Jak si vedla Jourová při "grilování"? Politologové hodnotí končící ministryni

01.10.2014 18:40

Česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO) se s dotazy europoslanců vypořádala dobře, i když místy působila nejistě. Shodli se na tom politologové, které ČTK oslovila. Také podle zástupců koaličních stran byla Jourová, kterou dnes europoslanci tři hodiny "grilovali", dobře připravená. O něco kritičtěji její vystoupení hodnotí pravicová opozice, podle které působila Jourová nezkušeně.

Jak si vedla Jourová při "grilování"? Politologové hodnotí končící ministryni
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Kvůli tomu opustí post ministryně pro místní rozvoj v české vládě. ČR původně usilovala o získání některého z ekonomických portfolií, prioritou Jourové byl regionální rozvoj.

Jourová prý působila dojmem, že se ve svěřené oblasti orientuje

"Nebyla na to portfolio tak připravená a zvládla se to naučit. Myslím, že to zvládla dobře. Nebyla kontroverzní, neřekla nic moc překvapivého, takticky i věcně byla dobře připravena," řekl ČTK Vít Dostál z Asociace pro mezinárodní otázky. Podle Dostála neměla Jourová jednoduchou situaci, protože kvůli širokému portfoliu čelila dotazům europoslanců ze čtyř různých výborů.

Podle Víta Beneše z Ústavu mezinárodních vztahů Jourová působila dojmem, že se ve svěřené oblasti orientuje, i když hlavně z počátku působila trochu nejistě. "Nezaznamenal jsem žádné ostré útoky, které by měly naznačovat, že by neměla obstát," řekl ČTK Beneš. Podle obou politologů Jourová zvládla i dotaz, který se týkal jejích vazeb na šéfa hnutí ANO a miliardáře Andreje Babiše. Jourová zdůrazňovala svoji nezávislost. "Nikdy jsem nepodléhala žádným tlakům ani od pana Babiše, které ostatně nikdy nebyly, ani nikoho jiného," řekla v Evropském parlamentu.

Jako politicky nezralé či neprofesionální ale hodnotí Beneš to, že Jourová v úvodním představování mluvila o tom, že strávila v roce 2006 neoprávněně měsíc ve vazbě. Naopak podle Dostála byl tento přechod do osobní roviny "velmi chytrý". Jourová byla tehdy obviněna v kauze úplatků kolem opravy budišovského zámku. Její stíhání ale bylo zastaveno, dočkala se také odškodnění u soudu.

Jako velmi dobře připravenou kandidátku označil Jourovou na twitteru lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Jeho kolegyně Michaela Šojdrová ocenila, že Jourová zdůraznila potřebu odstraňování bariér a nadbytečné administrativy.

Výroky o Babišovi

Kritičtěji se vyjádřila pravicová opozice. ODS kritizovala to, že Jourová podpořila vznik veřejného žalobce. Podle Evžena Tošenovského (ODS) bylo hendikepem Jourové také to, že nemá s vystoupením před Evropským parlamentem zkušenosti. "V některých chvílích byla trochu rozpačitá. Byla na ní vidět určitá nezkušenost s tím prostředím a možná i to, že jí portfolio tolik nesedí," řekl ČTK Tošenovský.

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) označil za nevěrohodné výroky Jourové k vazbám na Babiše. "Oceňuji, že se přihlásila i ke kontroverzním tématům jako je zřízení úřadu veřejného žalobce, kde je můj názor odlišný od jejího, ale i ženských kvót ve správních radách společnosti, kde jsme zajedno. Slabší byla v otázkách ochrany spotřebitele a osobních údajů," uvedl Polčák. Celkově ale vystoupení Jourové hodnotil "relativně příznivě".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …