Jakl dal rozhovor manažerovi neonacistické kapely. Prověrky se nebojí

19.08.2011 22:27

AKTUALIZOVÁNO Vysoce postavení politici si zpravidla dávají pozor na jakékoli vazby na extremistické politické subjekty. Hradní tajemník Ladislav Jakl se toho ale nebojí, poskytl rozhovor manažerovi neonacistické hudební skupiny Conflict 88 Robertu Fürychovi. O prověrku NBÚ se neobává.

Jakl dal rozhovor manažerovi neonacistické kapely. Prověrky se nebojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl se nebojí, že by mohl přijít o bezpečnostní prověrku kvůli tomu, že poskytl rozhovor do knihy Deset tisíc extremistů. Je podle něj naopak třeba mít se na pozoru před "zelenými extremisty".

Jakl to sdělil ČTK v reakci na prohlášení Strany zelených, která se chce kvůli Jaklovi obrátit na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

Podle zelených by měl úřad prověřit Jaklovu prověrku kvůli tomu, že se podílel na knize, jejímiž spoluautory jsou údajně i lidé s vazbami na radikální extremisty. "Nemám strach z prověrky. Na kontakty se zelenými extremisty si dávám pozor," uvedl Jakl, co soudí o požadavku Strany zelených.

Podle zelenýc Jakl ztratil bezpečnostní způsobilost, protože "podpořil skupiny vystupující proti ústavnímu zřízení ČR, jehož součástí je zákaz diskriminace a Listina základních prav a svobod". Zelení to uvedli v tiskovém prohlášení.

Absolutní svoboda slova

Všechny kapely včetně "pankáčů i nácků" podle Jakla mají právo na svobodu slova. "Není žádný důvod, aby policie znovu šmírovala muzikanty a kontrolovala jejich texty, jestli nejsou závadné a nebezpečné, to je téměř skandální," říká Jakl v rozhovoru otisklém v knize Deset tisíc extremistů. Upozornil na to deník MF Dnes.

Fürych, který je spoluautorem knihy, je obviněn z podpory a propagace hnutí směřujících k rasové nenávisti za pořádání koncertů neonacistických skupin. Podle organizace Člověk v tísni je navíc spojen i s ultrapravicovým hnutím Národní odpor.

Na dotazy MF Dnes Jakl odvětil, že knihu nezná. Druhý ze spoluautorů Jaroslav Smílka ovšem jeho tvrzení vyvrací. "To musí mít výpadek paměti. Rozhovor jsme pořídili na Hradě, kde nás přijal. Dokonce nás tehdy málem přijal i pan prezident Klaus. Text jsme autorizovali mailem a jedno vydání jsme mu poslali."

Čtěte:

Ladislav Jakl: K tématu Schwarzenberg - Bátora

Jakl: Je skandální, že se MF Dnes dostává do policejních spisů

Spílat ve vší parádě se může jenom ve vládě, píše Jakl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…