John křičel na Primě: Zavřeme zloděje z ODS, pošleme je do kriminálu

22.01.2012 11:48

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Exministr vnitra Radek John na sebe během nedělní Partie televize Prima strhnul veškerou pozornost. Moderátora uklidňoval slovy, že on byl také moderátor, svému sokovi, předsedovi KSČM, řekl, že komunistům nevěří od narození, tedy od roku 1954. Divákům následně John doporučil, aby nevěřili všemu, co ODS a TOP 09 uvádějí. John jim také nevěří, prý s tím má vlastní zkušenost.

John křičel na Primě: Zavřeme zloděje z ODS, pošleme je do kriminálu
Foto: repro televize Prima
Popisek: Radek John burácí ve studiu Partie televize Prima

"Trvalo to tady půl roku, než přišel policejní prezident a vyměnil vedení protikorupční policie, do té doby se nic nevyšetřilo. A teď jsou korupčníci zoufalí a pokusí se zabránit vyšetřování. Na policejního prezidenta jsou teď vyvíjeny obrovské tlaky. Ty lidi musí do kriminálu!" řekl John v úvodu nedělní Partie. Hned svým prvním výstupem potěšil mediálního analytika Břetislava Polácha.

"Je to super, Radek John je zpět. Opět ta agitační rétorika, znovu ten úderný akcent, bezvadný," říká ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik. "Pamatuju si téměř všechna vystoupení, která Radek John vedl před volbami do Poslanecké sněmovny, nyní jsem ho dlouho neviděl v televizi a zase mi přišlo, že je volební kampaň a znovu je tu ten temný hlas novácké tváře," směje se Polách.

Anketa

Myslíte, že jsou mezi politiky ODS a ČSSD zloději?

34%
3%
hlasovalo: 3764 lidí
Johnova tvrzení ohledně funkční policie souvisela s případem exnáměstka ŘSD Michala Haly, u něhož se údajně našel seznam vlivných politiků, kteří byli korumpováni ze státních peněz (k věci). Jedno ze jmen má být i bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. Ten však ParlamentnímListům.cz podobnou aktivitu rezolutně popřel (více ZDE).

"Vždyť si o tom cvrlikají vrabci na střeše, vždyť to všichni víme, že se krade, my musíme najít lidi, kteří musí jít do vězení a pak budeme pokračovat," doplnil v nedělní Partii TV Prima John. "Není to kolektivní vina na všechny členy ODS nebo soc. dem. My musíme zjistit, kdo z nich byl zloděj, ty odsoudit a spolupracovat s tím, kdo zbyl." Johnův oponent Vojtěch Filip, stejně jako moderátor Jan Punčochář shodně konstatovali, že slovům bývalého ministra vnitra nerozumí. "Už se v tom ztrácím," zaznělo unisono.

Radek John posléze obvinil koaliční partnery z toho, že jim nelze věřit a že cílem TOP 09 je bořit tuto vládu. "No to jim nevěřte, já jim taky nevěřím, já s tím mám svoje zkušenosti," řekl hlasitě John.

Byla to show

"Byla to tedy show, kterou televize Prima dlouho nezažila," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Polách. "John prakticky celý pořad hovořil, měl absolutní převahu, komunista Filip byl zcela mimo mísu. Pokud ale budu mluvit k věci, řeknu, že Johnova rétorika může mít znovu dopad. Věci veřejné se sice trápily s nízkými preferencemi, ale v posledních dvou průzkumech (myšlen byl STEM a SANEP) výrazně poskočily. Pakliže by Radek John dostával výraznější prostor v médiích, jsem si jistý, že by tím, jak mluví, dostal stranu do Parlamentu. Pokud čtenáři viděli v Partii, jak jej několikrát obvinil Filip z různých nekalostí, tak John prakticky ihned a fakticky reagoval, to mě překvapilo, o mnoho se zlepšil," dodává Polách.

John ve studiu obhajoval nejen procenta, která v roce 2010 a 2011 ušetřil na ministerstvu vnitra, ale postavil se také za policejního prezidenta, stejně jako za komunisty kritizovaného šéfa dopravy Pavla Dobeše. "Ale to vůbec není pravda, co tady říkáte," vystřelil několikrát směrem k šéfovi KSČM.

Podle bývalého šéfa ministerstva vnitra je nutné nejen zavírat korupčníky, ale také dbát na státní a polostátní firmy. To byla jedna z mála věcí, na nichž se s hostem, Vojtěchem Filipem, během vysílání shodnuli.

Mediální výstupy Radka Johna

Předseda Věcí veřejných Radek John na sebe v minulosti několikrát upozornil nejen obsahem, ale především formou svých tvrzení. Dodnes legendární je jeho výstup v komentovaných Událostech veřejnoprávní České televize (video a materiál ZDE). John tehdy v srpnu předloňského roku obhajoval mandát Michala Moroze na ministerstvu vnitra následovně.

Moderátor: Já tady úplně klidně budu za toho, kdo bude nechápavý, ale co to znamená, že bude na ministerstvu vnitra náměstek pro strategie a programové řízení?

Radek John: Asi jsou, asi jsou… (SMÍCH RADKA JOHNA)

Moderátor: Moc se omlouvám, ale neumím si pod tím nic představit.

Radek John: (SMÍCH): Asi jsou nějaké strategie, které ale nemá cenu říkat veřejně.... Neboli zůstaňte dále. Čekejte od něj práci, čekejte od něj výsledky. Výsledky budeme ohlašovat.

Moderátor: Takže nakonec něco o těch strategiích a programovém řízení řeknete.

Radek John: Neřeknu…. No výsledky, ano.

Moderátor: Jaké výsledky?

Radek John: No uvidíte.

Moderátor: (PAUZA A SMÍCH): Pane mistře (SMÍCH), co bude mít Michal Moroz na starosti?

V posledních dnech byl exministr vnitra středem pozornosti především díky opětovně medializovaným informacím ze spisu, který na něho vedla StB. Spis (kompletní scan ZDE) byl založen 25. 8. 1987 se  zdůvodněním: "Navrhuji založit spis KTS pod krycím jménem RAJON do problematiky mládeže, ve kterém budou soustřeďovány prověrkové materiály k čsl. státnímu občanu John Radek ... s cílem posoudit možnost případného využití do problematiky kontrarozvědné ochrany mládeže, zejména do vztahu k prostředí osob požívajících toxické látky.“

Radek John následně v prohlášení, které zaslal (ZDE) ParlamentnímListům.cz, uvedl: "Řekněte sami, nepřidal by si tohle každý s hrdostí do svého životopisu? Mimochodem hlášení agentů o mé osobě jsou ještě zábavnější, takže je rozhodně s chutí ocituji v delším materiálu hned, jak na to budu mít čas."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…