Jsme pod nadvládou bulvárních kreatur. Shodí klidně i vládu, tvrdí Martin Michal

23.10.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové a její manažer v jedné osobě, Martin Michal, vede mnoho soudních sporů proti médiím, které prý poškodily jejich dobré jméno, pověst i finance. Proslul hlavně soudem s Martou Kubišovou, která podle něj zmařila připravované turné znovuobnovených Golden Kids. Michal je tak nespokojený se stavem justice u nás, že se rozhodl obrátit se do zahraničí a tam se svých práv domoci.

Jsme pod nadvládou bulvárních kreatur. Shodí klidně i vládu, tvrdí Martin Michal
Foto: archiv
Popisek: Martin Michal a Helena Vondráčková

Rozhovor s Martinem Michalem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

 

Co sledujete tím, že jste svoji firmu postoupil do Ameriky? K čemu je to dobré?

Nebyla to moje společnost, ale společnost, kterou vlastnila Helenka. Američané se prostě již nemohli dívat na to, jakým způsobem je zde praktikováno právo, respektive bezpráví a proto se rozhodli nám nabídnout pomoc. Postupně přebírají naši právní ochranu a budou ji uplatňovat tam, kde právo funguje a je dostupné. Je smutné, že to zatím v České republice nejde, ale to je ve světě známá věc. Česká republika je jednou z nejvíce žalovaných zemí na světě. To samo o sobě již o něčem svědčí.

Co může znamenat pro Českou republiku skutečnost, že vaše firma je teď americká?

Česká republika v tomto případě musí dávat pozor, aby nedošlo ke zmaření investic našich vlastníků. Zatím si bohužel pozor nedává a také to bude mít následky.

Kolik peněz by to ČR mohlo stát, kdyby se vašemu americkému právníkovi dařilo? Z čeho se ta celková částka skládá?

Já si myslím, že to Českou republiku nemusí stát ani korunu. Pokud Ústavní soud rozhodne v náš neprospěch, bude škoda, která prokazatelně vznikla a potvrdil ji i Nejvyšší soud, postoupena našim vlastníkům, kteří ji samozřejmě budou vymáhat. Pokud ji na mezinárodním soudním poli vymohou po českém státu, má tento ale možnost tuto škodu uplatnit po těch, kteří ji zcela prokazatelně způsobili. A to jsou konkrétní policisté a státní zástupci, jejichž jména jsou známa a jejich protiprávní rozhodnutí jsou k dispozici.

Dlouhodobě poukazujete na to, že v ČR se nedodržují zákony. V čem přesně se to týká vás?

Celý problém tkví v tom, že Policie a Státní zastupitelství si v rozporu s Ústavou České republiky přisvojili právo, které vlastní pouze zákonodárný orgán, tedy parlament, senát a prezident republiky. Sami sobě udělili pravomoc rozhodovat o tom, které zcela jasně dané zákony budou platit a které prostě platit pro někoho nebudou. Svévolně poskytli imunitu například z trestného činu pomluvy pro vybraný druh novinářů a různých pisálků a umožnili jim zcela beztrestně vydělávat obrovské peníze na tom, že budou šířit velmi účinným způsobem pomluvy a lži. Tím potom samozřejmě došlo a dochází k poškození cti a pověsti některých lidí, ale také ke znehodnocení jejich práce a tím ke vzniku škod. Došlo to tak daleko, že celý náš stát v současné době žije pod naprostou nadvládou médií a to hlavně bulvárních. Tato média jsou schopná kdykoliv i shodit vládu, nebo zničit jakoukoliv osobu a to jak podnikatele, tak třeba umělce. Když k tomu přičteme fakt, že v těchto plátcích pracují většinou téměř nevzdělaní lidé a lidé s nedostatkem vlastní morálky, je to pro náš stát zničující. Policie je přímo propojena s některými médii, které jsou v soukromých rukou. Nestačím se divit, když v krimi zprávách jedné televize vidím záběry ze zatýkání lidí, které jsou evidentně pořízeny policejní kamerou. Tito lidé ještě nejsou ani obviněni a už se uvádějí jejich plná jména a i data narození. O únicích informací z policejních spisů do médií ani nemluvím. Dostali jsme se tak daleko, že někteří bývalí předsedové vlády se zde snaží i ovlivňovat soudy.

Mělo právě nedodržování zákonů a nevymahatelnost práva vliv na ukončení vašeho podnikání?

