Jindřichův Hradec uctí hokejistu minutou ticha. Pomůže také rodině

09.09.2011 16:04

Obrovská tragédie, která v podobě havárie letadla plného hokejistů u ruské Jaroslavli zasáhla celý svět, má dopady na každou ze zemí, odkud mrtví sportovci pocházejí. Z Čech jsou tři, jede z nich - Jan Marek, z Jindřichova Hradce.

Jindřichův Hradec uctí hokejistu minutou ticha. Pomůže také rodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Město zřídilo ve čtvrtek dopoledne provizorní pietní místo pro lidi, kteří chtějí vzdát hold 31letému útočníkovi a vyjádřit soustrast rodině a nejbližším.

Marek má už pietní místo

"My jsme na zimním stadionu vytvořili pietní místo, kde je fotografie Jana Marka, lidé tam mohou nosit květiny a podepisovat se do kondolenční knihy. Mohou zapalovat i svíčky, které ostatně u stadionu hoří už od středečního večera. Je to tragédie obrovského rozměru a v Hradci o to větší, že jde o malé město, kde Jana Marka téměř každý znal," řekl pro server ParlamentniListy.cz starosta Stanislav Mrvka (ČSSD).

Znal jsem je všechny, lituje smrti hokejistů Šlégr

Mluvčí radnice Karolína Průšová uvedla, že se vedení města ráno podařilo spojit s rodinou zemřelého hokejisty. "Rodina přivítala tuto aktivitu a svolila s uspořádáním pietního místa na stadionu. Pan starosta osobně telefonicky vyjádřil rodinu hlubokou soustrast," uvedla Průšová s tím, že město nabídne rodině pomoc například s organizací pohřbu Jana Marka, pokud o to rodina bude mít zájem.

SLEDUJEME téma Tragická smrt hokejistů

Smrt rodáka uctí minuta ticha

"Na zasedání městské rady v příštím týdnu i zastupitelstva na konci září uctíme našeho slavného a milovaného sportovce, mistra Jana Marka minutou ticha. Chci, aby nikdy nikdo na jeho jméno nezapomněl, a přeji rodině a všem jeho blízkým hodně sil, aby zvládli tuto velmi smutnou a pro ně obrovskou osobní tragédii," řekl Mrvka.

Po Janu Markovi zůstali nejen rodiče, ale i manželka a teprve dvouměsíční syn. Ti sice žili v Praze, ale do Hradce často jezdili právě za rodiči jak Jana Marka, tak i jeho manželky. Oba totiž z městečka na jihu Čech pochází.

Mezi občany i některými radními města už padl záměr, aby se zimní stadion, kde Marek už jako malý kluk bruslil a trénoval, jmenoval po něm.

Skromný a oblíbený, vzpomínají na hokejistu

"Rozhodně bych nebyl proti a myslím si, že nikdo. Jan Marek byl velkou osobností, přitom velmi skromným a oblíbeným člověkem," dodal starosta.

Zatím není jasné, kde a kdy bude mít slavný hokejista pohřeb. S největší pravděpodobností to ale bude v jeho rodném městě. Nyní ještě nějaký čas potrvá, než se vyřídí potřebné dokumenty k převozu těl a zařídí se pohřeb.

Více zpráv z Jihočeského kraje najdete ZDE

Ilustrační foto: Hans Štembera

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…