Je vás pět a půl a komunisté z Evropy vám sedli na lep. Tak si nadávají komsomolci

05.12.2011 20:34

Komunistický svaz mládeže (KSM) to má nyní těžké. Otírá se o ní totiž druhá komunistická mládežnická organizace – Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ). Jablko sváru jejich nového sporu je jednoduché: Urvat si místo na slunci alespoň co se renomé mezi evropskými soudruhy týče. „Rudí“ mládežníci totiž kopou do sebe kvůli pořádání evropského setkání.

Je vás pět a půl a komunisté z Evropy vám sedli na lep. Tak si nadávají komsomolci

Dá se říci, že Komunistický svaz mládeže (KSM) má nyní trochu navrch. Do médií totiž unikla jeho informace o 9. schůzce evropských komunistických organizací mládeže v Praze a KSM triumfuje proto, že nad touto akcí převzala záštitu. Navíc jen den po skončení víkendové akce se v médicíh zaskvělo i vyjádření řeckého poslance a člena Komunistické mládeže Řecka Iyannise Gkiokase. Toho totiž KSM dnes prezentovala na své tiskové konferenci - Gkiokas tam hovořil o hodně revolučním řešení řeckého dluhu.

O jakou akci, o níž se ale dva svazy komsomolců přou, vlastně jde? O minulém víkendu se v Praze uskutečnila již řečená 9. schůze evropských komunistických organizací mládeže. Téma dvoudenního jednání bylo 20 let od kontrarevoluce a svržení socialismu v Evropě; důsledky pro mládež. Budoucností mládeže je socialismus". Zúčastnili se jej delegáti mladých komunistů např. z Belgie, Francie, Kypru, Německa, Polska, Portugalska, Rakouska, Ruska, Řecka, Španělska, Turecka.

„Komunistický svaz mládeže již podruhé, prvně to bylo v roce 2006, hostil toto nejvýznamnější a nejreprezentativnější mezinárodní setkání evropských mládežnických komunistických organizací," uvedla KSM dnes ve své tiskové zprávě.

Prý KSM rozkradli, nejvíc Krajča

Jenže právě to, že KSM měla nad akcí záštitu, nedokázali skousnout jiní mladí komunisté ze SMKČ. Ty vede Lukáš Kollarčík, který je známý svými radikálními názory. A on a další mladí soudruzi pak na web  "káesmenky" minulý pátek umístili toto špinící stanovisko: „V příštích dnech se v Praze uskuteční prý mezinárodní jednání zástupců mladých komunistů z celé Evropy. Komunistický svaz mládeže, o.s. (KSM) zde prý bude organizovat 9. schůzi evropských komunistických mládežnických organizací. Tématem jednání prý bude: „20 let od kontrarevoluce a svržení socialismu v Evropě; důsledky pro mládež."

Autor článku Radim Nemusil zde dále velmi ironicky rozebírá, kdo že to jsou vlastně lidé kolem KSM, co akci světí. Svěřil se tu také s tím, že Komunistický svaz mládeže je vlastně partičkou pouhých pěti lidí.

„Oč jim jde a jaké cíle sledují? Na první otázku můžeme odpovědět s jistotou. Za aktivisty této skupinky můžeme označit stěží pět lidí, k nimž je možné si připočíst několik dalších pasivních podporovatelů z řad mládeže, maximálně stejného počtu," píše dále „rudý" mládenec Nemusil.

„Je na tom české komunistické mládežnické hnutí tak špatně, že Komunistický svaz mládeže tvoří pět lidí a žádní další mladí komunisté nejsou? Ne, naštěstí nikoli. Mladých komunistů je podstatně více, leč s pochybnou skupinkou kolem KSM nemají nic společného," zmínil také Nemusil a zdlůraznil, že někteří zahraniční komunisté jsou natolik neinformovaní a důvěřiví, že za různé „závažné informace" „svým soudruhům" utrousí sem tam i nějaké to euro.

