Jihomoravská TOP 09 se prý rozpadá. Vedení je v klidu

14.02.2012 11:08

V jihomoravské TOP 09 se možná schyluje ke vzpouře. Členové se bouří proti monologu brněnského vedení strany. Chtějí vést dialog, ale na jejich názor prý nikdo není zvědavý. Členové jihomoravské TOP 09 už před dvěma měsíci upozorňovali, že stranu hromadně opustí. Nyní někteří z nich přešli od slov k činům a ze strany vystoupily už desítky členů.

Jihomoravská TOP 09 se prý rozpadá. Vedení je v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Bývalý člen TOP 09: Není tu místo pro řadového člena

Bývalí členové se od strany distancují: “V TOP 09 není místo pro řadového člena, pokud není ochoten platit poplatky, zvyšovat jim tak svou přítomností členskou základnu, ale jinak mlčet. Brněnská TOP 09 nestojí o dialog s obyčejným člověkem. Nemáte šanci cokoliv změnit, dokonce se ani zeptat. Bez svolení bych nikomu nedoporučil hovořit do médií. Nebo to s vámi klidně může skončit jako s Janem Mandátem,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz jejich bývalý člen, který si nepřeje být jmenován.

Kostlivec ve skříni TOP 09: Jan Mandát

Případ Jana Mandáta otřásl brněnskou TOP 09 na podzim loňského roku. Mandát byl jeden ze zakládajících členů této strany, přesto se s ním vedení rozloučilo. V kuloárech se šeptalo, že neoficiálním důvodem vyloučení tohoto člena bylo jeho prohlášení do médií, kde komentoval vystupování místopředsedy a člena rady městské části Martina Šrubaře, který byl v minulosti pravomocně odsouzen za spáchání trestného činu křivého svědectví.

Mandát tehdy svůj komentář nepředložil ke schválení vedení strany: “A to se může stát komukoliv z TOP 09, tomu věřte. Není to nic zvláštního, pokud nesouhlasíte s postojem brněnského vedení, tak tam nejste vítáni. Cenzura tady myslím už jednou byla. Tehdy se s ní proslavila jiná strana, komunistická, a právě kvůli takovým praktikám bych s ní nikdy nechtěl mít nic společného. A bohužel to stejné už platí i o TOP 09, protože v rámci demokracie razí podobný pokřivený interní postup,“ stěžuje si ParlamentnímListům.cz  bývalý člen.


Členové TOP 09, zaplaťte už ty poplatky

Vedení jihomoravské TOP 09 však zůstává klidné. O své členy se nebojí: “K počátku února nezaplatilo za rok 2011 v Jihomoravském kraji členské příspěvky 51 členů. Z toho je 37 členů z brněnské regionální organizace. Členové, kterým je ukončeno členství z důvodu nezaplacení členského příspěvku, jsou převážně pasivní a do činnosti TOP 09 se v průběhu roku nezapojují,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Petr Štědronský, krajský manažer TOP 09 Jihomoravského kraje. A bývalý člen této strany doplňuje: “To je pravda, ale někteří z nich by se i zapojili, kdyby o to někdo stál.“ 


Štědronský doufá, že neplatící členové ještě změní názor: “Členové, kteří doposud nezaplatili členský poplatek, mají možnost zaplatit příspěvek do 1. 3. 2012, tzn. v tuto chvíli jsou stále členy TOP 09. Vzhledem k tomu nelze v současné době uvést přesná čísla, o kolik členů jihomoravská TOP 09 přišla.  V roce 2010 opustilo řady jihomoravské TOP 09 61 členů. Z toho bylo 39 členů z brněnské regionální organizace. Naopak, v roce 2011 podalo přihlášku do TOP 09 v Jihomoravském kraji 87 zájemců o členství. Z toho 66 do brněnské regionální organizace. A v letošním roce již také evidujeme několik zájemců o členství,“ informuje ParlamentníListy.cz Štědronský.

Politolog Mgr.Martin Bastl Ph.D. úbytek členů TOP 09 v Jihomoravském kraji pro ParlamentníListy.cz hodnotí:  “Pokud bude mít TOP 09 ve výsledku nakonec více nových členů než těch, kteří odejdou, nemůže to jejich budoucnost ohrozit. Co by však bylo zajímavé, je sledovat, jestli odcházející členy spojuje nějaká konkrétní skutečnost nebo názor. Pro diváka zvenčí je toto velmi těžké posoudit, nicméně to by pak mohlo znamenat, že strana může mít vážné ideové rozpory a potíže.“


TOP 09 získala ale i posilu

Přestože TOP 09 na úrovni Jihomoravského kraje možná zaznamená ztráty, obecně se tato strana dočkala letos také posily. A to v podobě Jana Březiny, který v těchto dnech opustil řady KDU-ČSL, aby se přidal na stranu TOP 09. Kandidát na senátora ve Zlíně Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) v tiskové zprávě zaslané ParlamentnímListům.cz odchod Březiny okomentoval:  “Na tiskové konferenci europoslanec Jan Březina oficiálně oznámil, že vystupuje z KDU-ČSL. Podle jeho vyjádření strana nevyhodnotila dobře příčiny volební porážky a dělá špatnou personální politiku. Jako příklad uvedl mou kandidaturu na senátora v obvodě Zlín. Jan Březina ve skutečnosti hledá zdůvodnění svého kroku před členy KDU-ČSL, kteří ho do Evropského parlamentu zvolili. Z jeho postupu jsem zklamán, ačkoliv „přeběhnutí“ k TOP 09 se dalo očekávat. Nikdy se totiž netajil svým obdivem k Miroslavu Kalouskovi, k jeho názorům a činům. Jan Březina svým odchodem voličům sděluje, že svou kariéru a politickou budoucnost vidí lépe ve spojení s TOP 09.“

Ludvík kritizuje způsob odchodu Březiny: “Z KDU-ČSL odešel další politik, kterému pojmy jako sociálně tržní hospodářství, solidarita silných se slabými a zodpovědnost za veřejné dobro, které vždy prosazovali Jan Šrámek i Josef Lux, byly cizí. Zklamalo mě ale, že poté, co mu vedení KDU-ČSL po oznámení odchodu  ve vší slušnosti poděkovalo, on odsoudil konkrétní lidi i celou stranu, díky které byl již dvakrát zvolen do Evropského parlamentu. Předpokládám, že svého mandátu se nevzdá - i tak se totiž  pozná charakter politika. Zkrátka, je dobře vědět, kdo je kdo a co od koho můžeme očekávat,“ uzavírá Ludvík.


 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…