Jeden z bratří Mašínů: Česko je pořád komunistické

11.06.2011 5:26

Úplatkářské kauzy, skandály, odposlechy. V moderní české politice jich přibývá. Nic z toho Josefa Mašína nepřekvapuje. Takové Česko si totiž pamatuje, z takového Česka utíkal. Že je tu demokracie? Vždyť Hamás má taky demokratické volby.

Jeden z bratří Mašínů: Česko je pořád komunistické

Jan Kraus si pro exkluzivní rozhovor, který byl vysílán v rámci pořadu TV Prima, za Mašínem dojel do Německa. On ani jeho bratr Ctirad se totiž do rodné země už nechtějí vracet, ačkoli si to původně - při svém útěku v roce 1953 - plánovali a dokonce s tím počítali. "Česká republika vypadá jinak, než jak jsme si představovali. Platí v ní kontinuita mnoha komunistických zákonů a komunistická strana je stále legální," vysvětlil.

Kraus mu přitakával. "Ano, jsme evropský unikát. Žádný jiný stát komunistickou stranu nemá," podotkl. Ale u národa, pro který jsou slova jako pravda, láska nebo čest výsměchem, ho to ani příliš nepřekvapuje.

"Ani nemáme kam se vracet," dodal Mašín. "Nevíme, kde leží otec, kterého popravili Němci, nevíme, kde je hrob naší matky, našich kamarádů. Náš majetek, který nám otec odkázal, zůstává rozkraden, tak proč bychom se vraceli?"

Smrt v omámení je dobrá

Rodina bratrů Mašínů patřila k těm známějším, komunistický režim si ji proto vzal na mušku mezi prvními. "Většina přátel naší rodiny byla během druhé světové války na západě nebo v odboji. Přátelili jsme se s Miladou Horákovou, s generálem Píkou. Časem neuplynul jeden den, kdy bychom neslyšeli, že někdo z okruhu našich přátel byl zatčen. To jsme věděli, že jde do tuhého," vzpomínal Mašín.

Proto se s bratrem rozhodli utéct. Poprvé se jim to nepodařilo, podruhé ale uspěli. Kvůli svému boji s režimem je Senát téměř každoročně navrhuje na státní vyznamenání, nikdy ho ale nedostali. Část veřejnosti jim totiž vyčítá, že na cestě pryč zabili tři lidi, z toho jednoho, kterého předtím omámili, tedy který už nebyl nebezpečný.

"Smrt v omámení je milosrdná," podotkl Mašín. Jeho matka takový luxus neměla. Komunisté ji, těžce nemocnou, nechali zemřít na holé zemi ve vězeňské kobce. "Jen proto, že byla naší matkou."

Češi mají vymyté mozky

Současná politická situace v Česku Mašína nepřekvapuje. Je to prý jen logické vyústění. "Zločin byl spáchán už v roce 1989, v té takzvané sametové revoluci. To bylo něco strašného," litoval. Československo si podle něj mělo vzít příklad z Německa, oprostit se od starých zvyků.

"Ale nic se nezměnilo. Lidi za své zločiny už nemůžou být potrestáni. Soudci, kteří byli soudci tehdy, jsou dneska taky soudci, jeden je dokonce šéf Ústavního soudu, ten Rychetský," řekl. A komunistická strana stále funguje.

"No jo, ona se nezruší strana, co má v demokratických volbách každoročně 13 procent," pokrčil rameny Kraus.

"Demokratické," pousmál se Mašín. "Hamás má taky demokratické volby. Demokracie je ale spíš tzv. state of mind." Češi ovšem mají podle něj dlouhodobou komunistickou psychologickou masáží vymyté mozky. "Že můžu jít k volbám, ještě přeci neznamená, že jsem demokrat."

Sledujeme Show Jana Krause:

Vláda padne v říjnu, věštilo se u Krause

Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

Levá nebo pravá, u koryt se drží obě. Kraus promluvil o magistrátu

Kraus konejšil Dienstbiera: Prostě jste nechtěl do chlíva s dobytkem

Po knize přišla akce. Petra Paroubková hrozí odchodem z ČSSD

Řekli Vám: Michálku, ty prase? Ne do očí, dozvěděl se Kraus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…