Je to nadsázka, tvrdí ČSSD na protest církví proti billboardu

09.08.2012 9:39

Ruka v modrém saku, která předává pytel s penězi jednomu z církevních hodnostářů. To je reklamní billboard ČSSD, který je namířený proti církevním restitucím. Zástupcům církví se ale poutač nelíbí, proto vydali prohlášení, ve kterém proti kampani ČSSD ostře protestují. Sociální demokraté jsou ale klidní: billboard podle nich pouze upozorňuje na nezodpovědné zadlužování dalších generací.

Je to nadsázka, tvrdí ČSSD na protest církví proti billboardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Kromě České biskupské konference a Ekumenické rady církví se proti kampani ČSSD, kde se v textu píše, že ODS a TOP 09 jim chce darovat 134 miliard korun, postavila i Federace židovských obcí. Jejímu předsedovi Jiřímu Daníčkovi vadí především to, že před několika lety se sociální demokracie sama podílela na práci komise, která připravila podklady pro vládní návrh zákona o církevních restitucích. Senát by normu přitom měl schvalovat příští týden. 

„Pan Sobotka byl dobře seznámen se závěry komise a všichni její účastníci se shodli na tom, že ta čísla sedí a nároky jsou přiměřené a že takto by se věc dala řešit. Pokud se změnila řekněme politická situace sociální demokracie a pracuje způsobem, jako je tato kampaň, tak je to politováníhodné,“ uvedl pro Český rozhlas (ČRo) Daníček.

Podle církví navíc ČSSD nevede věcnou diskuzi a vyvolává nenávist k náboženským společnostem. Podle pražského kardinála Dominika Duky jsme svědky politického jednání, které neodpovídá základním principům slušnosti a demokracie. 

„Dovedeme pochopit, že mohou být různé výhrady, ale nerespektování Ústavního soudu, jeho výnosu, nerespektování základních práv, žonglování s referendem a výčtovým zákonem je nová forma diskriminace věřících občanů této země. To je důvod, proč napříč všemi křesťanskými společnostmi a s Federací židovských obcí vzniklo toto prohlášení,“ vysvětlil ČRo důvod kritiky Duka. 

Jan Hamáček, který je volebním manažerem sociálních demokratů, ale v této souvislosti Radiožurnálu řekl, že plakát pouze vyjadřuje nesouhlas s tímto zákonem a postupem vlády Petra Nečase.

„Máme za to, že ta suma je neadekvátní, že celý zákon je špatně. Koneckonců ani vládní politici nebyli schopni tento zákon obhájit. Prostě je to celé špatně. Volební kampaň i kampaň obecně pracuje s jistou formou nadsázky, a já mám pocit, že tento billboard nemůže nikoho urazit,“ vysvětlil Hamáček. Podle něj billboard jen upozorňuje na nezodpovědné zadlužování dalších generací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …