Jančík mohl být odvolán, nepovedlo se. Chyběli tři zastupitelé

20.05.2010 11:23

Reportér ParlamentníchListů.cz sledoval na smíchovské radnici nejnovější vývoj poté, co starosta Milan Jančík ve čtvrtek ráno zrušil jednání zastupitelstva.

Jančík mohl být odvolán, nepovedlo se. Chyběli tři zastupitelé

SLEDOVALI JSME ONLINE

15:40
Záhada okolo neúčasti jediného zastupitele Věcí veřejných je vyřešena. Místopředseda VV Jiří Vejmelka Parlamentní Listy informoval, že zastupitel Rygl má angínu. "Leží doma, léčí se, ale na zastupitelstvo se původně přes svůj zdravotní stav chystal. Ráno se ale dozvěděl, že starosta Jančík  jednání zrušil. Vzhledem ke svému stavu to přijal s povděkem, že 10. června (původní náhradní termín vyhlášený Jančíkem) se bude moci zúčastnit. Pak už nesledoval zprávy a tak mu unikla informace, že se radní pokusí sejít v usnášeníschopném počtu v původně stanovenou hodinu," uvedl Vejmelka.

Čtěte také:
Paroubek: To, že Jančík vydržel, je chyba. Budu chtít vysvětlení

13:54
Předseda Věcí veřejných Radek John pro ParlamentníListy.cz: "Pokud pan Rygl spolu s některými jinými zastupiteli záměrně způsobil, že zastupitelstvo bylo neusnášeníschopné, nemá ve straně Věci veřejné co dělat."

Místopředseda Věci veřejných Jiří Vejmelka: "Zjišťujeme, proč vlastně pan Rygl nedorazil na dnešní jednání zastupitelstva. Do té doby nemůžeme zaujmout žádné stanovisko."


13:26
Pokus o uspořádání schůze nevyšel. Zastupitelstvo proběhne 3. června.


13:18
Místostarosta Prahy 5 Petr Horák (ODS) konstatoval, že počet 19 přítomných zastupitelů nestačí k tomu, aby jednání orgánu bylo zahájeno. Zastupitelstvo není usnášeníschopné.
Horák tím připustil, že dnešní plánované jednání nebylo starostou Jančíkem právoplatně zrušeno.

Podle zastupitele Budína (SZ) bylo předjednáno, že se dostaví dva další členové zastupitelstva Michal Tuček a Zdeněk Rygl, zvolení za SNK-ED a nyní se hlásící k Věcem veřejným. Ti však nepřišli. Rygl je regulérním členem VV.

V případě jejich přítomnosti by Zelení dodali další hlas, díky kterému by počet přítomných dosáhl čísla 22 a schůze, na které by byl Jančík nejspíše odvolán, by mohla začít.

Celý vývoj se odehrál na schodech před jednacím sálem.


13:09
Podle přítomných zastupitelů je k vyhlášení termínu nového jednání zastupitelstva třeba pouze patnácti jeho členů. K dosažení tohoto počtu nyní v prostorách před zasedací místností chybí tři jeho členové.

Jednání zastupitelstva tedy podle nich může být vyhlášeno třeba na zítra, nikoliv až 10. června, jak chce starosta Jančík


12:58
Zastupitel Lukáš Budín za SZ ParlamentnímListům.cz řekl: „Informace o tom, kdo se písemně omluvil z dnešního jednání zastupitelstva, má u sebe starosta Jančík. Ten je však na neschopence. Podle našich informací je kopie seznamu i zde na radnici, nicméně mluvčí Myslík nám je odmítá vydat. Svolení k tomu může dát pouze starosta. Takže klasický začarovaný kruh," dodal Budín


12:52

Před zamčenou zasedací místností zastupitelstva Prahy 5 začíná být pěkně horko. Zejména mluvčímu městské části Radovanu Myslíkovi.

Ten odpovídá na dotazy přítomných zastupitelů, proč starosta Jančík podle nich neoprávněně zrušil dnešní plánované jednání.

Myslík rovněž nechce poskytnout přítomným zastupitelům seznam jejich kolegů, kteří se z jednání údajně omluvili.

