Jak zůstat aktivní i ve stáří

15.07.2010 0:00

Pro seniora je důležité zůstat duševně i fyzicky mladý. Neustálou aktivitou si může udržet mladistvou svěžest až do vysokého věku.

Jak zůstat aktivní i ve stáří
Foto:
Popisek:

Stárnutí je přirozený životní proces. Je spojeno s mechanickým opotřebováním, postupným úbytkem mozkových buněk, zpomalováním buněčného dělení, genetickým poškozením různými vnějšími faktory a oxidačním poškozením buněk volnými radikály. Ty vznikají při normální tvorbě energie v buňkách, ale jejich množství stoupá vlivem špatné výživy, alkoholu, kouření a stresu.

Přátelství
Pro seniory je kontakt s ostatními lidmi velmi důležitý. Udržování dobrých vztahů s rodinou a přáteli mu výrazně zlepšuje a prodlužuje život. Dále mu to pomáhá překonávat stres, strach z nemoci a izolace. Rovněž zvířata dodávají starším lidem pocit pohody.

Aktivita
Rovněž různé aktivity, jako je luštění křížovek, čtení, hraní šachů, karet či bridže pomáhají předcházet postupným ztrátám nervových spojů v mozku.

Pravidelný pohyb a cvičení
Pro seniory je důležitý i pravidelný pohyb. Půlhodinová procházka pomalou chůzí by měla být na denním programu. Méně zdatným lidem postačí alespoň čtyřikrát týdně. Další vhodnou pohybovou aktivitou je plavání, rychlá chůze, tanec a jóga.

Výživa a stravovací návyky
Lidé, kteří si dávají pozor na složení stravy, stárnou mnohem pomaleji a bývají i méně nemocní. Nadváha s sebou přináší vážné zdravotní problémy – cukrovka, cévní onemocnění, problémy s klouby…

Senioři by měli do své stravy co nejvíce zařazovat zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a různá semínka či oleje z nich (dýňový, mandlový, sezamový, lněný), mořské řasy, rostlinná mléka (sójové, ovesné, rýžové). Omezit by měli konzumaci tučného masa, uzenin, cukru (nahradit medem, ovocným či hroznovým cukrem).

ml,celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…