Jen pro silné žaludky! Na demonstraci za Rusko se vytahovaly hrůzy z Oděsy

08.05.2014 19:10

REPORTÁŽ Putinovi agenti a česká havěť. Tak prý většina médií nálepkuje ty, které spojuje odpor proti fašismu na Ukrajině. Nadávky českým médiím v čele s veřejnoprávní televizí provázely demonstraci proti fašizaci Ukrajiny a na podporu Ruska. Na akci na pražském Hradčanském náměstí pod sochou TGM se ve středu odpoledne sešlo kolem tří stovek lidí.

Jen pro silné žaludky! Na demonstraci za Rusko se vytahovaly hrůzy z Oděsy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

„Svítí sluníčko, je krásně a my jsme v pohodě. Ale na východě a jihu Ukrajiny jsou vražděni lidé,“ upozornil v počátku akce Jiří Vyvadil, advokát a zakladatel sdružení Přátelé Ruska v České republice.

Dnešní média podle Vyvadila reprezentují něco, co by se dalo označit jako husákovský havlismus. „Boj bohužel bude ještě dlouhý, Západ se dostal do pasti, Ukrajina mu nevyšla, ale on přece ‚musí‘ zvítězit. Teď se třeba ukázalo, že Putin nemůže nařídit separatistům, aby odvolali referendum. Oni ho neposlechli, jsou svobodní,“ pokračoval advokát a bývalý senátor ČSSD.

Média lidem vymývají hlavy

„Celý politický svět bude proti Rusku a je třeba, aby v každé zemi byli lidé našeho smýšlení a bojovali proti tomu. Náš počet roste, a to nejen tady. Musíme jít dál, ale o nás nejde, nám se nic tak zlého neděje. My pouze stojíme na straně pravdy a nejde jen o Rusko. Jde také o nás, o celý svět a celý svět se musí změnit!“ dodal Jiří Vyvadil.

Na Hradčanském náměstí mezi zhruba třemi stovkami účastníků ozdobenými georgijevskými stužkami vystoupil také vysokoškolský učitel, ekonom a bývalý poslanec Federálního shromáždění Radim Valenčík.

Ten apeloval na protestující, aby velmi střízlivě posuzovali fakta. „Neměli bychom se nechat nachytávat pitomostmi. Doba vymývání našich hlav tím, že po jedné lži následuje ještě větší (říkám tomu VUL – velká ukrajinská lež), klade velký důraz na to, abychom si uchovali krátkodobou paměť a věděli, co kdo říkal před týdnem, měsícem a co se v té době událo. Pak hned víme, kdo se formulováním deseti lží sám dopouští deseti lží,“ konstatoval docent Valenčík.

Podle něho je potřeba sledovat kvalifikované lidi, kteří znají fakta, historii a ovládají základní metody vyhodnocování společenského dění. „To je potřeba využít. Faktem ale je, že jde o běh na dlouhou trať. Co se teď odehrává, neskončí brzy, ale právě proto je nutné mít jasnou vizi, jak se současné problémy nejen na Ukrajině vyřeší,“ dodal Radim Valenčík, který shodou okolností studoval na univerzitě v Oděse.

Rozstřílené hlavy, uškrcená těhotná žena                                    

S novými fakty předstoupil senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). „To, co se stalo v Oděse, to nebyla jen spálená těla. Viděl jsem fotografický materiál, a pokud máte silné žaludky, podívejte se na to. V tom Domě odborů byli lidé s rozstřílenými hlavami, je tam vidět těhotná žena uškrcená kabelem, nebo to, že oheň působil velmi podivně. Jsou tam totiž do poloviny spálená těla, ale dřevo kolem nich je netknuté,“ uvedl senátor Doubrava.

„Že celou záležitost na Ukrajině rozpoutali Američané, o tom vás asi přesvědčovat nemusím. Viděl jsem obrovskou paralelu, když jsem v době bombardování navštívil Jugoslávii a viděl jsem tam přesně stejný scénář, jako byl uplatněn v celé řadě dalších zemí. A ten scénář byl použit i na Ukrajině. Nemohu pochopit, jak naše vláda může podporovat ukrajinskou fašistickou vládu,“ řekl senátor a demonstrující vzápětí začali pískat a vykřikovat slova hanby směrem k Sobotkově vládě.

„Věděli jste o tom, že naše vláda uvolnila padesát milionů korun na pomoc fašistické vládě v Kyjevě? Považuji to za hanbu,“ řekl senátor Doubrava s tím, že vedle toho máme řadu svých lidí v těžkých životních podmínkách nebo mentálně či jinak postižených, kterým stát nepomůže.

Příteli Miloši, prosím, přijď na ruskou ambasádu oslavit Den vítězství…

Doubrava také apeloval na prezidenta Zemana, aby se oproti svému dosavadnímu rozhodnutí nakonec zúčastnil oslavy Dne vítězství na ruském velvyslanectví. „Pane prezidente, příteli Miloši. Zítřejší setkání na ruské ambasádě má připomenout ukončení druhé světové války, ukončení vyvražďování českého obyvatelstva, ukončení vybíjení sovětských vojáků - a já tě moc prosím o to, abys zvážil své rozhodnutí nezúčastnit se tohoto setkání. Statisíce padlých sovětských vojáků si zaslouží, abychom jim vzdali dík za to, že tu dnes můžeme žít,“ dodal Jaroslav Doubrava.

Podle europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) se dnes slova v podání novinářů a politiků změnila v nástroj zastírání pravdy. „Na Ukrajině se děje zrada těch demokratických myšlenek, které původně na Majdanu zaznívaly. I Putin uznal, že to mělo původně velký demokratický potenciál. Zvrátilo se to v pravý opak. Dnes je tam fašistické nebezpečí. Normální člověk nemůže přejít řadu varovných věcí, které tam vidíme,“ uvedl Ransdorf.

„Oleh Ťanhybok, zakladatel strany Svoboda, se vyjádřil, aby Ukrajinci vzali do rukou zbraně proti ruským sviním, židovským sviním a Němcům. Tato věc byla pominuta. Normální člověk musí antisemitismus vnímat jako varovný signál,“ upozornil europoslanec a doplnil, že třetina kyjevské vlády je pod vlivem fašistů.

Ransdorf dále kritizoval Evropskou unii za to, že svojí politikou snížením cel vlastně podporuje ukrajinské oligarchy. „Zhroutil se i projekt obkličování Ruska pomocí NATO a v troskách je i Východní partnerství, což měla být jakási školka pro EU,“ konstatoval Ransdorf. Ten doufá, že nový Evropský parlament bude tlačit na Evropskou komisi k tomu, aby se chovala racionálně.

Na akci vystoupila také předsedkyně České Suverenity Jana Volfová.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…