Častěji také sportujeme, jezdíme na pěší a cyklistické výlety, ale třeba i sečeme trávu, pracujeme na zahradě. Více pohybu a lehčí strava se většinou na konci prázdnin může i pozitivně projevit. Jsme nejen odpočatí, plní energie, ale třeba i o nějaké to kilo lehčí. Pokud si chcete udržet svou letní váhu nebo pokračovat ve svěžím a lehkém jídelníčku co nejdéle, nechte se svým prázdninovým jídelníčkem inspirovat.
Středozemní kuchyně
Za jednu z nejzdravějších kuchyní vůbec je považována ta středozemní. Je bohatá na zeleninu, maso a ryby. Jako dezert často slouží sladké zralé ovoce. Jídla jsou připravovaná z čerstvých surovin, příprava je velmi rychlá, maso a zelenina jsou upravovány téměř výhradně na lokálním olivovém oleji. Jako všechny rostlinné oleje, ani ten olivový neobsahuje cholesterol, má výhodné složení pro naše srdce a cévy. Nechte se těmito zásadami inspirovat a přidejte do svého jídelníčku zeleninu a to nejen ve formě salátů, ale např. rychle orestovanou nebo grilovanou jako přílohu. Přitom nezapomeňte, že některé vitamíny jsou rozpustné v tucích, jinak si s nimi naše tělo neporadí. Zeleninu vždy zakápněte rostlinným olejem. Málo se ví, že z tuzemských rostlinných olejů je v porovnání s olivovým nutričně neméně přínosný, v některých parametrech dokonce lepší, olej řepkový. Jeho výhodou je také přijatelná cena a neutrální chuť, díky které se hodí prakticky do jakéhokoli pokrmu, včetně těch sladkých.
A zase ty tuky
Nedá mi to se nezaměřit právě na tuky, které jsou stále lidmi, kteří se snaží zhubnout (a nejen jimi), neprávem považovány za zapovězenou potravinu. Je to velká chyba, protože náš organizmus bez nich nemůže správně fungovat. Bez tuku by nemohly existovat buňky, nevznikla by řada hormonů, nevstřebali bychom v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K. Tuky jsou významným zdrojem energie. Měly by tvořit zhruba třetinu celodenního příjmu energie, což např. u dospělé ženy představuje asi 70-75 gramů na den. Z tohoto množství by měly minimálně dvě třetiny tvořit tzv. nenasycené tuky (resp. tuky s převahou nenasycených mastných kyselin), které působí na náš organismus blahodárně. Pouze jedna třetina v podobě tzv. nasycených tuků, tedy tuků s převahou nasycených mastných kyselin. Právě ty nám při jejich nadměrném množství ve stravě zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a škodí našemu srdci a cévám.
A shrnutí?
nspirujte se dovolenkovými jídelníčky – zaměřte se na častější konzumaci ovoce a zeleniny, ideálně v syrovém stavu či jednoduchých úpravách. Ať už syrovou nebo upravenou zeleninu vždy nezapomeňte zakápnout olejem – ve studené i teplé kuchyni můžete s výhodou použít řepkový olej, který je výživově vysoce hodnotný, zejména vysokým obsahem důležitých omega 3 mastných kyselin. Jejich doporučenou denní dávku pokryjí už 4 lžíce řepkového oleje. Pokrmy připravujte zejména přírodním způsobem (žádné přespříliš složité úpravy), ať zachováte co nejvíce hodnotných látek.
V rámci životosprávy nezapomínejte na dostatečný odpočinek a pravidelnou pohybovou aktivitu. I rychlejší chůze, schody místo výtahu nebo sbírání hub v lese se počítá.
Věra Boháčová DiS., nutriční terapeutka
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: MaB