Jak si udržet zdravý chrup a i po Vánocích zazářit dokonalým úsměvem

23.12.2015 0:00

Vánoce jsou spojeny jak s konzumací většího množství sladkých pokrmů, tak i nápojů. Nezapomínejte proto právě v tomto období pravidelně pečovat o svůj chrup!

Jak si udržet zdravý chrup a i po Vánocích zazářit dokonalým úsměvem
Foto: dodavatel TZ
Popisek: zuby

Inspirujte se odbornými radami značky Signal i tipy na vánoční dárky, díky nimž vyčarujete u sebe či svých blízkých zdravý a zářivý úsměv jako čerstvě padlý sníh.

DESATERO PRO ZÁŘIVÝ ÚSMĚV DLE MUDR. DAVIDA KADLECE:

  1. PRAVIDELNOST PŘINÁŠÍ VÝSLEDKY

Čistění zubů dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, vnímejte jako nedílnou součást každodenní hygieny! Nejlépe však uděláte, pokud se budete věnovat hygieně vaší ústní dutiny po každém jídle.

  1. KARTÁČEK PROTI ZUBNÍMU PLAKU

Vhodný zubní kartáček dokáže odstraňovat velké množství nežádoucího zubního plaku. Ten způsobuje zubní kaz a má i významný podíl na vzniku a průběhu paradentózy. Zubní kartáček je dobré vyměnit alespoň jednou za tři měsíce. Pokud však vidíte, že se jeho štětinky už ohýbají, začněte s novým raději dříve. Sami pocítíte, že neopotřebovaný kartáček vyčistí vaše zuby mnohem lépe.

  1. SPRÁVNÁ PASTA – SPRÁVNÁ CESTA

Nepostradatelným pomocníkem je také zubní pasta, která svým složením bojuje proti bakteriím zubního plaku, příznivě působí při léčbě onemocnění dásní a posiluje odolnost skloviny zubů. Dokáže potlačovat i projevy citlivých zubních krčků. Zvolená pasta by měla obsahovat antimikrobiální látky, jež napomáhají v boji proti zubnímu kazu a paradentóze, dále fluor výrazně snižující kazivost zubů.

  1. POSILUJTE ZUBNÍ SKLOVINU

Budete-li používat pasty s fluorem a kalciem, uděláte dobrou službu také své zubní sklovině. Toto složení ji totiž posiluje a pomáhá k její remineralizaci. Při správném čištění zubů dvakrát za den se navíc zvyšuje přítomnost fluoru ve slinách vždy na několik hodin denně, a tím se zlepšuje i prevence a ochrana zubů proti kazu.

  1. PEČUJTE O MEZIZUBNÍ PROSTORY

Mezizubní prostory jsou pro běžný kartáček obtížně přístupné. Používejte proto mezizubní kartáček, zubní nitě, případně ústní sprchu. Účinným pomocníkem mohou být rovněž speciální zubní pasty s komplexním složením obsahujícím minerály, zinek a  mikrogrunule. S výběrem doporučených pomůcek vám poradí zubní lékař nebo dentální hygienistka.

  1. OSVĚŽENÍ S ÚSTNÍ VODOU

Ústní voda rozhodně kartáček nenahradí, ale dobře poslouží k osvěžení dechu a redukci bakterií v ústech. Dlouhodobě si vyplachujte raději bezalkoholovými ústními vodami, pokud to v souvislosti s právě probíhající léčbou neurčí váš zubní lékař jinak.

  1. SLINY NÁM POMÁHAJÍ

Žvýkání žvýkaček bez cukru stimuluje produkci slin, které na ústní dutinu působí vždy příznivě. Pomáhají totiž udržovat optimální pH a tím zamezují vzniku zubního kazu. Sliny navíc obsahují i enzymy a imunitní látky odpovědné za udržování zdravých sliznic a dásní.

  1. JSTE TO, CO JÍTE

Konzumujte méně jednoduchých cukrů, tedy zejména těch, které přinášejí pocit sladké chuti. Omezováním jejich příjmu prospějete nejen svému chrupu, ale i své životosprávě.

  1. JSTE I TO, CO PIJETE

I při konzumaci nápojů myslete na prevenci! Příliš slazené a kyselé nápoje colového typu, stejně tak nadbytek citrusových plodů a jablek, mohou vést k erozivnímu poškozování povrchu zubů, zejména pak v oblasti zubního krčku.

        10. NEBOJTE SE ZUBAŘE!

Mnoho začínajících problémů v ústní dutině nemusíme postřehnout, protože se neprojevují bolestí. Včas mohou být odhaleny a léčeny již v počátečním stádiu jen díky preventivní prohlídce. Nepodceňujte proto návštěvu zubních specialistů a na kontrolu k dentistovi vyrazte jednou za půl roku, a to i když nepociťujete žádné potíže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…