„A díky těmto ´soudružským vztahům´ může skupinka kolem stránek ksm.cz cestovat po světě, jednat tu tam, tu onde. Proto si dotyčná pětice kromě duševního vlastnictví KSM na podzim 2008 nechala i všechen dostupný hmotný majetek (jsou přeci materialisty, tak proč ne, že). Díky nadstandardním zahraničním stykům, které jsou vyjma domácí pomlouvačné kampaně proti poctivým mladým komunistům (zejména ze SMKČ) jedinou aktivitou samozvaného KSM, může tato skupinka pořádat i „9. schůzi evropských komunistických mládežnických organizací," pokračuje ve své úvaze nad konferencí Nemusil.

Ve svém písemném dílku se navíc také opřel do někdejšího šéfa KSM Milana Krajči. „Někdy na podzim 2008 odešel do politické pasivity někdejší předseda KSM Milan Krajča vzav si s sebou z KSM něco na přilepšenou."

Faktem ale je, že KSM dnes byla schopná uspořádat i vcelku bezproblémovou tiskovou konferenci na téma „Mladí komunisté z celé Evropy jednali v Praze." Právě tam zazněla informace od řeckého poslance Iyannise Gkiokase o tom, jak by se mělo „zatočit s problémy" a dluhy Řecka. Ty totiž podle něj neudělali občané Řecka, ale řecká pravicová vláda.

Řecká komunistická mládež nechce uznat dluh a vystoupit z EU

Podle názoru Gkiokase se však dají dluhy Řecka vyřešit poměrně radikálně. Recept podle něj zní: Udělat takové radikální změny mocenských a ekonomických struktur, které by sloužily zájmům lidu. V každém případě by ale mělo Řecko vystoupit z Evropské unie a znárodnit velké výrobní prostředky. Také musí neuznat státní dluh, o čemž ale mají rozhodnout sami obyvatelé Řecka.

Řeckému problému se podle Gkiokase  sice říká "dluhová krize", ale tak to prý ve skutečnosti není. Řecko je sice předlužené, ale zapříčinila to - dle jeho přesvědčení a přesvědčení řeckých komunistů - nemoc nazvaná "kapitalistická krize", která už postihuje celou Evropu, tedy i Německo a Francii.

Gkiokas také soudí, že se bude situace států EU a jejich obyvatel dále zhoršovat, protože kapitalismus nemá řešení. Jeho řešením je jen další uvalování chudoby na evropské národy. „Nastal ale čas zvolit jinou cestu vývoje, která bude v zájmu lidí, ne v zájmu monopolů," uzavřel k tomu mladý Řek.

Byla tam i Semelová  

Komunistický svaz mládeže ještě na dnešní "tiskovce" informoval o tom, že se se zástupci evropské komunistické mládeže setkala i poslankyně za KSČM Marta Semelová. Toto pražské setkání navíc předcházelo mezinárodnímu setkání komunistických a dělnických stran v Athénách. To se uskuteční v následujících dnech a bude na něm přítomen i předseda KSČM Vojtěch Filip, informovala KSM.

Proč se ale do KSM tak naváží právě komsomolci ze SMKČ, to dnes na „tiskovce" nezaznělo. „Já se nechci k akcím SMKČ nijak vyjadřovat," odvětil k tomu ParlamentnímListům.cz předseda KSM Radim Gonda.

Možná jste nečetli:

„Nebudu se s vámi bavit vůbec o ničem. Zvláště s vámi ne," uvedl sice na jinou otázku Parlamentních Listů.cz předseda SMKČ Lukáš Kollarčík, ale soudě podle toho, že před dalšími otázníky utekl za dveře, by zřejmě neodvětil ani na podrobnosti kolem pořádání zmiňovaného mezinárodního setkání. Odpověď na to, zda by tedy stála i jeho organizace o příští spolupořádání tohoto kongresu, bude asi viset na dlouho ve vzduchu.

Čtěte také:

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …