Jan Stráský: Návrh Návštěvního řádu parku bude hotový 7. března

25.02.2011 12:23

Přestože má být nový ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský jen dočasným ředitelem, smlouvu má prý na dobu neurčitou. V parku hodlá provést personální změny a proti kůrovci hodlá bojovat i chemií. Stráský to řekl v obsáhlém rozhovoru pro Český rozhlas.

Jan Stráský: Návrh Návštěvního řádu parku bude hotový 7. března

„Kdo nebude chtít se mnou spolupracovat a komu se to bude příčit, tomu umožním odchod. Ale nepřicházím s žádným seznamem lidí, o kterých by byl stoprocentně rozhodnutý, že tady nemohou pracovat," řekl Stráský pro rozhlas.

Ještě však nechce říci, koho konkrétně si do vedení přivede on. „Konkrétní jména vám neřeknu. Ale byl bych nadarmo ve výběrové komisi na šéfa parku. Já jsem měl své tipy a s těmito lidmi už jsem začal jednat," uvedl k tomu. 

„Samozřejmě se hned po mém zvolení objevila spousta lidí, kteří tvrdili, já jsem ten nepostradatelný, když mě sem vezmete," otevírá poněkud háklivou otázku. Koho ale Stráský jmenujete šéfem Rady Národního parku, když jím je doposud on?

„Potřebuji Radu, která vykazuje pestrost názorů. A možná, že už to nebude padesát lidí, ale třeba jen čtyřicet," zmínil dále. Souhlasil však s tím, že v Radě bude zřejmě i někdo z Hnutí Duha: Duha tam byla a věřím, že i bude."

Rada jako prvotní úkol podle něj dostane k posouzení návrh Návštěvního řádu. To se stane 7. března

Podporu ODS necítím

„Nejsem členem ODS už dvanáct let. Zatím cítím jediné a to nejen teď, ale celých deset let, že naštěstí Šumava není stranický problém. Tady se potulovali různí politici z různých stran a říkali zhruba stejné věci. Dokonce bych řekl, že předseda komunistů, který žije tady, je velmi podobného názoru na Šumavu jako já. A ten názor má jedno společné: budujme park, ale nenechme zničit lesy, abychom je pak znovu budovali," odpověděl na dotaz, jestli cítí ve své práci podporu ODS, anebo dokonce některé jiné strany.

Dále Stráský řekl, že stejně jako pracovní skupina, která připravuje zákon o Národní parku Šumava, je přesvědčen i on o tom, že by se měla první zóna parku zdvojnásobit. „Sloučíme 135 dílčích ostrůvků prvních zón, tím pádem se jejich rozloha zvětší....Ty první zóny jsou stejně většinou sežrané, tam už prostor na boj s kůrovcem není. Věřím, že než přijde první jarní den, tak budeme vědět, jak se v roce 2011 s kůrovcem pokusit vypořádat.

Boj s kůrovcem je privátní

V boji s kůrovcem sice přijde na řadu kácení, ale přemýšlí také o chemických látkách. „Dřív se tu zkoušela houba, která podle všeho nebyla účinná. Věda o kůrovci má mnoho nástrojů. Některé jsou méně přijatelné pro ochránce přírody, třeba chemie, ale o tom budeme trpělivě jednat. A zároveň budeme trpělivě říkat, že i pro ochranu přírody bude velmi dobré, když se kůrovcová kalamita zastaví," dodal.

Vyjádřil se i ke splouvání Vltavy. Problém je podle něj v tom, že perlorodka je argument, proč se má dále snižovat počet lodí na řece. "A k tomu říkám: zadáme studii, která zformuluje varianty splouvání. Třeba podle lodí nebo vodu, jestli s doprovodem nebo bez, kajaky, pramice, žádné děti nebo s dětmi. Během roku je nechám znovu posoudit, abychom do příštího projednávání Návštěvního řádu měli připravené a odsouhlasené varianty," doplnil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…