Kromě několika televizních štábů a píšících novinářů je zde cca deset členů zastupitelstva.
Očekává se, že dorazí celkem 22 opozičních zastupitelů, kteří tak dají najevo, že orgán je usnášeníschopný a není důvod k rušení jeho jednání.

Abecední seznam zastupitelů Městské části Praha 5, kteří se ve čtvrtek nedostavili na jednání zastupitelstva. Tento výčet nemusí odpovídat písemně omluveným zastupitelům, na základě jejichž seznamu starosta Jančík zrušil čtvrteční klíčové jednání.

 ODS  ČSSD   SNK-ED   VV   NEZ 
 Boleslav Altner  Bohumil Dvořák  Aleš Kohout   Zdeněk Rygl  Věněk Fořt
 Jaroslav Bartoš  Milan Kudrys      Eva Kalhousová
 Andrea Češková  Michal Šesták      Jitka Matoušková 
 Herbert Heissler  Vlasta Váchová      Angela Morávková
 Lukáš Herold        Michal Tuček
 Jan Hlaváček        
 Milan Jančík        
 Jan Matoušek        
 Viktor Najmon        
 Miroslav Škaloud        
 Miroslav Tichý        
 Lucie Vávrová        
 Vojtěch Zapletal        
Zdroj: zastupitel Lukáš Budín, SZ



Starosta Prahy 5 Milan Jančík, pod nímž se před čtvrtečním zasedáním zastupitelů kývala židle jako nikdy předtím, odvolal odpolední jednání zastupitelstva údajně kvůli tomu, že nebude usnášeníschopné. V tiskové zprávě tvrdí, že se mu sešlo 22 omluvenek, tedy nadpoloviční většina zastupitelů.

Opozice, která se Jančíka chystala svrhnout, ale má podle údajně připravený protitah. „Mám informace o tom, že se zastupitelé stejně na radnici sejdou v dostatečném počtu a dokážou tak protiprávnost Jančíkova rozhodnutí. I tak na to ale právo neměl, standartní postup je ten, že se zastupitelé sejdou a pak rozhodnou sami o rozpuštění zasedání," řekl Parlamentním Listům místopředseda a „protijančíkovský expert" strany Věci veřejné Jiří Vejmělka.

Laudát: Klíčoví zastupitelé asi opět couvli

Sejít by se měli zastupitelé za Stranu zelených, ČSSD i lidé, kteří tvoří iniciativu SOS ODS. Podle mluvčího radnice Prahy 5 Radovana Myslíka ale k jednání beztak nedojde. „Máme písemné omluvenky nadpoloviční většiny zastupitelů, je vyhlášen nový termín zasedání, na kterém se shodli šéfové koaličních klubů," řekl ParlamentnímListům.cz Myslík. Jančík sám je prý doma na neschopence.

K zasedání zastupitelstva tak dojde až 10. června, tedy po sněmovních volbách. Zda bude stále platit dohoda, podle níž mělo dojít k Jančíkově odvolání, si prý netroufá odhadnout bývalý zastupitel Prahy 5 František Laudát (TOP 09). „Tam to stojí na čtveřici Petr Horák, Daniel Ebel, Herbert Heissler a Tomáš Reml. Tato „Horákova skupina" je nevyzpytatelná," tvrdí Laudát.

Horák prý selhal už jednou

Osobně je Laudát toho názoru, že Horákova skupina zastupitelů ODS, pro odvolání Jančíka klíčová, opět couvla. „To přesně udělal Horák v roce 2006, opozice jej dokonce nominovala na starostu. On byl ale v té době už dávno dohodnutý s Jančíkem, že ho podrží," vysvětluje údajné smíchovské poměry. A má prý i další indicie. „Včera se údajně nesešel ani klub ČSSD, kde se mělo přijmout jednotné stanovisko pro čtvrteční zasedání zastupitelstva," dodal Laudát.

Větší jasno do momentální situace okolo smíchovské radnice tak může vnést pouze čtvrteční odpoledne. Pokud se zastupitelé v usnášeníschopném počtu skutečně sejdou, dokážou, že Jančík svou pozici ve čtvrtek uhájil protiprávně.

Čtěte také:
Jančík odvolán nebude. Zrušil zastupitelstvo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…