Je to jediný důvod, proč ke změně vlastníka došlo. Pomluvám, které kryje Policie ČR a Státní zastupitelství, čelíme již více jak deset let. Proto jsme se rozhodli, že už dost.

K čemu má sloužit billboardová kampaň, kterou připravujete a kde jsou tváře některých bulvárních novinářů?

Chceme poukázat právě na tento neúnosný stav. Vybrali jsme případy pisálků, kde je možné naprosto přesně doložit jejich trestnou činnost a následné pokrytí Policií ČR a Státním zastupitelstvím. Chceme tento stav změnit. Snad tato kampaň k tomu přispěje.

Co je přesně obsahem té kampaně?

Obsahem jsou právě billboardy, které pokazují na protiprávní stav a mají přímou návaznost na galerieprolhanych.cz. V tomto konkrétním případě poukazují na porušování Ústavy ČR ze strany Policie ČR a Státního zastupitelství.

V jakém rozsahu kampaň bude a jaké jsou její náklady a kdo to vlastně platí?

Jeden billboard je již vylepen a další se začnou lepit od 1. listopadu. Nechci zde vyzradit přesné číslo, ale kampaň je svým rozsahem veliká a složená tak, aby oslovila co největší počet slušných občanů. Náklady jsou naší interní věcí, ale mohu prozradit, že je zde skupina lidí, kteří se rozhodli proti této zvůli protestovat a bojovat s ní.

Už se vám někteří z těch novinářů ozvali? Jaké máte první reakce?

Tato kampaň není zaměřena proti novinářům a pisálkům, ale proti protiprávnímu jednání Policie a Státního zastupitelství. Také není reakcí na rozhodnutí Nejvyššího soudu, jak jeden z těchto pisálků již stačil napsat. Je to reakce na další protiprávní jednání Policie a Státního zastupitelství, tentokrát v Berouně. Jejich protiprávní jednání má za následek, že už v této chvíli naši majitelé jsou nuceni zasáhnout a také tak činí.

Mluvil jste o tom s někým z politiků? Co na to říkali?

Mluvil jsem o tom s hodně politiky, ale nezměnilo se nic. Není k tomu politická vůle. Politici jsou na médiích přímo závislí a nemohou si je rozházet. Bojí se jich. Došlo to tak daleko, že bývalý ministr vnitra Bublan je dokonce začal hájit v případu, kde šlo o jasný trestný čin pomluvy a který teď řeší až soud ve Štrasburku.

Věříte, že ministr Pospíšil dělá, co může? Mluvil jste s ním o tom někdy?

S panem ministrem Pospíšilem jsem nikdy nemluvil a on ani nikdy neprojevil zájem mluvit se mnou, což je pochopitelné. Navíc si nemyslím, že dělá vše, co může. Ve funkci je již dlouho a opakovaně a má tu sílu a moc tento protiprávní stav změnit. Nic ovšem zatím nezměnil a ten stav je pořád stejný, možná ještě horší. Dochází k hrubému zneužívání pravomoci veřejného činitele, a to jak na straně konkrétního policisty, tak na straně státního zástupce, a pan ministr nebo jeho ministerstvo je s tím seznámeno a nic se neděje.

Nepoctivé novináře pranýřujete na stránkách galerieprolhanych.cz. Už se někdo z „vystavených" ozval? Padly nějaké žaloby směrem k vám?

Já bych je nenazýval novináři. To by byla urážka vzdělaných a slušných novinářů. Toto jsou ve své podstatě lidské kreatury, které jsou ale lépe placené, než slušný a vzdělaný novinář. Nikdo z nich se neozval a k podávání žalob není žádný důvod. Nejedná se tam ani o zásah do soukromí, ani o poškození dobrého jména a ani o zneužití osobních atributů nebo údajů.

Milion korun, které před pár dny vysoudil Marek Vašut, vidíte jako posun, nebo je to náhoda?

Nevidím to jako náhodu. U soudů se leccos obrací k lepšímu. Je to ovšem také otázkou toho, který soudce ten případ dostane a to ovlivnit nejde. Pokud váš případ dostane na stůl soudce, který byl členem KSČ a teď soudí ochranu osobnosti, můžete si být jisti, že bude stát na straně bulváru. Co se týká Marka, tak mu tento úspěch moc přeji. Marek je statečný chlap, nepatří mezi bulvární anální horolezce a za svou čest a pravdu je ochoten bojovat. Takových lidí u nás moc není.

  • Další exkluzivní rozhovory Na hraně s Xaverem ČTĚTE ZDE


Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…