Jeden z otců ODS: Babiš ťal do živého. A co Kellner, Tkáč, Roman?

05.12.2011 21:44

Jeden ze zakládajících členů ODS, dnes šéf strany Občané.cz Petr Havlík, uveřejnil svůj názor na aktuální pozici a vliv miliardáře Andreje Babiše. Jak Havlík píše, mediální ataky jsou logickým vyvrcholením. Babiš ukázal na věci, na které se ukazovat nemělo.

Jeden z otců ODS: Babiš ťal do živého. A co Kellner, Tkáč, Roman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš podle Havlíka v několika posledních týdnech ťal do živého. Svérázným způsobem prý řekl, že u nás panují poměry, které dusí potenciál této země, oslabují její konkurenceschopnost a výrazně snižují její perspektivu. Mluvil také o korupci a byl nebývalé ostrý. A to už bylo podle Havlíkových slov příliš.

"Již dříve jsem napsal, že nejsem soudce, abych někoho soudil, a nejsem kněz, abych někomu dával rozhřešení. Nikdy jsem nebyl součástí žádného „jejich" systému. Vždy jsem vystupoval veřejně proti praktikám bývalé KSČ a Stb. Přesto, anebo možná právě proto, mě až mrazí z agrese nové vlny kádrováků. Posuzují příběhy z let, kdy ještě nebyli na světě anebo jim maminky četly Mateřídoušku. A někteří z nich, ti starší, mají za sebou socialistickou žurnalistiku, kariéru v SSM atd.  Nevím, co, kdo, kdy, kde, komu, a zdali vůbec, něco podepsal či nepodepsal. Jedno však rozlišuji zcela zásadně. A to tzv. ochranu ekonomických zájmů země v osmdesátých letech a aktivní „boj s vnitřním nepřítelem"," konstatuje Havlík (celý text ZDE).

Naráží tak na několik dnů staré mediální výstupy, které upozorňovaly na skutečnost, že Andrej Babiš byl členem StB. Sám Babiš v SMS pro ParlamentníListy.cz uvedl, že útoky jsou účelové a další mají následovat.

V čem se ovšem Havlík liší od ostatních komentátorů, popisujících Andreje Babiše, to je výčet dalších bohatých lidí a jejich cest na vrchol.

"Není žádným tajemstvím, že p. Kellnerovi na počátku kariéry pomohl p. Popovič, že p. Tykač měl vlivného spojence p. Potáče. A legendárního Viktora Koženého si vymyslel Boris Vostrý, který měl prý dobré vztahy mimo jiné s Dušanem Třískou," píše Havlík a dodává: "Vlivnou skupinu J&T uvedl do života Tkáč st., významný předlistopadový bankéř (SBČS). U rozjezdu Penty stál údajně pro změnu generál Lorenc. A Martinu Romanovi prvý pomohl na vrchol zkušený bývalý člen dozorčí rady KB doc. Kopp. Všechny tyto informace a mnohé další jsou výlučně z otevřených zdrojů. K tomuto poznání nepotřebujete být investigativcem či badatelem nedávné historie. Ti, kteří patřili do té první skupiny, měli skutečně náskok. Měli sociální kapitál, uměli cizí jazyky a znali ekonomické parametry prostředí. Mnozí z nich toho dokázali využít a někteří i zneužit."

Závěrem jeden ze zakladatelů občanských demokratů upozorňuje na fakt, že se Babiš odvážil veřejně postavit těm druhým a jejím následovníkům. "Pokud někdo „vydělává" miliardy z provizí a privatizačních spekulací a jiný tím, že udržel výrobu a zaměstnává lidi, pak v tom spatřuji velmi podstatný rozdíl," doplňuje. 


KAM DÁL:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…