Jeden malý průzkum mezi českými školáky...

21.05.2013 0:00

Polovina starších žáků bere léky, hlavně na bolest a alergie, ale i na hubnutí nebo úzkost. Dívky neobvykle často drží diety.

Jeden malý průzkum mezi českými školáky...
Foto:
Popisek:

Ve vyšších ročnících přibývá žáků, kteří v hodinách tělocviku cvičí jen občas nebo vůbec a stále víc hodin tráví u počítače. Ukázal to průzkum Českého zdravotnického fóra (ČZF). Od prosince 2012 do února 2013 v něm odpovídalo 3398 žáků druhého stupně základní školy.
   
"Míra užívání léků je u žáků druhého stupně vysoká. Jen 47 procent dívek a 57 procent chlapců uvedlo, že žádné léky neberou. Je otázka, zda je tak vysoká míra užívání léků oprávněná,
" řekl novinářům výkonný ředitel neziskové organizace ČZF Michael Vích.
   
Pravidelně bere léky 15 procent dívek a 14 procent chlapců, nejčastěji ibuprofen, vitamíny, léky na alergii, depresi a přípravky s paracetamolem. Antidepresiva bere 3,6 procenta žáků. Vysoká míra užívání ibuprofenu a paracetamolu je v krajích Ústeckém, Moravskoslezském a Vysočina. Léky na depresi jsou vedle těchto krajů užívané hodně i v Jihomoravském kraji.
   
"Lék na úzkost s obsahem alprazolamu berou v naprosté většině dívky, některé pravidelně. V porovnání s ostatními děvčaty méně navštěvují tréninky a kroužky. Víkendy tráví častěji samy doma a častěji mají ve svém pokoji televizi. Večer chodí spát později, většinou mezi 23:00 a půlnocí,
" doplnil analytik ČZF Ján Palguta.
   
Průzkum ukázal zhoršování stravovacích návyků s rostoucím věkem, podle Vícha to může souviset s osamostatňováním dětí a menším rodičovským dohledem. S věkem také roste obliba kolových a energetických nápojů. "Ve věku 13 až 14 let pije pravidelně energetické nápoje až 15 procent chlapců," varoval Vích. Jedním z důvodů může podle něj být dostupnost těchto nápojů ve školách, včetně cenové.
   
Problém je podle průzkumu i s cvičením, rychleji roste podíl necvičících dívek. Na konci základní školy cvičí pravidelně 60 procent děvčat, vůbec 15 procent. Nejvíc necvičících je v Praze a kraji Středočeském, Vích to přičítá konzumnímu životu rodin, kde pohyb je na okraji.
   
Zájmy dětí se s věkem posouvají od kroužků a tréninků k počítači. Ve věku 10 let chodí na trénink či kroužek téměř každý žák, v 15 letech polovina. Na televizi se nedívá denně jen deset procent žáků, třetina ji sleduje až čtyři hodiny denně, každý desátý i víc než pět hodin. V páté třídě tráví 90 procent žáků u počítače hodinu či dvě denně.
   
Sociální sítě používá v deseti letech 65 procent dívek a 40 procent chlapců, v 15 letech všechny dívky a 80 procent chlapců. V krajích Moravskoslezském a Ústeckém tráví na sociálních sítích denně víc než šest hodin deset procent žáků.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…