John mluví o zastrašovaných policistech: Až když odešli od policie, řekli mi to

14.07.2012 7:43

Exministr vnitra a předseda VV Radek John přiznal, že je policie v současné době znovu zatlačována do kouta. Reagoval tak na údajné politické nátlaky ze strany ministra financí Miroslava Kalouska směrem k vyšetřovatelům kauzy CASA či přímo k šéfu policie. John také prozradil, jak bývalí policisté mluví o zastrašování.

John mluví o zastrašovaných policistech: Až když odešli od policie, řekli mi to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Dojem je děsivý, protože k zastrašování policie prostě došlo,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Radek John. Připomněl varování, kterých se mu dostalo, když nastupoval do úřadu ministra, že policie je velmi citlivý organismus. „A ti, kteří odešli od policie, mi říkali, jak byli zastrašováni,“ dodal John. Ti, kteří zůstali, prý sledují každý signál, pokud se dostane do problémů někdo, kdo vyšetřuje nějakou citlivou kauzu.

Podle Johna se řada příslušníků sboru nechává zastrašit, když cítí „negativní vibrace“. „Já ale vyzývám policii, aby se nenechala zastrašit, ale bojím se, že škody jsou absolutní,“ řekl bývalý ministr vnitra. Opět se prý podle něj podařilo zatlačit policii do kouta, jako tomu bylo posledních 15 let, za které nebyl vyšetřen ani jeden velký případ.

Policejní prezident je dnes poslední nadějí policie

Na námitku redakce, že policejní prezident Petr Lessy nevypadá zrovna zastrašeně, se Radek John usmál. „Pan prezident Lessy je poslední nadějí policie. Je to ten lakmusový papírek, a zároveň signál pro policii. Pokud prý bude snaha Lessyho odvolat, ztratí ostatní vyšetřovatelé naději.

Podle Radka Johna bude velmi zajímavé sledovat, jak zareaguje sněmovna na usnesení výboru, v němž žádá po premiéru Petru Nečasovi, aby navrhl odvolání Miroslava Kalouska. Před hlasováním koaliční poslanci opustili jednací místnost, většina výboru ale usnesení schválila. „Předpokládám, že by se měl k této záležitosti vyjádřit také pan premiér,“ dodává ParlamentnímListům.cz Radek John. Petr Nečas (ODS) si podle Johna musí uvědomit, že jeho reakce bude signálem pro policii o tom, zda je riskantní vyšetřovat velké kauzy, nebo není.

Dnes už policista nemusí hlásit „nahoru“ každou citlivou kauzu, kterou vyšetřuje

Pro policii je podle Johna důležité, že se v době jeho působení podařilo zrušit příkaz bývalého policejního prezidenta z roku 2009. Ten nařizoval policistovi při vyšetřování jakékoliv kauzy „mocných“ na území ČR nahlásit to nejen do policejního systému, ale i svému nadřízenému a na policejní prezidium. „To byl přesně systém na to, jak to zamést pod koberec,“ tvrdí John. Jak dodal, když se to dozvěděli „ti vlivní“ policisté, pošeptali prý „mocnému“ – dej si pozor, jsi vyšetřován. 

„Proto jsme bojovali o výměnu policejního prezidenta, aby ten nový ono nařízení zrušil, což se stalo," říká John. Policie má tak podle něj rozvázané ruce. „Teď jde o to, jestli jí to psychologické zastrašování ty ruce znovu spoutá, nebo bude tak statečná, jako je poslední rok, kdy se pustila do celé řady velkých kauz,“ dodává na závěr pro redakci Radek John.

Na výboru bylo i tentokrát rušno. Bezpečnostní výbor sněmovny pokračoval v přerušeném jednání ze čtvrtka o tvrdých výrocích ministra Kalouska vůči policii. V pozadí je možná kauza letadel CASA, které ministerstvo obrany za vedení Vlasty Parkanové (TOP 09) zakoupilo údajně předražené. Vlasta Parkanová byla sněmovnou vydaná k trestnímu stíhání, případ nyní řeší policie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…