Jít tam, kam nás zdravé nohy ponesou

19.08.2010 0:00

Další z okrajových a zanedbávaných částí našeho těla jsou naše nohy. Věnujeme jim ještě mnohem menší péči, než rukám, ale chceme, aby vydržely zátěž na celý náš život.

Jít tam, kam nás zdravé nohy ponesou
Foto:
Popisek:

Když pak najednou vypoví službu, začnou bolet a odmítají nás nosit, je to pro nás velké překvapení.

Pro jejich vzhled děláme leccos. Nohy si holíme, lakujeme si nehty a hlavně si kupujeme střevíčky, které dávají kráse  a tvaru našich nohou  vyniknout. Co na tom, že nám jejich špička bolestivě svírá prsty a nárt i chodidlo jsou po celý den zkroucené do tvaru paragrafu. Důsledkem bývá častý problém s nohama - vbočený palec. Tento stav nejenže je velmi bolestivý, ale často  nereaguje na konzervativní léčbu a končí operací, která vyžaduje dlouhou rehabilitaci.

Odborníci často žasnou, jakou obuv jsou schopny, zejména ženy, nosit. Každá bota by totiž měl mít šířku i délku přizpůsobenou velikosti nohy a zachovávat její správný sklon a tvar, který je optimální pro udržení  správného těžiště těla a fixaci Achillovy šlachy a omezuje nadměrnou zátěž záprstních kůstek a příčné klenby.
 
Kolena i kyčle sice také protestují, ale krása je krása a obdivné mužské pohledy nám - zatím - nepohodlí vynahradí.  Bolest nohou  a kloubů považujeme za chvilkovou a ono to skutečně pár let vydrží.

Jen málokdo si totiž uvědomuje, že péče o nohy by měla být  nejen estetická, ale také odborná a měla by dbát na to, co pro zdravé nohy potřebujeme. Dokonce ani lékařská věda jim donedávna nepřikládala takovou důležitost, jaká je třeba a zabývala se jimi pouze ortopedie ve stádiu, kdy už bylo prakticky pozdě.

Situace se, naštěstí, změnila a medicína má nový obor, který se jmenuje podiatrie. Tento obor sdružuje zájem několika medicínských odvětví jako je ortopedie, chirurgie, dermatologie, neurologie, diabetologie, revmatologie, infektologie a rehabilitace. K nim můžeme připočítat obory nelékařské jako je protetika, fyzioterapie, pedikúra  a masáže. Obor funguje od roku 2001 a podle množství zainteresovaných odborníků lze usoudit, že naše nohy se zaslouží mnohem větší péči, než třeba vlasy nebo pleť. Bez nich se totiž nikam nedostaneme.

Prvním problémem je špatná péče o  pokožku nohou, zanedbaná, rozpraskaná kůže paty, kuří oka, zarůstající nehty. Zanedbané nohy pak skrýváme do uzavřených bot,  nohy se v nich potí a přibývají další potíže.

Obuvi bychom vůbec měli věnovat co největší pozornost  a v žádném příadě na ní nešetřit. Měla by být z kvalitních a prodyšných materiálů a měli bychom ji co nejčastěji střídat. Děti by botičky rozhodně neměly dědit jako šaty, jestliže jim už od dětství nechceme zadělávat na problémy v dospělosti. Stejně tak bychom jim měli kupovat botičky třeba dražší, ale kvalitní a hledět spíše na účelnost, než na poslední módu.

Se špatnou polohou nohou totiž souvisí celé držení  těla. Porucha příčné a podélné klenby je jednou z nejčastějších příčin potíží, se kterými se lékaři setkávají. Projevuje se často špatným držením těla a chůze a narušení přirozené biomechaniky pohybu. Jakmile si kvůli bolestem nohou začneme „ulevovat“, deformují se nosné klouby, mění se osa zatížení dolních končetin a sešikmuje pánev. Páteř se nesymetricky přetěžuje a my hledáme příčinu úplně jinde než v nohou.

Často ale  stačí jen změnit styl obouvání a pohybové potíže zmizí. Podceňovat by se neměla ani obuv domácí, ve které trávíme hodně času.

Nohy jsem dostali na celý život a ve stáří jejich služby oceníme mnohem víc, než mladí lidé. Snažme se je tedy uchovat ve formě, abychom nebyli nuceni ve vyšším věku sledovat život jen z okna svého bytu nebo léčebny.

ml,foto:archiv 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…