Jsou tu jen šlapky a drogy. Kde je policie? ptají se Jihočeši

07.11.2011 22:47

Situace ve dvou jihočeských městech - v Písku a ve Vimperku, týkající se Romské komunity se liší, od té severočeské. I když, k incidentům a nenávisti vůči menšině tu není daleko, zdá se, že vše je pod kontrolou. Zatím.

Jsou tu jen šlapky a drogy. Kde je policie? ptají se Jihočeši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Hrozba, že naštvání lidí na tzv. "nepřizpůsobivé občany" bude mnohem masivnější s možnou stavbou komunitního centra pro problémovou mládež v Písku je zažehnána. Starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD) návrh na čtvrtečním zasedání zastupitelstva stáhl z programu.

"Bylo by to pořád motání se do kola, proto jsem to stáhl. Ta nepřijatelnost projektu tu byla mezi lidmi skutečně značná," uvedl starosta Písku.

Více o tématu Romové ZDE

Kdyby se totiž začalo s budováním sociálního komunitního centra, mohlo by to mít za následek nepokoje, petice, protestní akce. Navíc, ani sami Romové nechtěli centrum.

"Je to diskriminační, aby tu bylo nějaké centrum pro nás. Nás se taky nikdo neptal, jestli ho chceme, proto jsme řekli, že to centrum ani my nechceme," řekla po zasedání zastupitelů Romka, která způsobila částečně i to, že starosta návrh na hlasování o centru za 20 milionů stáhl.

Druhý problém s komunitou je ve Vimperku. Jak podle některých médií, tak i podle obyvatel města je tu situace skutečně na hradě.

Šlapky a drogy. Policie chybí

"Ať ti zkusí v části, okolo které bydlí cikáni bydlet starosta a další. Budou se divit. Krade se tu, jsou tu šlapky, prodávají se tu drogy. A to, co se píše, že s tím policie nic nedělá, je bohužel pravda. Policii, ani městskou tu nevidíme, co je měsíc dlouhý," řekla serveru ParlamentniListy.cz paní Božena, žijící v části města, kde je největší počet romských obyvatel.

Starosta Vimperka Bohumil Petrášek o problémech ví, ale že by byla situace neúnosná, to odmítá.

Šluknov prý nehrozí

"Nebudu říkat, že to, co se kolem nás děje, je zcela v pořádku, ale rozhodně to není situace, jako ve Šluknově. Komunikujeme i se starostou Chrastavy a víme, že u nás to není tak masivní, ani co se týče negativních reakcí směrem k Romům. Nyní požadujeme, aby strážníci v těch nejproblémovějších časech posílili hlídkovou činnost a aby skutečně byli vidět," uvedl starosta Petrášek.

Romové z Karviné? Nesmysl

Na údajné fámy, že by se do Vimperka mělo přistěhovat tisíc Romů z Karviné a okolí, starosta namítá, že je to nesmysl.

Bývalá kasárna U Sloupu jsou totiž v majetku města a bez souhlasu radnice a zastupitelů to není možné. Město navíc nechce objekt prodávat, aby se vyhnulo možným spekulantům, kteří by možná chtěli kasárna koupit a nastěhovat sem právě problémové občany.

  • SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově
  • "Doufám, že je každému jasné, že bychom si nepřidělávali problémy tím, že do svých objektů nastěhujeme lidi, o nichž víme dopředu, že s nimi budou problémy," namítl starosta Vimperka.

    Policie také odmítá kritiku. To, že by situace v šumavském městě byla neústná, jak se říká v některých médiích a i mezi občany, prý není pravda.

    Policie o ničem neví. Jsme nejbezpečnější v kraji, tvrdí

    "Podle dlouhodobých statistik nejsou problémy takové, jak se o nich hovoří. Navíc Vimperk patří k jedněm z nejbezpečnějších měst v kraji. Podněty samozřejmě sbíráme, prověřujeme, ale pokud mí někdo konkrétní poznatky, nechť je oznámí," uvedla policejní mluvčí Radka Joklová.

    Šéf lidovců: Romský problém lidi dráždí. Nedivím se, oni nepracují

    Vimperk je téměř však na hranicích s Německem i Rakouskem. Prostituci se tu daří, stejně jako drogám či různé další drobnější kriminalitě. Nejde ale prý podle vedení města ani policie o nic horší situaci, než v ostatních pohraničních městech.

    Malé ryby ne. Chceme velké

    "Policie nám řekla, že nebude chytat malé ryby, ale potřebuje chytit velkou rybu. Distributory nebo výrobce drog, ne běžné uživatele, nebo drobné distributory. Prý je v tom jejich taktika," prohlásil další z obyvatel Ondřej Novotný.

    Radnice ale prý chystá řadu opatření, která by měla situaci zlepšit. A to včetně ničení majetku či krádeží. Jednou z možností je rozšíření kamerového systému či prodloužení jeho fyzické obsluhy.

    Střážnici nejsou vidět

    Podle obyvatel městečka byl ale bylo dobré, kdyby na ulicích byli vidět strážníci a policisté a to nejen ve dne, ale i v noci. Aby se občané cítili bezpečněji a pachatelé si tolik netroufali.

    Na druhé straně pokud podle mnohých lidí z Vimperka nebude situace lepší a nezvýší se dohled nad ulicemi i odlehlejšími částmi města, může za čas nastat situace, jaký je ve Šluknově a okolí.

    Lidi se naštvou. A přijdou holé lebky

    "Lidi se prostě naštvou a sami si sem přivolají nějaké posily. Už teď se tu hovoří o tom, že by sem měla přijet Dělnická strana a skinheadi. Ale to jsou lidi, kteří nám situaci nevyřeší, a ještě ji zhorší. Stejně jako přílišná medializace údajných problémů, které prostě nejsou tak dramatické, jak se mnohde uvádí," dodal jeden ze zastupitelů Vimperka.

    Čtěte také:

    Foto: Hans Štembera

    reklama

    autor: Radek Kraus

    Odchod do důchodu

    Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

    13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

    Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…