Jančurova narvaná přednáška: Bastard ministr, ukradené miliardy a sex bez gumy

02.10.2012 6:14

REPORTÁŽ Úspěšný podnikatel a člen Nadačního fondu proti korupci Radim Jančura v pondělí do pozdních večerních hodin přednášel na Vysoké škole ekonomické v Praze. Kromě byznysu zabrousil i do politiky a pro ostré termíny rozhodně nechodil daleko. Jančurovi mnohokrát aplaudovalo víc než tisíc posluchačů.

Jančurova narvaná přednáška: Bastard ministr, ukradené miliardy a sex bez gumy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Aula na pražské VŠE, určená pro necelých pět set posluchačů, jich během pondělního večera pojala hodně přes tisíc. Studenti se mačkali v uličkách, na zemi před pódiem i vedle něho. Takový zájem vyvolala přednáška Radima Jančury, kterou uspořádal Cashflow klub VŠE. Nutno říci, že přednáška byla určitě především pro studenty, proto jim Jančura přizpůsobil i vystupování a slovník. A byl mezi nimi díky tomu jako doma.

Anketa

Co vidíte za politickými vyjádřeními Jančury?

hlasovalo: 2008 lidí

V rámci stejného spolku zde v minulosti vystoupila třeba sestra protikomunistických bojovníků Zdena Mašínová nebo miliardář Andrej Babiš. Přestože byla přednáška uvedena názvem Podnikání v ČR a významný čas byl i tomuto tématu věnován, politice a různým třaskavým kauzám se vyhnout nešlo.

Každý z vás přispívá 700 Kč měsíčně na dopravu

Jančura zprvu mluvil o počátcích svého podnikání, kdy jako student vysoké školy s pěti tisícovkami v kapse založil firmu Student Agency, která nyní po devatenácti letech generuje zisk okolo sta milionů ročně. Podnikatel nezapomněl studentům připomenout, že receptem na úspěch byl především fakt, že si ze své firmy ještě nevytáhl ani korunu, všechno vrací zpět do dalšího rozvoje.

„Jsem tam veden jako zaměstnanec a dávám si pouze plat. Nějakých 160 tisíc měsíčně, dá se z toho vyžít,“ vyprávěl Jančura za hlasitého smíchu publika.

Padlo i několik ostřejších slov o neefektivitě Českých drah, které bohatě inkasují dotace od státu a přesto jsou ve ztrátě. „Pozor ale, oni berou dotace i na mezinárodní linky, to nikde ve světě není. Vidíte, že jsme bohatý stát,“ ironizoval. Každý pracující člověk podle něho ze své kapsy měsíčně na státní dotace v dopravě přispívá 700 korun.

Využijte studia, cestujte, učte se. Po škole to skončí

Většinu času ale Radim Jančura namísto klasické přednášky věnoval diskusi se studenty. „Využil jste někdy v podnikání své vysokoškolské vzdělání?“ zněla jedna z otázek. Odpověď smíchem opět rozehřměla celou aulu: „Já vám odpovím a vy hodíte index do koše a už vás tu nikdo neuvidí…“

„Ne, skutečně využijte toho, že studujete. Cestujte, učte se jazyky. To, co nestihnete během studia, už pak těžko doženete. Jakmile nastoupíte do práce nebo podnikání, váš život se změní, bude z vás někdo jiný. A určitě víte, že vysoká škola je i o chlastu,“ dodal rozjařeně.

Kromě otázek na další plánovaný rozvoj Jančurovy společnosti, úskalí jednání se státními orgány či exkluzivní zakázce pro německé dráhy samozřejmě došlo i na politiku. Už jen proto, že se Radim Jančura začal angažovat v rámci Nadačního fondu proti korupci miliardáře Karla Janečka.

Kalouskův Šiška a ukradené miliardy

Dalším přesvědčivým důvodem byla určitě i událost poslední doby – zatčení prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. „Možná jste slyšeli, že dneska sebrali Kalouskova Šišku,“ vysvětloval podnikatel studentům. „Přesto, že v tom aktuálním stíhání jde o jiný případ, ale Šiška, Drábek a Kalousek si ukradli dvě miliardy korun na programu k výplatě sociálních dávek,“ uvedl bez servítku.

„Obáváte se o sebe, když takhle odvážně vystupujete?“ nenechal na sebe čekat další dotaz. „Ne ne, neobávám. Víte, oni zločinci bývají zároveň největší srabi,“ rozesmál opět Jančura posluchače.

Naštvaná šatnářka a m*dání bez gumy…

Na konkrétní otázku o ministru financí Miroslavu Kalouskovi si známý podnikatel, zjevně díky přítomnosti studentů, neodpustil ironický tón: „Kalousek, to máte padáky, výměnu stíhaček za polské vrtulníky, které byly nevyhovující, Kapsch, nebo Palladium. To byla pěkná věc, ty budovy se měly prodat za půl miliardy korun, jenže nějak opomněli těm lidem z Akademie věd, co tam sídlili, říct, že se mají stěhovat. Ti to nestihli v termínu a stát musel platit pokutu půl miliardy, takže to ta firma měla zadarmo. Je to prostě pěkný bastard.“

V závěru však přece jen padla jedna „nepříjemná“ otázka, která se nakonec překlopila v bouři smíchu. „Někde jsem četl, že váš server Dovolená.cz získává vysokou návštěvnost tak, že je tam evidováno hodně přístupů z facebookové stránky m*dáme bez gumy, je to pravda?“ stačil sotva smíchy doříci student. Podnikatel Jančura ze sebe uslzený smíchy sotva dostal větu, že o tom nic neví, ale zeptá se.

Diskuse s úspěšným podnikatelem, kterou zhlédlo zhruba na dvanáct set studentů, skončila se stejným humorem, jak probíhala. V podstatě jí ukončila šatnářka VŠE, která se do tisícihlavého posluchačstva po půl desáté večer snažila zakřičet, že musí domů a v šatně je uložena spousta kabátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…