Jančík platil z eráru masáže tajemné "paní Vlasty". Pochybení odmítá

19.10.2011 20:06

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík má zřejmě na krku další průšvih. Z auditu, který si nechal provést jeho nástupce, totiž vyplynulo, že v hospodaření minulého vedení radnice jsou poměrně velké trhliny. Jančíkova Praha 5 totiž z veřejného rozpočtu platila podivné služby. Například masáže exstarostovy spolupracovnice "paní Vlasty". Nebo posilovnu. Služby sice zaplatila, ale nikdy nevykázala.

Jančík platil z eráru masáže tajemné "paní Vlasty". Pochybení odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

Hospodaření radnice Městské části Praha 5 mělo za vedení starosty Milana Jančíka velké trhliny. Ukázal to audit, který si nechal vytvořit současný starosta pražské "pětky", Radek Klíma (TOP 09).

Audit ukázal, že Jančíkovo vedení plýtvalo finančními prostředky na všech frontách. Jednalo se nejen o prodej nemovitostí městské části, ze kterého plynulo  více než 50 procent celkových výnosů městské části, ale i o jiné podivné služby, které  rozpočtu ubraly finance.

K věci:

Tajemná paní Vlasta zbohatla. Na městských penězích

"Šlo o masérské služby za osmdesát až devadesát tisíc ročně," uvedl na středečním setkání s novináři Klíma. "Zajišťovat je měla jakási paní Vlasta, její IČO ani DIČ ale neznáme. Komu a jak masáže zprostředkovávala, navíc není jasné," dodal Jančíkův nástupce s tím, že právě tyto klíčové údaje v účetnictví páté městské části chybí. Zajímavé je, že právě "paní Vlasta"  přitom figuruje jako jednatelka nebo společnice v některých společnostech bývalého starosty Jančíka.

Hospodaření páté městské části bylo ale od roku 2004 do roku 2010 neprůhledné i v dalších ohledech.

Zdarma i do fitka. Hlavně nenápadně

"Byly v něm zahrnuty třeba volné permanentky do fitcentra Holmes Place na Andělu. Jednalo se o deset ročních permanentek za dvacet dva tisíc korun. Nikde se ale nedá dohledat, komu permanentky sloužily, kdo je využíval," konstatoval Klíma s tím, že audit přinesl poměrně nečekané informace.

Sám exstarosta je ale jiného názoru. "Naprosto zásadně odmítám, že by šlo o platby fiktivní a že by radní, členové samosprávy a zaměstnanci radnice tyto služby nevyužili. Veškeré prostředky a finance, se kterými jsme nakládali na radnici, byly vynakládány v souladu se zákonem a s vnitřními předpisy radnice," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jančík.

Podle toho šlo o zcela konkrétní záležitosti, a to benefity v podobě návštěv fitness centra nebo poukazy na kosmetické a poradenské služby.

Všechny články o Milanu Jančíkovi najdete ZDE

Také podle Jana Herolda (ODS), bývalého místostarosty Prahy 5, který v čele této městské části působil za éry Milana Jančíka,  je spíše než závěry auditu zajímavé to, že jsou takto veřejně jeho výsledky prezentovány.

Jančíkův kolega: Audit byl nestandartní

"Audit hospodaření je záležitost, která je tajná. Zveřejněné informace považuju za nešťastné, celý audit byl nestandardní a jednostranný," řekl ParlamentnímListům.cz člen bývalého Jančíkova křídla. On sám prý o masážích "paní Vlasty" nic neví.

"Vůbec jsem o tom neslyšel, ani o masážích, ani o jménu Vlasta," řekl redakci. Nevyloučil ale, že k podobným výdajům skutečně docházet mohlo. "Možná v rámci pravomocí pana starosty něco takového být mohlo," uzavřel Herold.

Laudát na Jančíka posílá policii. Šílené, hodnotí jeho praktiky

Bývalý člen ODS a současný lídr pražské TOP 09 František Laudát, který Jančíka dlouhodobě kritizoval, je výsledky auditu zděšen. "Měla by to šetřit protikorupční policie. Pokud je to pravda, tak je to šílené," řekl redakci poslanec s tím, že za podivným financováním ale musí stát nejen Jančík, ale i další lidé.

Exvedení "pětky" dělá mrtvého brouka

Podle dalšího z bývalých Jančíkových kolegů, Herberta Heisslera (ODS) je ale celá věc přitažená za vlasy. "Vůbec nevím, o co jde," sdělil redakci lapidárně.

Nové vedení páté městské části, v němž jsou zástupci TOP 09, ČSSD a VV, si nechalo zpracovat celkem tři audity - hospodářský, personálně procesní a audit informačních technologií. Audity již  dříve upozornily na některé nevýhodné nebo podezřelé smlouvy, jako byl kontrakt s Pražskou energetikou (PRE) na dodávku IT nebo smlouva na předpověď počasí pro Prahu 5.

Za všechno může...Jančík?

Milan Jančík, který zřejmě nese hlavní zodpovědnost za pochybnosti, které audity objevily, stál v čele Prahy 5 od roku 2002 do roku 2010. Předtím působil na postu místostarosty nebo zastupitele Hlavního města Prahy. Na konci roku 2009 se stal místopředsedou pražské ODS, v půlce dubna 2010 byl z této funkce odvolán. 

Související:

  • Exstarosta Prahy 5 Jančík znovu čelí obvinění. Usnesení si už převzal

  • Jančík pro ČT: Počkám si na to, s čím policie znovu přijde 

  • Jančík k obvinění: Jsem vytažen jako králík z klobouku 

  • Obviněný Jančík: ODS je v krizi, nemá pro voliče témata 

  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…