem s psychiatrickou diagnózou a duševně nemocným většinou zdravá populace směšuje. Jsou to však dva zcela odlišné světy a každý vyžaduje jiný typ péče.

Duševně nemocní, kteří se ocitnou na psychiatrické klinice strádají nedostatkem soukromí, specializované léčby a bohužel, často i chováním personálu. Jejich stav se zde tedy paradoxně zhoršuje a pacienti i lékaři se dostávají do bludného kruhu, ve kterém se pohybují i  rodiny pacientů, kteří spoléhají na to, že svého blízkého svěřili do té nejlepší péče a  stížnosti nemocných chápou jako průvodní jev nemoci.

Chybí speciálně vyškolený perosnál, chybí specializovaná zařízení, chybí informace o nemoci a způsobu péče. Zůstává jen pacient se svými specifickými projevy i potřebami, který stále čeká, že mu už konečně někdo začně naslouchat.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…