Je to tu: Fanoušci Tomia Okamury rozjeli sběr podpisů pro cestu na Hrad

11.09.2012 15:01

Pokud Tomio Okamura pocítí při podzimních volbách do Senátu podporu "svých" voličů, pak se bude skutečně ucházet v přímé volbě i o post českého prezidenta. ParlamentnímListům.cz to řekla Veronika Rýcová z petičního výboru na podporu Okamury. Podle jejích informací brzy vyjdou do ulici dobrovolníci a začnou pro Okamuru sbírat podpisy.

Je to tu: Fanoušci Tomia Okamury rozjeli sběr podpisů pro cestu na Hrad
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura oznámil svou kandidaturu do Senátu v pivnici Malostranská beseda

Tomio Okamura v současné době kandiduje na post senátora ve Zlínském kraji. V případě, že by se rozhodl kandidovat v přímé volbě prezidenta, nedovolí mu čas nasbírat potřebných 50 tisíc podpisů. Proto tuto činnost za něj převzali jeho fanoušci, kteří jsou ochotni vyjít v tričkách s jeho podobiznou do ulic, aby nasbírali podpisy od občanů.

„Tomio se stále drží v preferencích prezidentských kandidátů na třetím, čtvrtém místě, tak proto si myslíme, že to má smysl. Kdyby ale byl někde na chvostu, tak se do toho nepouštíme,“ informovala ParlamentníListy.cz Veronika Rýcová.

„Sám pan Okamura o té naší podpoře ví s tím, že se v tuto chvíli nechce k naší aktivitě připojit. Pokud ale uspěje při volbách do Senátu, a bude cítit podporu, tak vyhlásí i kandidaturu na prezidenta,“ uvedle dále Rýcová, podle jejíhož názoru je v tuto dobu nejlepším kandidátem Okamura už proto, že už léta aktivně hájí zájmy veřejnosti a jeho osoba je zárukou nezkorumpovatelnosti, slušnosti a cti.

Fanoušci Okamury by rádi přivítali i podporu některých politiků. Jenže podle Rýcové partaje mají svá usnesení a tak musí jednotně hlasovat i v případě stranických kandidátů. A tady je kámen úrazu.

Oni ti politici to mají snazší...

„V případě hlavy státu by opravdu ale každý měl jednat sám za sebe. Já sama vím, že třeba v rámci ODS tvrdí: ´musíme to dát tomu Sobotkovi´, ale sami za sebe o tom přesvědčeni nejsou. Dvacet poslanců nebo deset senátorů je ale v porovnání se sbíráním podpisů snazší. My si ale myslíme, že by v tomto případě měli i ti straničtí kandidáti sbírat podpisy občanů,“ zmínila dále rozlobeně Rýcová.

Na webové stránce petičního výboru se podle ní brzy objeví kontaktní lišta, kam lidé mohou své hlasy pro Okamuru posílat.

„Do konce týdne počítáme s tím, že vyjdou naši dobrovolníci do ulic. Už jich máme asi pětadvacet. Lidé je poznají tak, že budou mít na sobě trička s portrétem Okamury. Máme už také přislíbenou podporu některých poslanců. Všichni ale bohužel čekají, jak dopadnou krajské volby,“ dodala Rýcová, podle níž již petiční výbor mezi přáteli a dobrovolníky nasbíral přes dva tisíce podpisů.

Švejnar to vzdal

Zájem o funkci prezidenta ohlásilo již přes 20 kandidátů. Například senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj a bývalý úřednický premiér Jan Fischer, ekonom a bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ministr zahraničí a předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg, první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka či bývalý premiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman.

Dnes naopak ekonom Jan Švejnar oficiálně zveřejnil, že nebude v přímé volbě kandidovat. Uvedl, že chce pokračovat ve své akademické a poradenské činnosti. Švejnar, který se o prezidentský post ucházel už v roce 2008, kdy hlavu státu vybíral parlament, byl ale podle průzkumů jedním z favoritů - v průzkumech veřejného mínění se pohyboval na předních příčkách. V posledních měsících jeho podpora sice klesala a na druhém místě ho ve většině průzkumů vystřídal expremiér Zeman, stále se ale pohyboval kolem třetího místa. Dnešním prohlášením ale ukončil několikaměsíční váhání kolem své kandidatury.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…