Je čas zabijaček, voda už se vaří, demonstrovali v Olomouci

17.11.2011 21:22

Přibližně dvě stovky lidí přišly ve čtvrtek odpoledne na Horní náměstí v Olomouci vyjádřit nespokojenost s politickým a hospodářským vývojem v zemi po listopadu 1989. Akci pod názvem Dějiny neskončily uspořádala iniciativa ProAlt společně s dalšími občanskými sdruženími.

Je čas zabijaček, voda už se vaří, demonstrovali v Olomouci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Protivládní demonstrace v Olomouci

Shromáždění bylo zahájeno krátce po druhé hodině odpolední. „Žijeme v době, kdy se ukazuje, že to manželství mezi kapitalismem a demokracií se chýlí ke konci a každý z nás se bude muset rozhodnout, ke které z těch dvou rozvádějících se stran se připojí," zaznělo v úvodu happeningu z megafonu, do kterého mluvil svolavatel shromáždění a vysokoškolský pedagog Martin Škabraha.

Je čas zabijaček, voda už se vaří

K vidění zde byly transparenty, na kterých stálo: „Vzbuďte se, nebo bude hůř". „Chci žít mezi slušnými lidmi, ne s prasaty" nebo „Je čas zabijaček, voda už se vaří. Vy máte svá koryta, nás ženete do bídy".

Během demonstrace měli lidé možnost vyjádřit svůj nesouhlas s Nečasovou vládou také prostřednictvím dvou peticí. „Jedna se vztahovala k žádosti o vypsání referenda k důchodové reformě a druhá k vypsání referenda o vládních reformách a za přijetí obecného zákona o referendu. Nedělám si ale iluze, že budou mít petice větší váhu. Ale třeba se podpisů sejde hodně," uvedl pro Parlamentnílisty.cz Otakar Bureš z občanské iniciativy ProAlt.

Po několika prohlášeních a krátkém divadelnímu představení, které satirovalo plán ministra školství Josefa Dobeše (VV) zavést školné na vysokých školách, se dav odebral na zhruba kilometrový pochod centrem města. Poté se vrátil zpět na Horní náměstí. Celá akce skončila kolem půl čtvrté odpoledne.

Nemravová: Lidi se bojí říct, co si doopravdy myslí

Většina účastníků se následně v poklidu rozešla do svých domovů. Někteří ale už tak spokojeni nebyli. „Přišla jsem sem v naději, že tady na náměstí bude spousta lidí tak jako v osmadevadesátém. Že lidi řeknou, jak se jim žije, jaké chtějí změny. Šla jsem sem s tím, že lidi opravdu půjdou do těch ulic a řeknou, že takhle to dál nejde. Neměli bychom si nechat rozkrádat stát. Ale lidé se dnes bojí říct, co si doopravdy myslí," rozčilovala se Blažena Nemravová.

Akci zpovzdálí sledovala skupinka asi deseti neonacistů v čele s předsedou přerovské Dělnické strany sociální spravedlnosti Františkem Veverkou. „Organizátoři akce jsou anarchisté. Jestli se kolegové rozhodnou jít do střetu, nemohu vyloučit," zaznělo z úst Františka Veverky. Zdálo se ale, že má policie situaci pod kontrolou.


Čtěte také:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …