Johnův exparťák Josef Klíma: VV jsou divná parta

12.05.2011 6:43

Věci veřejné se ve středu postaraly o dalších rozruch na naší politické scéně. Radek John rezignoval na post vicepremiéra pro boj s korupcí a Vít Bárta odstoupil z boje o post předsedy ve straně. Celá ta parta je divná, myslí si někdejší Johnův kolega z pořadu Na vlastní oči Josef Klíma.

Johnův exparťák Josef Klíma: VV jsou divná parta

Není to ani měsíc, co skončila vládní krize dohodou koalice na personální obnově vlády. Přesto že delší životaschopnosti vlády už z pozorovatelů prakticky nikdo nevěří, tak rychlý zásek do koaličních vztahů čekal málokdo.

Véčka? Divná parta

Předseda Véček Radek John včera rezignoval na post vicepremiéra pro boj s korupcí a aby toho nebylo málo, vzápětí vystoupil pře novináře Vít Bárta a na podporu Johna odstoupil z boje o předsednický post ve straně s tím, že Věci veřejné se teď musí semknout za Radkem Johnem.

Související: Johnovi došla trpělivost s Nečasem. Končí

„Co k tomu říct, mě ta celá parta přijde divná," řekl ParlamentnímListům.cz o Věcech veřejných Josef Klíma. To, že Radek John rezignoval krom jiného proto, že premiér Petr Nečas odmítal některé Johnovi personální požadavky související s výkonem funkce pro boj s korupcí, zřejmě Klíma jako důvod k rezignaci příliš neuznává.

Nečas ho platí, tak do toho mluví...

„No já nevím, ale Nečas ho platí, tak ať do toho klidně hovoří," myslí si někdejší Johnův kolega ve zbrani z pořadu Na vlastní oči. Že mu není příliš po chuti se o situaci kolem Véček bavit, dával Klíma najevo stručnými odpověďmi. O to však výmluvnějšími.

A jaký pocit má ze situace kolem Věcí veřejných a vlády? „Celkový dojem? Naprostá nekoncepčnost a chaos. Zoufalství. To je můj dojem už delší dobu," ukončil Klíma krátký rozhovor.

Kdysi Johnovi radil

Těžko mluvit za Klímu, ale zřejmě se hodně změnilo v jeho vztahu vůči Johnovi. Ještě červenci loňského roku, krátce po volbách do Poslanecké sněmovny, kdy Věci veřejné slavily volební úspěch a s koaličními partnery se podělily o křesla ve vládě, řekl Klíma v rozhovoru pro deník MfD, radil Radku Johnovi s personálním výběrem jeho zaměstnanců.

Kvůli jednomu náměstkovi mu poslal dokonce sms zprávu, aby ho nebral. „A on se nakonec náměstkem nestal," podotkl Klíma. V průběhu několika dní, kdy je Radek John ministrem, mu jeho někdejší kolega, reportér a spisovatel Josef Klíma posílal hned několik sms zpráv. Prý mu v nich například přeposílal rady od jiných lidí.

„Jako se na mne dřív obraceli lidi s tím, co mám natočit, tak teď volají, co mám říct Radkovi. A já jim říkám: Proboha, já nejsem lobbista, abych přenášel vaše zájmy na ministra!," popsal v rozhovoru Klíma obsah textovek.

Jen aby John nenaletěl

Ve zmíněném rozhovoru Klíma dokonce ocenil Johnovu odvahu vstoupit do politiky. „Drží se svého, že je lepší rozsvítit svíčku než nadávat na tmu. Na druhou stranu mi připadá doopravdy šílené jít do téhle strašlivé instituce, kterou neznám a první úředník mě může utopit na tom, že nevím, kam který dotazník jde a jakou má lhůtu," poznamenal. ¨

„Zvlášť na ministerstvu vnitra, kde jsou ti nejzkušenější kluci. Umí nejlépe intrikovat, to je jejich práce," dodal Klíma, který s policisty během své dlouholeté kariéry televizního reportéra natáčel nesčetněkrát.

Johnovi nicméně ve zmíněném rozhovoru Klíma vyjádřil důvěru. „Věřím jeho dobrým úmyslům. Věřím jemu osobně, že by se ničeho špatného nedopustil. Ale nevím třeba, jestli se nekamarádí se špatnými lidmi, jestli jim nenaletí," poznamenal.

Bez zajímavosti není ani to, že už v červenci loňského roku se Klíma pozastavil na příběhu s náměstky, kteří dříve pracovali ve firmě ABL. „Tím, že ty lidi neznám, je to pro mne důvod k mírné nervozitě. Tedy ostražitě sledovat. Kdybych věděl, že mají za sebou nějaké ošklivé věci, tak bych samozřejmě řval. Zatím to jen sleduju a jsem zvědav, jak se to vybarví," odvětil na dotaz MfD, zda je invaze lidí z ABL podle jeho mínění důvodem k nervozitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…