Jazzová sekce slavila sté narozeniny Francoise Mitterranda. Dorazil i host, kterého byste nečekali

31.05.2016 16:58

Sté výročí narození bývalého francouzského prezidenta Francoise Mitterranda si tento týden připomněla Jazzová sekce, která zásluhou jejího předsedy Karla Srpa loni vybudovala Mitterrandovi v Praze pomník. Akce se konala v rámci jarního znovuodhalení Mitterrandovy bysty v zahradě Pálfyho paláce na pražské Malé Straně.

Jazzová sekce slavila sté narozeniny Francoise Mitterranda. Dorazil i host, kterého byste nečekali
Foto: Svetozár Plesník
Popisek: Letní znovuodhalení bysty Francoise Mitterranda v Jazzové sekci v Praze

V zahradách u Pálffyho paláce na pražské Malé Straně, kde sídlí Jazzová sekce, vznikla před necelým rokem zásluhou Karla Srpa bysta francouzského státníka Francoise Mitterranda. Na zimu došlo k jejímu zahalení do speciálního obalu, aby se nepoškodila, a teprve nedávno byla na letní sezonu znovu odhalena.

„Jak možná víte, je to první bysta mimo Francii, která vůbec byla Mitterrandovi postavena, a jsme rádi, že byla postavena pod patronací pana prezidenta Miloše Zemana,“ uvedl při nedávném znovuodhalení Srp.

Miloš Jakeš. Foto – Svetozár Plesník

Zcela vlevo Karel Srp, zcela vpravo Vratislav Mynář. Foto – Svetozár Plesník

Akce se zúčastnili i francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. „Vzdáváme úctu tomuto státníkovi, prezidentu Francie v letech 1981–1995, který ztělesňuje část společné historie Francie a Československa, a to v roce stého výročí jeho narození. Neobracejme se však jen do minulosti. Momentálně zažívají francouzsko-české vztahy nebývalý rozvoj jak v politické, tak v ekonomické a kulturní oblasti. Jsem rád, že první bysta Francoise Mitterranda mimo Francii vznikla díky iniciativě a nasazení Karla Srpa právě tady v Praze,“ uvedl velvyslanec Asvazadourian.

Mezi několika desítkami hostů nechyběli například prezidentův kancléř Vratislav Mynář nebo zástupci slovenské ambasády. Dorazil také host, kterého by mnozí na akci tohoto ražení vůbec nečekali – někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Karel Srp k tomu připomněl, že to byl právě Jakeš, kdo se zasadil o to, aby do tehdy ještě komunistického Československa prezident demokratické Francie dorazil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…