Jandák zaútočil na ČEZ: Jsou tam sobecké zájmy firmy, ne lidí

27.04.2010 21:28

V rámci politických debat na Českém rozhlase dnes došlo na souboj v jižních Čechách. Ve studiu usedli zástupci ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09 a VV.

Jandák zaútočil na ČEZ: Jsou tam sobecké zájmy firmy, ne lidí

Vítězslav Jandák hned v úvodu debaty jasně podpořil dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Na tomto bodě se shodl i s představiteli ostatních partají. Zástupce občanských demokratů Bauer dokonce navrhl postavit další reaktor ve Slezsku.

Znovu poplatky

Naopak naprosto odlišné názory měli lídři kandidátek na zdravotnické poplatky. Zatímco Jan Bauer z ODS, Vlasta Parkanová z TOP 09 a Viktor Paggio z Věcí veřejných byli pro zachování regulačních plateb, socialisté s Vítězslavem Jandákem a komunisté s krajskou jedničkou Vojtěchem Filipem byli striktně proti.

Diskutující se rovněž dotkli i privatizace českého energetického gigantu ČEZ. Nikdo z přítomných by se nechtěl firmy úplně zříct, ovšem socialisté by byli ochotni prodat přibližně 10 procent akcií vlastněných státem. Získané prostředky by pak měli jít do fondu na výplatu důchodů. K podobnému scénáři by se klonila i ODS. „Je to strategická i fatální věc pro Českou republiku," vysvětlil Jan Bauer. Vzápětí ale odmítl regulaci cen energií, což Jandák označil za nutné. „Jsou tam sobecké zájmy firmy, nikoli zájmy lidí," zaútočil sociálnědemokratický lídr na vedení firmy, rovněž se pozastavil nad skutečností, že i když během krize zisky ČEZ stoupají, společnost zvyšuje ceny elektřiny.

S privatizací opatrně

Regulaci odmítla Vlasta Parkanová z TOP 09. V případě privatizaci části společnosti by ale její partaj neměla nic proti. Naopak komunista Filip a zástupce VV Paggio prodej ČEZu striktně odmítli. Filip navíc prohlásil za nutné regulovat ceny proudu pro koncové odběratele.

Během zbytku debaty připomněli pozvaní politici své volební trumfy - socialisté chtějí při správě státu uspořit díky lepšímu postihování hospodářské kriminality a většímu zdanění firem a bohatších lidí. Oproti tomu ODS plánuje zkrotit korupci u veřejných zakázek, omezit provozní výdaje úřadů a případně zrušit či sloučit některá ministerstva. Podobně celou situaci vidí i Paggio z Věcí veřejných.

Více:
Na jihu Čech by podle průzkumu vyhrála ČSSD
Jandák (ČSSD): Jejich program je o prachách, náš o lidech
Kandidátky hlavních politických stran: Jihomoravský kraj
Debata v rámci OVM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…