John: Drábkův systém výplat dávek kolabuje

01.02.2012 10:57

Předseda Věcí veřejných Radek John se vyjádřil k problémům s vyplácením sociálních dávek na úřadech práce. Kritizoval nový program vyplácení, vycházel prý přímo z informací úředníků, kteří v současnosti pracují na pokraji zhroucení.

John: Drábkův systém výplat dávek kolabuje
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

Podle Johna není v této chvíli systém zcela vypracován a řada lidí nedostává dávky v plné šíři. Vystoupil s obavou,  že současná situace může způsobit  řadu nepokojů ve  Šluknovském výběžku.

Pracovníci musí obálky vyplňovat ručně

John na tiskové konferenci řekl, že se sešel s úředníky úřadu práce, kteří pod podmínkou anonymity popsali nefunkčnost systému.

„Pracovníci upozorňují na velkou řadu nedostatků a nefunkčnost systému. Není možnost kontrolovat, kolikrát byly dávky vyplaceny. Obálky musejí vyplňovat ručně, musejí klikat až čtyřikrát více než v předchozím systému,“ uvedl John.

Podle předsedy VV došlo k totálnímu selhání adresnosti vyplácení dávek a systém označil za nefunkční.

Systému hrozí, že v únoru zkolabuje

Dagmar Navrátilová, místopředsedkyně VV, upozornila, že nový systém neumí postoupit žádost na jiný úřad, osobní data klientů musí být proto posílána doporučeným dopisem. Jedním klientem se musí zabývat až čtyři úředníci. Práci to protahuje, není možná spolupráce mezi úřady a zvyšuje se riziko úniku osobních dat.

„Devadesát procent bylo vyplaceno podle starého systému, ale to v únoru už nepůjde. Systém si „nesedne“,“ upozornil John. Systému hrozí, že zkolabuje.

Věci veřejné proto na jednání K9 hodlají požadovat změny v systému vyplácení sociálních dávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…