Jsem zděšen, reaguje předseda Hospodářské komory ČR na jednání amerických úřadů

14.03.2010 14:43

Zásadní problém české státní a veřejné správy, korupci, chtějí řešit nejen tuzemské, ale i zahraniční organizace. Například ty americké.

Jsem zděšen, reaguje předseda Hospodářské komory ČR na jednání amerických úřadů

Hospodářská komora Spojených států amerických se rozhodla zakročit do českého způsobu zadávání veřejných zakázek. Chce tak mimo jiné zamezit korupčnímu jednání, které často české tendry provází.

Předseda Hospodářské komory České republiky Petr Kužel je ale jednáním amerických úřadů rozhorčen. "Jsem zděšen. Veřejnost zajásá, když se do toho vloží americká obchodní komora, ale já se cítím obejit," uvedl v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce s tím, že právě česká Hospodářská komora již připravila plán, jak korupci ze zadávání zakázek vymýtit.

"My jsme pro podnikatele připravili povinnost zajistit, aby ten, kdo vyhlašuje veřejnou zakázku, musel zaplatit. Chceme také transparentnost a zastropování zakázek," uvedl Kužel s tím, že je také nutné zprůhlednit strukturu firem a odhalit, kdo v nich "sedí".

Korupce ničí trh, insituce se musí odpolitizovat 

S Kuželem souhlasil v diskuzním pořadu i šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. "Korupce ničí trh, všichni si to uvědomí. Zvýší se tlak, aby politická reprezentace přistoupila systémově ke změně," uvedl s tím, že klíčové je, aby se instituce, které zakázky zadávají, odpolitizovaly.

USA: Češi by měli využít našich zkušeností

Weston Stacey, šéf americké obchodní komory v ČR, uvedl, že Češi by měli využít zkušenosti z USA. "My v USA nejsme andílci. Neříkáme, že ČR je zkorumpovnaná nebo že je tu korupce horší než jinde. Říkáme, že bychom měli mít nulovou toleranci ke korupci. Měli bychom se inspirovat v  USA," uvedl s tím, že i Spojené státy se s korupcí potýkaly.

"Chceme z toho vyloučit politiku, chceme legislativně definovat zásady proti korupci a pak to předat vládám té které země," dodal s tím, že v řešení krize nesmí figurovat politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…