Jandák o Kalouskově facce: Udělat to někdo z nás, už visí na kandelábru

27.09.2011 12:57

Kauza z minulého týdne, kdy ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uštědřil v Praze v podloubí čtyři - dle svých slov "výchovné" facky asi 20letému mladíkovi v Praze poté, co ho měl údajně urážet, stále hýbe politickým světem. Zatímco Kalouskova strana v tom nevidí nic mimořádného a sám ministr se tím ani netají, opoziční poslanec a exministr kultury Vítězslav Jandák z ČSSD a stejně jako ministr financí také Jihočech má na věc jiný názor.

Jandák o Kalouskově facce: Udělat to někdo z nás, už visí na kandelábru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

"Hrubost je v politice jako v životě, bohužel. Jediné velké štěstí, že Kalousek nestačí zfackovat deset milionů lidí. Kdyby měl tak velký rozsah, byl by to pro národ pořádný průšvih, ale jestli jednoho, deset, sto dvě stě lidí nafackuje, pořád to asi nic neznamená," řekl pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Čtěte také: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr 

Na otázku, zda si nemyslí, že by mohl být Miroslav Kalousek třeba náhodou v právu, když jej mladík měl urážet, jen kroutil hlavou.

Řekl svůj názor a dostal přes hubu. Kde to jsme?

"V právu, jak v právu? Proboha, politik přeci musí být připraven na to, že bude urážen, zatracován, ztrapňován, napadán, nebo třeba i hlazen, vítán, milován. Ale bít lidi nesmí a nevím nic o tom, že by ten mladý muž pana ministra napadl fyzicky. Pouze mu jasně dal najevo, co si o něm myslí, vyjádřil svůj názor a za to dostal přes hubu? To ne, to se mi vážně nelíbí," podotkl poslanec sociální demokracie a dodal, že Kalousek má jediné "štěstí" že má za sebou "knížete" a tak mu zřejmě projde cokoli.

ParlamentníListy.cz se Jandáka zeptaly na to, zda si dovede představit, že by se podobného excesu na veřejnosti dopustil právě politik z řad ČSSD.

Konec světa?

"Tak to by byl patrně konec světa. Kdyby to udělal někdo ze sociální demokracie, už by tu bylo asi národní povstání, armáda a vnitro by patrně byli v pohotovosti, a jednotliví členové ČSSD by se asi zřejmě nechali věšet na kandelábry směrem od Malostranského náměstí. Ale takhle je vše v pořádku a vše je zalito sluncem, že," podotkl Jandák.

Na dotaz, zda slyšel, že Miroslav Kalousek měl ve své "rodné" Bechyni dostat také sám před časem políček a že někteří z obyvatel tvrdí, že ministra financí příliš nemusí, dodal.

Jak se do lesa volá

"Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. Já s tím naštěstí zkušenosti nemám, asi proto, že lidi neberu jako hmyz, že mi skutečně nejsou na obtíž a že od začátku, co jsem se stal poslancem říkám, že je to služba lidem. Lidem sloužím a jsem rád, když jim mohu pomoct. A upozorňuji, že se v mé poslanecké kanceláři na mne obrací občané, podnikatelé a někdy dokonce i regionální politici, kteří nejsou voliči sociální demokracie, i když ti chodí také. Ale setkávám se s lidmi a nedělám mezi nimi rozdíly," dodal Vítězslav Jandák.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …